Czy warto smażyć karpia na oleju? Niekoniecznie. Babcia łączyła dwa tłuszcze - ryba wychodziła delikatna

Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez karpia i najczęściej przygotowujemy go smażonego na patelni - bo łatwo, szybko i najczęściej smacznie. Tylko na czym smażyć rybę, żeby nie zabić jej delikatności, a jednocześnie pozbawić ją mulistego posmaku? Sam olej to nie jest najlepszy pomysł - przyda się jeszcze "masło roślinne", czyli margaryna.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Moja babcia była mistrzynią karpia i jako dziecko byłam bardzo zdziwiona (zresztą do tej pory jestem), kiedy ktoś mówił, że nie smakuje mu wigilijny karp. "Jak to, przecież karp jest najlepszy!". Nie wiem, czy to przez moczenie w mleku, czy może przez babciny sposób smażenia, ale zainspirowana wspomnieniami z chęcią zdradzę sekret najlepszej smażonej ryby na Wigilię. Moja babcia smażyła karpia na oleju rzepakowym połączonym z margaryną. Dzięki temu ryba była delikatna i jędrna, a mięso smakowało po prostu wyśmienicie.

Na czym najlepiej smażyć karpia? 

Przygotuj:

  • mięso z karpia podzielone na kawałki (tyle, ile zje twoja rodzina)
  • mleko
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • margaryna
  • mąkę

Ponadto przyda się:

  • patelnia
  • naczynie żaroodporne
  • ręcznik papierowy

Sposób wykonania:

  1. Kawałki karpia opłucz z krwi i włóż do miski. Następnie zalej je mlekiem, dodaj łyżkę soli i mocz przez mniej więcej godzinę.
  2. Następnie osusz karpia ręcznikiem i każdy kawałek dopraw do smaku odrobiną pieprzu (mięso będzie lekko słone od mleka). Następnie opanieruj w mące.
  3. Na patelni rozgrzej olej pół na pół z masłem roślinnym. Powinno być go sporo - tak, aby dokładnie pokrywał dno patelni na ok. 3-5 mm. 
  4. Rybę smaż na gorącym tłuszczu, aż mąka lekko zbrązowieje. W międzyczasie nie ruszaj karpia - wówczas mięso może puścić soki i nie będzie aż tak delikatne i smaczne. 
  5. Dno naczynia nasmaruj margaryną i kładź w nim usmażonego karpia. Na wierzchu połóż kilka ścinek margaryny, następnie włóż do gorącego piekarnika. Karp powinien dochodzić w cieple przez pół godziny. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.