Bigos staropolski - tradycyjny rarytas, którego nie może zabraknąć w święta. Kluczowe są dodatki

Bigos staropolski to przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej, któremu ciężko dorównać. Kluczem smaku jest kilka rodzai mięsa, kiszona kapusta domowej roboty i aromatyczne dodatki. Na liście składników nie może zabraknąć grzybów czy suszonych śliwek, jednak to brak pośpiechu i powolne przygotowanie zaważy o wszystkim.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kuchnia polska bogata jest w oryginalne smaki. Jednym z nich jest przepis na tradycyjny bigos staropolski. Sycące danie to nie tylko kapusta z mięsem - kluczem wyrazistego i pełnego aromatów smaku są najwyższej jakości produkty i oryginalne dodatki. Najważniejszym szczegółem jest jednak powolne gotowanie

Bigos staropolski - w czym tkwi sekret smaku? 

Przepis na tradycyjny bigos staropolski to prawdziwy skarb. Z pozoru proste w przygotowaniu danie, wymaga wielu składników. Jedynie najwyższej jakości mięsa dadzą dobry smak w połączeniu w domową kapustą kiszoną. Sukces zawdzięczamy także aromatycznym dodatkom takim jak własnoręcznie nazbierane grzyby, suszone śliwki czy odrobina czerwonego, wytrawnego wina. Jeśli chcesz, by danie smakowało jak u babci, zapomnij dodatku koncentratu pomidorowego!

Jak wybrać przyprawę do bigosu? Najlepiej stwórz własną! Kompozycja, która podkreśli głębie smakuJak wybrać przyprawę do bigosu? Najlepiej skomponować własną!

Przygotowanie bigosu staropolskiego dla wielu to przysłowiowa bułka z masłem. Ważne jest jednak by postawić na jakość produktów i wyzbyć się zbędnego pośpiechu. Danie gotowane na małym ogniu, nawet dwa dni, gwarantuje efekt wow na talerzu. 

Przepis na bigos staropolski - tradycja na talerzu

Składniki: 

  • 700 g kiszonej kapusty,
  • 450 g kapusty białej,
  • 500 g mięsa np. wołowiny i wieprzowiny,
  • 2 wędzone kiełbasy wieprzowe,
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 60 g śliwek wędzonych,
  • 30 g suszonych borowików,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 ziarna jałowca,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy,
  • słonina.

Jak pielęgnować delikatną skórę dzieckaJak pielęgnować wrażliwą skórę dziecka? Uwaga na codzienne czynności

Sposób przygotowania: 

  1. Przed planowanym przygotowaniem przepisu należy dzień wcześniej namoczyć grzyby i śliwki, dzięki czemu proces będzie znacznie szybszy. Następnie składniki, odsączamy, kroimy i podsmażamy na oleju. 
  2. Kolejnym krokiem jest dokładne obsmażenie mięsa z dodatkiem cebuli. Do dużego garnka dodajemy wcześniej poszatkowaną kapustę i przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz słodką paprykę. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy odrobiną wody. Doprowadzamy do wrzenia. 
  3. Gdy całość nabierze kolorów i aromatów dodajemy śliwki, grzyby (razem z płynem) i kminek. Gotujemy do miękkości. Wlewamy także płyn z kiszonej kapusty, solimy, pieprzymy. 
  4. Tak przygotowany bigos powoli gotujemy na małym ogniu przez około dwie godziny. Wówczas najdą wszystkie smaki. Warto także zostawić na noc leżakowania i następnego dnia podgrzewać - dzięki tej metodzie uzyskamy najlepszy efekt. 
Więcej o: