Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Już za kilka dni zasiądziemy przy wigilijnych stołach i będziemy kosztować smakołyków i tradycyjnych rarytasów. Obok pierogów, barszczu czy ryby nie może zabraknąć także dań i wypieków z dodatkiem maku. Ten swojski składnik od pokoleń gości w wigilijnym menu. Kutia to prawdziwe niebo w gębie - przygotujesz ją z zaledwie kilku składników, a efekt będzie zapamiętany na długo.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, w domach przygotowywane jest tegoroczne menu. Obok nowoczesnych i oryginalnych przepisów warto postawić także te zainspirowane babcinymi notatkami. Wśród ciast, pierogów i fikuśnych sałatek nie może zabraknąć słodkiego akcentu. Mowa tu oczywiście o kutii, czyli potrawie, która od dekad pojawia się na wigilijnych stołach.
Chociaż w wielu domach kutia jest często pomijana, warto skusić się na jej przygotowanie. To nic innego jak mieszanka maku, pszenicy i ciekawych dodatków, takich jak orzechy, miód, bakalie, suszone owoce czy odrobina mleka. Połączenie tych smaków daje rewelacyjny efekt!
Składniki:
Sposób przygotowania: