Herbata zimowa - przepis, który rozgrzewa wszystkie zmysły. Cynamon i owoce to kluczowe dodatki

Zima na dobre rozgościła się za oknami, co za tym idzie, w menu zagościły rozgrzewające napoje i smakołyki. Nic nie smakuje tak obłędnie o tej porze roku, jak herbata z aromatycznymi dodatkami. Idealny napar uzyskasz dzięki owocom, korzennym przyprawom i słodkim akcentom, takim jak miód czy sok z malin.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zimowe herbaty to must have, gdy za oknem króluje mróz i śnieg. Klasyczny napar można przygotować z zaledwie kilku składników, jednak gdy chcemy osiągnąć smak idealny, warto sięgnąć po rozmaite dodatki. Na liście ciekawych składników nie brakuje owoców, przypraw, słodkich akcentów i korzennych nut. 

Herbata zimowy - przepis na sezonowy napar

Gdy za oknem mróz i śnieg warto sięgnąć po rozgrzewające napary i mikstury. Jedną z klasycznych wersji jest herbata zaparzona z ciekawymi składnikami. Mowa tu o imbirze, miodzie, rozmarynie czy wszelakich cytrusach. Bazując na klasycznej esencji można uzyskać smak niemal idealny - ważna jest jednak kompozycja odpowiednich składników i proporcji. 

Chociaż przepis na zimową herbatę może wydawać się banalny warto poznać ciekawe warianty i nowe smaki. Na pierwszym miejscu warto wyróżnić owoce - zarówno cytrusy, maliny, jeżyny, jabłka czy żurawina podkreślą smak naparu i zapewnią dawkę witamin. Kolejnym ciekawym dodatkiem są korzenne przyprawy takie jak cynamon, anyż, imbir, goździki czy nawet czerwony pieprz, który ma działanie rozgrzewające. Ważny jest też sam garnisz - wystarczy dodać miętę, rozmaryn, suszki lub fikuśny lizak cukrowy, by znacznie urozmaicić i podkreślić zimowy smak. 

Zobacz wideo Czy picie herbaty z cytryną jest szkodliwe dla zdrowia? [NaZdrowie]

Przepis na zimową herbatę z owocami

Składniki: 

  • czarna herbata,
  • pomarańcza,
  • cytryna,
  • świeży imbir,
  • laska cynamonu,
  • goździki,
  • miód,
  • konfitura malinowa,
  • gałązka rozmarynu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Parzymy herbatę. 
  2. Do rondelka przekładamy plastry sparzonej pomarańczy i cytryny. Dodajemy obrany i pokrojony imbir, konfiturę, miód, goździki i laskę cynamonu. 
  3. Owoce delikatnie rozgniatamy widelcem. 
  4. Tak przygotowaną mieszankę zalewam herbatą i podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut. 
  5. Gdy całość nabierze smaku i aromatu przelewamy do dzbanka lub kubków. Zimową herbatę ozdabiamy gałązką świeżego rozmarynu i podajemy. 

Innym ciekawym pomysłem jest połączenie naparu z czarnej herbaty z pigwą, miodem i cytryną. Wystarczy wszystko razem podgrzać i przelać do kubków. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.