Więcej słodkich przepisów na święta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli świąteczne przygotowania są dla ciebie sporym wyzwaniem lub brakuje ci czasu, warto poświęcić zaledwie kwadrans na słodki i spektakularny wieniec z ciasta francuskiego. Ekspresowy rarytas wymaga jedynie kilku składników. Kluczowy jest czekoladowy krem.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań i wypieków z przepisu babci. Wówczas króluje piernik staropolski, kruche ciasteczka, keks czy uwielbiany makowiec. Warto jednak zwrócić uwagę na nieco mniej popularne specjały. Produktem, który znacznie przyśpieszy przygotowania, bez dwóch zdań jest ciasto francuskie. Klasyczna baza świetnie smakuje z równymi dodatkami, jednak w duecie z czekoladą nie ma sobie równych.
Świąteczny wieniec czekoladowy bazujący na cieście francuskim to przysłowiowa bułka z masłem. Efekt jest nie tylko spektakularny, ale i wyjątkowo szybki. Wystarczy gotowy produkt ze sklepu, czekolada, jajko i posiekane orzechy. Kluczem do sukcesu jest jednak ładny kształt - poniżej przedstawiamy krok po kroku jak gu uzyskać.
Składniki:
Sposób przygotowania: