Szarlotka bezglutenowa - ciasto na wyjątkowe okazje. Zdrowe, tanie, smaczne i proste

Szarlotka bezglutenowa to ciekawa wersja tradycyjnego ciasta. Przepis na szarlotkę bezglutenową jest szczególnie polecany osobom, które zmagają się z nietolerancjami pokarmowymi. Ciasto świetnie komponuje się z lodami lub z dodatkiem cukru pudru.

Prosta szarlotka bezglutenowa - jej smak jest nieziemski

Prosta szarlotka bezglutenowa to przepyszny deser nie tylko dla osób, które nie tolerują glutenu. Rodzinne spotkania czy też inne okazje to idealny moment na to, aby wzbogacić swoje kulinarne menu o kilka ciekawych oraz zróżnicowanych przepisów. Przepis na bezglutenową szarlotkę znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • około 450 g mąki bezglutenowej (mogą to być mąka ryżowa, migdałowa itd.)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 250 g masła
  • 2 jaja
  • odrobina soli

Składniki na owocową masę:

  • 2 kg dobrych jabłek
  • 1 cytryna
  • cynamon
  • 2-3 łyżki miodu - ważne, aby był płynny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Sposób wykonania:

  1. Mąki przesiać. Dalej wyłożyć je na stolicę.
  2. Wsypać proszek do pieczenia.
  3. Dołożyć cukier waniliowy i zwykły. Dodać odrobinę soli. Dołożyć masło pokrojone w kostkę. Wykonać ciasto kruszonkowe. Dołożyć jajka. Połączyć wszystko w kulę.
  4. Ciasto podzielić na dwie części. Wstawić na 60 minut do lodówki.
  5. Jabłka dokładnie umyć, obrać. Pokroić.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć połową ciasta. Ułożyć na niej jabłka. Skropić sokiem z cytryny.
  7. Posypać cytrynową skórką. Polać miodem. Posypać cynamonem i cukrem.
  8. Rozwałkować drugą część ciasta. Zakryć nim jabłka. Wstawić do pieczenia na 40 minut.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Szarlotka bezglutenowa z bezą - z dodatkiem siemienia

Szarlotka bezglutenowa z bezą z odrobiną siemienia jest ciekawą propozycją dla ludzi, którzy lubią kulinarne eksperymenty. Receptura na smakołyk znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 30 ml wrzątku
  • 6 g siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej + jaglanej
  • 30 g mąki gryczanej
  • 100 g zimnego masła
  • 1,5 łyżki cukru białego
  • 1 jajo

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  • kardamon

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 150 g cukru
  • odrobina soli
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj tortownicę.
  2. Wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Siemię przełóż do filiżanki i zalej wrzątkiem. Odstaw pod przykryciem.
  4. Przesiej mąki. Przesyp do miski, dodaj cukier, jajo.
  5. Masło pokrój na kawałki i dołóż do miski. Dolej siemię. Zagnieć ciasto.
  6. Podziel na części. Uformuj kulki. Zawiń folią. Odstaw do lodówki na 60 minut.
  7. Przygotuj nadzienie. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę.
  8. Wymieszaj owoce z cukrem i przesmaż. Dodaj kardamon i cynamon. Wymieszaj.
  9. Jedną część ciasta wyłóż do zamrażalnika. Drugą kulkę wyłóż na blaszce.
  10. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. W trybie góra - dół. Ciasto musi się zarumienić.
  11. Wykonaj bezę. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
  12. Dodawaj stopniowo cukier. Miksuj.
  13. Dodaj sok cytrynowy.
  14. Dołóż skrobię i zmiksuj. Na podpieczone ciasto, wyłóż masę z jabłkami oraz dodaj białka.
  15. Na wierzchu ułóż starte ciasto z zamrażalnika.
  16. Piecz całość przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto pozostaw do wystudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach.

Szarlotka sypana bezglutenowa na bazie kaszy kukurydzianej i mąki

Szarlotka sypana bezglutenowa może być szczególnie atrakcyjna dla osób, które nie tolerują glutenu lub chcą spróbować czegoś innego. Przepis jest bardzo prosty, dlatego warto go wypróbować.

Składniki:

  • 250 g kaszy kukurydzianej
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 250 g cukru pudru
  • 1,5 kg jabłek
  • 250 g cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
  • cynamon
  • 100 g zamrożonego masła

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Połącz z kaszą i cukrem. Dodaj proszek do pieczenia. Podziel na trzy części.
  3. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Polej sokiem z cytryny. Dołóż cynamon. Wymieszaj.
  4. Masę podziel na dwie części.
  5. Przygotuj tortownicę. Wysyp pierwszą część sypką. Dodaj jabłka. Powtórz czynność. Na wierzchu umieść sypką część.
  6. Zetrzyj masło i posyp po wierzchu.
  7. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 60 minut.
  8. Pozostaw do wystudzenia.

Zobacz też: Biszkopt bezglutenowy - jasny i ciemny. Proste przepisy, które zawsze wychodzą

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.