Zacznij robić go dziś, aby zdążyć przed świętami. To ciasto potrzebuje kilku dni do uzyskania pełni smaku

Niektóre ciasta, które przygotowywane są na świąteczne stoły potrzebują więcej czasu od innych. Takim przykładem jest miodowe klasyczne ciasto, które zna chyba każdy. Aby wyszło najlepiej potrzebuje kilku dni dojrzewanie. Zrób je już dziś, aby cieszyć się jego smakiem w święta.

Miodownik to ciasto, które z pozory wygląda na skomplikowane. Niektórzy nie podejmują się go ze względu na mylne postrzeganie tego wypieku. Okazuje się, że jego przygotowanie nie jest wcale takie trudne, jednak ciasto potrzebuje trochę czasu, aby jego smak mógł zostać do końca wydobyty. By smak był zachwycający wypiek potrzebuje minimum kilku dni w chłodnym miejscu.

Placki miodowo-korzenne przekładane są masą kajmakową, a jego wierzch posypany jest posiekanymi orzechami. Aby zdążyć przed zbliżającymi się świętami zacznij robić go teraz. Upieczenie go w ostatniej chwili sprawi, że smak nie będzie tak charakterystyczny. Z tym przepisem lepiej nie zwlekać.

Przepis na miodownik

Składniki na ciasto

  • 100 g miodu,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 80 g cukru,
  • 30 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 1,5  łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 480 g mąki pszennej tortowej,
  • 3 jajka.
Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Składniki na masę kajmakową

  • 500 g masy kajmakowej,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • szklanka śmietanki 36%,
  • 450 g serka mascarpone,
  • 200 g orzechów włoskich.

Do dekoracji

  • orzechy włoskie,
  • masa kajmakowa.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Miód umieść w rondelku i rozpuść wraz z cukrem, cały czas mieszaj. Do masy dodaj mleko oraz masło w temperaturze pokojowej. Mieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników.
  2. Do miski przesiej mąkę, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną, wlej zawartość rondelka i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Dodaj jajka i ugniataj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i uformuj kulę. Następnie podziel ją na 4 równe części.
  4. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na placek o wielkości posiadanej blaszki.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej pierwszy placek. Podpiecz go w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 8 minut, na delikatnie złoty kolor. Powtórz czynność z każdym przygotowanym plackiem.
  6. W czasie gdy placki się pieką przygotuj masę kajmakową. W wysokim naczyniu umieść obie śmietany, dołóż do nich serek mascarpone. Wymieszaj do połączenia.
  7. Orzechy oczyść i drobno poszatkuj, umieść w misce.
  8. Do całości dodaj masę kajmakową, wszystko dokładnie połącz za pomocą miksera. Po wymieszaniu składników umieść miskę w lodówce na około 15 minut.
  9. Po tym czasie ponownie wymieszaj całość do kolejnego połączenia.
  10. Placki układaj jeden na drugim przekładając wcześniej przygotowaną masą. Wierzch również posmaruj kremem i posyp pokrojonymi orzechami.
  11. Ciasto przełóż do zamykanego pojemnika i odstaw w chłodne miejsce na minimum kilka dni. Najlepszy czas na przegryzienie się smaków to ok. tydzień.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.