Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zimowe herbaty to must have, gdy za oknem króluje mróz i śnieg. Klasyczny napar można przygotować z zaledwie kilku składników, jednak gdy chcemy osiągnąć smak idealny, warto sięgnąć po rozmaite dodatki. Na liście ciekawych składników nie brakuje owoców, przypraw, słodkich akcentów i korzennych nut.
Gdy za oknem mróz i śnieg warto sięgnąć po rozgrzewające napary i mikstury. Jedną z klasycznych wersji jest herbata zaparzona z ciekawymi składnikami. Mowa tu o imbirze, miodzie, rozmarynie czy wszelakich cytrusach. Bazując na klasycznej esencji można uzyskać smak niemal idealny - ważna jest jednak kompozycja odpowiednich składników i proporcji.
Chociaż przepis na zimową herbatę może wydawać się banalny warto poznać ciekawe warianty i nowe smaki. Na pierwszym miejscu warto wyróżnić owoce - zarówno cytrusy, maliny, jeżyny, jabłka czy żurawina podkreślą smak naparu i zapewnią dawkę witamin. Kolejnym ciekawym dodatkiem są korzenne przyprawy takie jak cynamon, anyż, imbir, goździki czy nawet czerwony pieprz, który ma działanie rozgrzewające. Ważny jest też sam garnisz - wystarczy dodać miętę, rozmaryn, suszki lub fikuśny lizak cukrowy, by znacznie urozmaicić i podkreślić zimowy smak.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Innym ciekawym pomysłem jest połączenie naparu z czarnej herbaty z pigwą, miodem i cytryną. Wystarczy wszystko razem podgrzać i przelać do kubków.