Zupa rybna - przepis, który odświeży tradycyjną wigilijną potrawę. Wystarczy łyżeczka tej przyprawy

W wielu domach to punkt obowiązkowy, bez którego nie wyobrażamy sobie Wigilii. Ma tylu zwolenników, co wrogów. Zwykle przypominamy sobie o niej przed Bożym Narodzeniem. To oczywiście zupa rybna. Przepis sprawdzi się jednak nie tylko w święta.

Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej Wigilii. To oczywiście zupa rybna. Przepis w wydaniu wigilijnym wykorzystuje pozostałości karpia, takie jak głowa i ogon, ale równie smacznie sprawdzą się inne gatunki ryb. Można ją podawać zabielaną, z pomidorami w puszce, imbirem i ostrą papryką lub klasycznie, z ziemniakami i sokiem z cytryny. Istnieje wiele przepisów, a oto jeden z nich. Łyżeczka tej przyprawy odświeży smak zupy i sprawi, że będziesz po nią sięgać nie tylko w święta.

Zobacz wideo Szadkowska: Zaledwie 26% ankietowanych deklaruje, że chce kupić żywego karpia

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wigilijna zupa rybna. Zanim wrzucisz kawałki do garnka, pamiętaj o tym szczególe

Tradycyjnie na kolację wigilijną zupę rybną podaje się z łazankami. Zwykle gotuje się ją na pozostałościach po filetowaniu karpia. Wrzucone do garnka głowy, ogony i kręgosłupy zalewa się wodą i dodaje włoszczyznę. Do gotowania zupy rybnej można też wykorzystać kawałki łososia, mięsa z białej ryby czy całego i oczyszczonego pstrąga. Niezależnie od tego, czy gotujesz zupę na karpiu, pstrągu czy innych resztkach ryby, pamiętaj, by wcześniej oczyścić głowę. Usuń skrzela i oczy, a głowę przepłucz pod bieżącą wodą. Dzięki temu wywar nie będzie gorzki.

Smażony karp Na czym smażyć karpia? Babcia stawiała na połączenie dwóch tłuszczów

Zupa rybna. Przepis, który zachwyci każdego

Potrzebne składniki:

  • Głowa, kręgosłup i ogon karpia, cały mały karp lub inna ryba (np. pstrąg),
  • 2 litry bulionu,
  • 1 duża marchewka i kawałek selera,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku, łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej,
  • 2 łyżki kaszy manny i 2 łyżki mąki,
  • 250 ml śmietany kremówki i jedno żółtko.

Przygotowanie:

  1. Głowę, kręgosłup, ogon lub całą rybę wrzuć do garnka.
  2. Zalej dwoma litrami bulionu i zagotuj. Zmniejsz ogień na jak najmniejszy i gotuj przez 45 minut.
  3. W międzyczasie pokrój ziemniaki, marchew i seler w kostkę.
  4. Po 45 minutach przecedź wywar przez sito do drugiego garnka.
  5. Na patelni rozpuść masło, podsmaż warzywa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sproszkowaną papryką.
  6. Wrzuć podsmażone warzywa do wywaru. Gotuj przez ok. 15-20 minut, aż zmiękną.
  7. Obierz mięso z ugotowanych już kawałków ryb i odłóż na bok.
  8. W międzyczasie na patelni użytej do podsmażenia warzyw rozpuść łyżkę masła, uważając, by się nie przypaliło. Wsyp kaszę mannę, zamieszaj, dodaj mąkę, kolejną łyżkę masła. Podsmażaj chwilę, następnie dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Dodaj chochlę wywaru rybnego i wymieszaj.
  9. Śmietanę z zasmażką wlej do zupy rybnej, wymieszaj. Wrzuć ugotowane kawałki ryby. W razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem. Garnek zdejmij z ognia.

Zupę możesz podawać np. z grzankami i udekorować posiekanym koperkiem.

Czym się kierować podczas kupowania prezentów świątecznych, by nie popełnić gafy? (zdjęcie ilustracyjne) Czym się kierować podczas kupowania prezentów świątecznych, by nie popełnić gafy?

Więcej o: