Rolmopsy - przepis na tradycyjne danie świąteczne. Śledzie wyjdą idealne z dodatkiem jesiennych owoców

Na wigilijnym stole królują smaczne przepisy z przepisu babci, ale i nieco nowocześniejsze rarytasy. Wśród nich nie może zabraknąć ryb - przepis na rolmopsy to klasyka gatunku, jednak w oryginalnej wersji zaskoczy smakiem i aromatem. Ciekawym połączeniem okażą się matiasy z gruszkami i marchewką.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania. Wśród wigilijnych przepisów nie może zabraknąć smacznych kąsków i przystawek. Ryby to prawdziwy must have, a smakiem, którego nie może zabraknąć, są klasyczne śledzie. 

Rolmopsy - klasyka w nowej, oryginalnej wersji

Rolmopsy to zdecydowanie jedno z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych dań, które znajdziemy na wigilijnym stole. Tradycyjny rarytas można przygotować z tradycyjnymi dodatkami, jednak warto nieco poeksperymentować i wypróbować nowoczesne, odważne połączenia. Idealnym duetem okażą się świeże matiasy z jesiennymi gruszkami, marchewką, cebulą i marchewką. 

Kluczem w przygotowaniu rolmopsów są oczywiście najwyższej jakości składniki. Warto sięgnąć po dobrej jakości, świeżą rybę. Z kolei dodając ciekawe składniki takie jak gruszki, osiągniemy niesamowity rezultat. Słodycz owoców w połączeniu z rybą to prawdziwe niebo na talerzu!

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Rolmopsy - przepis na świąteczną klasykę w nowym wydaniu

Składniki: 

  • 500 g matiasów,
  • 150 g marynowanych gruszek,
  • 150 g ogórków kiszonych,
  • 3 marchewki,
  • czerwona cebula,
  • 150 mln octu spirytusowego,
  • 50 ml oleju,
  • szczypiorek,
  • łyżka cukru,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od pokrojenia w słupki marchwi, gruszek i ogórków kiszonych. Szczypiorek drobno siekamy, podobnie cebulę. 
  2. Do wody dolewamy ocet i olej. Dodajemy ziele, liście, sól, pieprz i cukier.
  3. Ryby owijamy wcześniej przygotowanymi owocami i warzywami. Każdą porcję zabezpieczamy wykałaczką. 
  4. Tak przygotowane matiasy zalewamy zalewą, posypujemy szczypiorkiem i estetycznie podajemy. 
  5. Przed podaniem warto dać rybie kilka godzin, by wszystkie smaki ładnie się przeszły. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.