Kutia z makaronem - przepis na tradycyjny rarytas świąteczny. Kluczem idealnego smaku jest słodka masa

Jednym z nieco zapomnianych, a zarazem wyjątkowych rarytasów świątecznych jest kutia z makaronem. Słodkie danie przygotowane według tradycyjnej receptury podbije kubki smakowe domowników i gości. Liczą się słodkie dodatki i ładne podanie.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Już za kilka dni zasiądziemy przy wigilijnych stołach i będziemy kosztować smakołyków i tradycyjnych rarytasów. Obok pierogów, barszczu czy ryby nie może zabraknąć także dań i wypieków z dodatkiem maku. Ten swojski składnik od pokoleń gości w wigilijnym menu. Kutia to prawdziwe niebo w gębie - przygotujesz ją z zaledwie kilku składników, a efekt będzie zapamiętany na długo. 

Kutia - przepis na tradycyjną potrawę wigilijną

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, w domach przygotowywane jest tegoroczne menu. Obok nowoczesnych i oryginalnych przepisów warto postawić także te zainspirowane babcinymi notatkami. Wśród ciast, pierogów i fikuśnych sałatek nie może zabraknąć słodkiego akcentu. Mowa tu oczywiście o kutii, czyli potrawie, która od dekad pojawia się na wigilijnych stołach. 

Chociaż w wielu domach kutia jest często pomijana, warto skusić się na jej przygotowanie. To nic innego jak mieszanka maku, pszenicy i ciekawych dodatków, takich jak orzechy, miód, bakalie, suszone owoce czy odrobina mleka. Połączenie tych smaków daje rewelacyjny efekt!

Zobacz wideo Wspólne święta. Zaporoska kutia na uzwarze - Запорізька кутя на узварі

Przepis na kutię - rarytas z dawnych lat

Składniki: 

  • ulubiony makaron np. świderki,
  • 250 g zmielonego maku,
  • 250 g pszenicy łuskanej,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g migdałów
  • 75 g orzechów włoskich,
  • 150 ml wody,
  • 200 ml miodu dobrej jakości.

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Zaczynamy od zalania pszenicy wrzątkiem - tak przygotowane ziarno odstawiamy na godzinę. Następnie odcedzamy i ponownie zalewamy, tym razem zimną wodą. Gotujemy na średniej mocy palnika, aż ziarna będą bardzo miękkie - około 40 minut.
  3. Mak zalewamy wrzątkiem, odcedzamy na drobnym sitku po 20 minutach. Odciskamy nadmiar wody i dodajemy do ziaren pszenicy. Całość dokładnie mieszamy. 
  4. Dodajemy pokrojone orzechy, miód i rodzynki. Ponownie wszystko mieszamy i łączymy z makaronem. Tak przygotowane danie serwujemy w ozdobnym półmisku. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA