Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej Wigilii. To oczywiście zupa rybna. Przepis w wydaniu wigilijnym wykorzystuje pozostałości karpia, takie jak głowa i ogon, ale równie smacznie sprawdzą się inne gatunki ryb. Można ją podawać zabielaną, z pomidorami w puszce, imbirem i ostrą papryką lub klasycznie, z ziemniakami i sokiem z cytryny. Istnieje wiele przepisów, a oto jeden z nich. Łyżeczka tej przyprawy odświeży smak zupy i sprawi, że będziesz po nią sięgać nie tylko w święta.
Zobacz wideo Szadkowska: Zaledwie 26% ankietowanych deklaruje, że chce kupić żywego karpia
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wigilijna zupa rybna. Zanim wrzucisz kawałki do garnka, pamiętaj o tym szczególe
Tradycyjnie na kolację wigilijną zupę rybną podaje się z łazankami. Zwykle gotuje się ją na pozostałościach po filetowaniu karpia. Wrzucone do garnka głowy, ogony i kręgosłupy zalewa się wodą i dodaje włoszczyznę. Do gotowania zupy rybnej można też wykorzystać kawałki łososia, mięsa z białej ryby czy całego i oczyszczonego pstrąga. Niezależnie od tego, czy gotujesz zupę na karpiu, pstrągu czy innych resztkach ryby, pamiętaj, by wcześniej oczyścić głowę. Usuń skrzela i oczy, a głowę przepłucz pod bieżącą wodą. Dzięki temu wywar nie będzie gorzki.
Zupa rybna. Przepis, który zachwyci każdego
Potrzebne składniki:
- Głowa, kręgosłup i ogon karpia, cały mały karp lub inna ryba (np. pstrąg),
- 2 litry bulionu,
- 1 duża marchewka i kawałek selera,
- 2-3 ziemniaki,
- 3 ząbki czosnku, łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej,
- 2 łyżki kaszy manny i 2 łyżki mąki,
- 250 ml śmietany kremówki i jedno żółtko.
Przygotowanie:
- Głowę, kręgosłup, ogon lub całą rybę wrzuć do garnka.
- Zalej dwoma litrami bulionu i zagotuj. Zmniejsz ogień na jak najmniejszy i gotuj przez 45 minut.
- W międzyczasie pokrój ziemniaki, marchew i seler w kostkę.
- Po 45 minutach przecedź wywar przez sito do drugiego garnka.
- Na patelni rozpuść masło, podsmaż warzywa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sproszkowaną papryką.
- Wrzuć podsmażone warzywa do wywaru. Gotuj przez ok. 15-20 minut, aż zmiękną.
- Obierz mięso z ugotowanych już kawałków ryb i odłóż na bok.
- W międzyczasie na patelni użytej do podsmażenia warzyw rozpuść łyżkę masła, uważając, by się nie przypaliło. Wsyp kaszę mannę, zamieszaj, dodaj mąkę, kolejną łyżkę masła. Podsmażaj chwilę, następnie dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Dodaj chochlę wywaru rybnego i wymieszaj.
- Śmietanę z zasmażką wlej do zupy rybnej, wymieszaj. Wrzuć ugotowane kawałki ryby. W razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem. Garnek zdejmij z ognia.
Zupę możesz podawać np. z grzankami i udekorować posiekanym koperkiem.