Bigos staropolski - tradycyjny rarytas, którego nie może zabraknąć w święta. Kluczowe są dodatki

Bigos staropolski to przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej, któremu ciężko dorównać. Kluczem smaku jest kilka rodzai mięsa, kiszona kapusta domowej roboty i aromatyczne dodatki. Na liście składników nie może zabraknąć grzybów czy suszonych śliwek, jednak to brak pośpiechu i powolne przygotowanie zaważy o wszystkim.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kuchnia polska bogata jest w oryginalne smaki. Jednym z nich jest przepis na tradycyjny bigos staropolski. Sycące danie to nie tylko kapusta z mięsem - kluczem wyrazistego i pełnego aromatów smaku są najwyższej jakości produkty i oryginalne dodatki. Najważniejszym szczegółem jest jednak powolne gotowanie

Bigos staropolski - w czym tkwi sekret smaku? 

Przepis na tradycyjny bigos staropolski to prawdziwy skarb. Z pozoru proste w przygotowaniu danie, wymaga wielu składników. Jedynie najwyższej jakości mięsa dadzą dobry smak w połączeniu w domową kapustą kiszoną. Sukces zawdzięczamy także aromatycznym dodatkom takim jak własnoręcznie nazbierane grzyby, suszone śliwki czy odrobina czerwonego, wytrawnego wina. Jeśli chcesz, by danie smakowało jak u babci, zapomnij dodatku koncentratu pomidorowego!

Przygotowanie bigosu staropolskiego dla wielu to przysłowiowa bułka z masłem. Ważne jest jednak by postawić na jakość produktów i wyzbyć się zbędnego pośpiechu. Danie gotowane na małym ogniu, nawet dwa dni, gwarantuje efekt wow na talerzu. 

Przepis na bigos staropolski - tradycja na talerzu

Składniki: 

  • 700 g kiszonej kapusty,
  • 450 g kapusty białej,
  • 500 g mięsa np. wołowiny i wieprzowiny,
  • 2 wędzone kiełbasy wieprzowe,
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 60 g śliwek wędzonych,
  • 30 g suszonych borowików,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 ziarna jałowca,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy,
  • słonina.

Sposób przygotowania: 

  1. Przed planowanym przygotowaniem przepisu należy dzień wcześniej namoczyć grzyby i śliwki, dzięki czemu proces będzie znacznie szybszy. Następnie składniki, odsączamy, kroimy i podsmażamy na oleju. 
  2. Kolejnym krokiem jest dokładne obsmażenie mięsa z dodatkiem cebuli. Do dużego garnka dodajemy wcześniej poszatkowaną kapustę i przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz słodką paprykę. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy odrobiną wody. Doprowadzamy do wrzenia. 
  3. Gdy całość nabierze kolorów i aromatów dodajemy śliwki, grzyby (razem z płynem) i kminek. Gotujemy do miękkości. Wlewamy także płyn z kiszonej kapusty, solimy, pieprzymy. 
  4. Tak przygotowany bigos powoli gotujemy na małym ogniu przez około dwie godziny. Wówczas najdą wszystkie smaki. Warto także zostawić na noc leżakowania i następnego dnia podgrzewać - dzięki tej metodzie uzyskamy najlepszy efekt. 
Więcej o: