Wigilia - potrawy, które powinny się znaleźć na tradycyjnej wieczerzy. Poznaj je wszystkie

Zbliża się Wigilia. Potrawy, które warto uwzględnić podczas słynnej wieczerzy, stanowiącej wstęp do Świąt Bożego Narodzenia, mają długą tradycję. Sprawdź, jakie dania do nich należą i pomyśl, czy również u Ciebie znajdą się na wigilijnym stole.

Co oznacza 12 potraw?

Dlaczego mamy 12 potraw? Większość z nas przywykła po prostu do tego, że tradycyjna wieczerza wigilijna powinna się składać właśnie z takiej liczby dań i rzadko kto szuka powodu, dla którego rzeczywiście tak jest. Warto jednak zgłębić genezę tego zwyczaju.

Stół wigilijnyStół wigilijny fot. Pexels

Liczba potraw wigilijnych zmieniała się na przestrzeni lat. Dawniej wierzono, że najlepiej, jeśli na stole znajdzie się nieparzysta ilość dań, ponieważ wtedy do domu zawita szczęście i dostatek. Mogło być ich pięć, siedem, dziewięć lub jedenaście, a wszystko zależało od tego, jak dużym majątkiem dysponowała dana rodzina. Siedem potraw mogło też symbolizować siedem dni tygodnia.

W dalszych latach nieparzysta liczba dań zmieniła się na dwanaście potraw. Wielu kojarzyła się ona z bogactwem (w końcu potrzeba było nie lada majątku, by kupić składniki na każde z dań). Uważano też, że odnosi się ona do liczby miesięcy w roku. Obecnie najczęściej jest ona interpretowana jako odniesienie do dwunastu Apostołów. 

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Jakie są tradycyjne potrawy wigilijne?

Jakie są tradycyjne potrawy wigilijne i dlaczego właśnie one zostały wybrane na ten szczególny wieczór? Jest kilka różnych zestawów dań, które tradycyjnie wybiera się na wigilijną wieczerzę. Wśród nich niektóre wybiera się częściej, chociażby ze względu na ich szczególną symbolikę.

Jednym z takich dań jest barszcz czerwony, który ma symbolizować powodzenie w różnych sferach, tak samo zresztą jak piernik. Inną popularną zupą na wigilijnym stole jest grzybowa. Same grzyby dawniej przywodziły na myśl zdrowie, natomiast w ludowych wierzeniach utrzymywano, że skrywają w sobie magiczną moc. Umożliwiać zdobycie bogactwa ma natomiast mak, obecny w kutii oraz makowcu. Z kolei zabezpieczać przed wszelkimi chorobami miał groch z kapustą. Ryby natomiast, takie jak karp czy śledź, miały symbolizować nieśmiertelność. Często są one zresztą włączane do postnego jadłospisu, dlatego doskonale uzupełniają także wigilijny zestaw potraw.

Potrawy wigilijne – lista

Przygotowujesz potrawy wigilijne? Lista tych dwunastu najpopularniejszych przedstawia się następująco:

Czy i u Ciebie wszystkie trafią na wigilijny stół?

Ryba po grecku [zdjęcie ilustrujące]Ryba po grecku [zdjęcie ilustrujące] Fot. Paweł Małecki / Agencja Wyborcza.pl

Zobacz też: Ciasta na święta - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy. Poznaj złote zasady benedyktynki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.