Świąteczne ciasto z makiem to wspaniały pomysł na wigilijny stół. Zaskocz domowników w czasie wigilijnej kolacji, serwując im lekkiego i aromatycznego pieguska, przepełnionego makiem. Popularne ciasto pokochasz za jego smak i łatwy sposób przygotowania. Wigilijny piegusek z pewnością wspaniale zaprezentuje się na świątecznym stole, a przy tym zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości. Smaczne ciasto wigilijne przygotujesz z kilku prostych składników, wśród których znajdują się białka, mąka tortowa, cukier, proszek do pieczenia, olej i masa makowa z puszki. Jeśli szukasz przepisu na proste ciasto w sam raz na Boże Narodzenie, zobacz koniecznie, ile czego będziesz potrzebować i przekonaj się, jak wygląda sposób przygotowania kuszącego pieguska.
Piegusek z masą makową z puszki to ciekawy pomysł na deser, który może przygotować każdy. Jeśli zastanawiasz się, jakie smaczne ciasto powinno trafić na wigilijny stół, koniecznie zdecyduj się na pieguska. Jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu, a wśród głównych składników, potrzebnych do jego przygotowania, znajdują się białka i masa makowa z bakaliami. Gotowe ciasto wystarczy udekorować lukrem, a jeśli chcesz, by prezentowało się jeszcze bardziej apetycznie, możesz posypać lukier aromatyczną skórką pomarańczową. Jeśli nie przepadasz za lukrem, udekoruj gotowe ciasto polewą czekoladową.
Piegusek duża blacha – składniki na ciasto:
Składniki na lukier:
Sprawdź, jak przygotować ciasto piegusek z makiem z puszki, które skradnie serca rodziny w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Zacznij od przełożenia białek do dużej miski. Białka ubijesz ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę, a następnie dodasz do tego cukier. Całość ubijaj dalej, aż konsystencja stanie się bardziej błyszcząca. Do ubitych białek dodaj trzy łyżki masy makowej i połącz całość przez ponowne miksowanie.
W oddzielnej misce przygotuj przesianą mąkę i dodaj do niej dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Całość wymieszaj, a później dodaj do ubitych wcześniej białek z masą makową. Nie zapomnij o aromacie migdałowym (może być też inny wybrany aromat), by piegusek kusił pięknym zapachem. Wszystkie składniki musisz ze sobą dokładnie wymieszać, a następnie dodaj do nich olej i ponownie wszystko wymieszaj. Gotową masę przełóż na blachę do pieczenia (pamiętaj o wyłożeniu blachy papierem do pieczenia).
Ciasto powinno piec się przez około 50-60 minut, w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Pamiętaj też o przygotowaniu lukru do dekoracji świątecznego pieguska.
Cukier puder (100 g) przesiej do miski przez sitko, a następnie dodaj do niego dwie łyżki soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Do uzyskanej masy dodaj wodę, aby lukier nie był zbyt gęsty. Całość ponownie dobrze wymieszaj, a gotowym lukrem udekoruj ciasto (pamiętaj, by najpierw ostygło). Opcjonalnie możesz posypać lukier suszoną skórką pomarańczową.
Tak przygotowane ciasto zachęci wszystkich do sięgania po nie w czasie świętowania.
Zobacz też: Placek z makiem suchym siostry Anastazji - poznaj kultowy przepis, który pokochały miliony