Zupa rybna - przepis, który odświeży tradycyjną wigilijną potrawę. Wystarczy łyżeczka tej przyprawy

W wielu domach to punkt obowiązkowy, bez którego nie wyobrażamy sobie Wigilii. Ma tylu zwolenników, co wrogów. Zwykle przypominamy sobie o niej przed Bożym Narodzeniem. To oczywiście zupa rybna. Przepis sprawdzi się jednak nie tylko w święta.

Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej Wigilii. To oczywiście zupa rybna. Przepis w wydaniu wigilijnym wykorzystuje pozostałości karpia, takie jak głowa i ogon, ale równie smacznie sprawdzą się inne gatunki ryb. Można ją podawać zabielaną, z pomidorami w puszce, imbirem i ostrą papryką lub klasycznie, z ziemniakami i sokiem z cytryny. Istnieje wiele przepisów, a oto jeden z nich. Łyżeczka tej przyprawy odświeży smak zupy i sprawi, że będziesz po nią sięgać nie tylko w święta.

Zobacz wideo Szadkowska: Zaledwie 26% ankietowanych deklaruje, że chce kupić żywego karpia

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wigilijna zupa rybna. Zanim wrzucisz kawałki do garnka, pamiętaj o tym szczególe

Tradycyjnie na kolację wigilijną zupę rybną podaje się z łazankami. Zwykle gotuje się ją na pozostałościach po filetowaniu karpia. Wrzucone do garnka głowy, ogony i kręgosłupy zalewa się wodą i dodaje włoszczyznę. Do gotowania zupy rybnej można też wykorzystać kawałki łososia, mięsa z białej ryby czy całego i oczyszczonego pstrąga. Niezależnie od tego, czy gotujesz zupę na karpiu, pstrągu czy innych resztkach ryby, pamiętaj, by wcześniej oczyścić głowę. Usuń skrzela i oczy, a głowę przepłucz pod bieżącą wodą. Dzięki temu wywar nie będzie gorzki.

Zupa rybna. Przepis, który zachwyci każdego

Potrzebne składniki:

  • Głowa, kręgosłup i ogon karpia, cały mały karp lub inna ryba (np. pstrąg),
  • 2 litry bulionu,
  • 1 duża marchewka i kawałek selera,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku, łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej,
  • 2 łyżki kaszy manny i 2 łyżki mąki,
  • 250 ml śmietany kremówki i jedno żółtko.

Przygotowanie:

  1. Głowę, kręgosłup, ogon lub całą rybę wrzuć do garnka.
  2. Zalej dwoma litrami bulionu i zagotuj. Zmniejsz ogień na jak najmniejszy i gotuj przez 45 minut.
  3. W międzyczasie pokrój ziemniaki, marchew i seler w kostkę.
  4. Po 45 minutach przecedź wywar przez sito do drugiego garnka.
  5. Na patelni rozpuść masło, podsmaż warzywa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sproszkowaną papryką.
  6. Wrzuć podsmażone warzywa do wywaru. Gotuj przez ok. 15-20 minut, aż zmiękną.
  7. Obierz mięso z ugotowanych już kawałków ryb i odłóż na bok.
  8. W międzyczasie na patelni użytej do podsmażenia warzyw rozpuść łyżkę masła, uważając, by się nie przypaliło. Wsyp kaszę mannę, zamieszaj, dodaj mąkę, kolejną łyżkę masła. Podsmażaj chwilę, następnie dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Dodaj chochlę wywaru rybnego i wymieszaj.
  9. Śmietanę z zasmażką wlej do zupy rybnej, wymieszaj. Wrzuć ugotowane kawałki ryby. W razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem. Garnek zdejmij z ognia.

Zupę możesz podawać np. z grzankami i udekorować posiekanym koperkiem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.