Jedną z tych potraw, bez których wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia jest wigilijny barszcz czerwony. Co ciekawe, niektórzy przyrządzają również bardziej kojarzony z Wielkanocą barszcz biały. Niezależnie od wersji, każdą z nich można przygotować bez wykorzystania zakwasu.
Poniższa wersja wigilijnego barszczu czerwonego to świetna opcja dla tych, którzy zapomnieli o przygotowaniu zakwasu. Ten tradycyjny przepis jest pozbawiony zakwasu, a opiera się na wywarze, który dodaje aromatu całej zupie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Buraki obieramy i kroimy w plasterki, a czosnek na małe kawałki. Zagotowujemy wywar z wodą, dodajemy ocet, buraki, czosnek i grzyby. Doprawiamy pieprzem, po czym gotujemy przez około 40 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec dodajemy łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru.
Ugotowany barszcz zostawiamy na noc. Na drugi dzień ponownie podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Barszcz przecedzamy przez sitko i doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Trzeba uważać, aby barszcz się nie zagotował - wówczas straci swój naturalny kolor.
W niektórych domach na wigilijnych stołach pojawia się również aromatyczny barszcz biały, którego podstawą są grzyby. Do jego przygotowania również nie trzeba wykorzystywać zakwasu, ale uwaga, poniższy przepis wykorzystuje "gotowca" z torebki. Jeśli marzysz o szybkiej zupie grzybowej a'la barszcz biały, ale bez zakwasu i bez gotowca, przepis znajdziesz tutaj.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kilka godzin przed gotowaniem zupy przepłukujemy grzyby i zalewamy je 0,5 l zimnej wody, odstawiamy. Po kilku godzinach przekładamy je do garnka i zalewamy wodą, w której się moczyły. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Następnie podduszamy posiekaną cebulę na maśle klarowanym, a grzyby siekamy na drobne kawałki i dodajemy na chwilę do cebuli.
Barszcz biały rozprowadzamy w 1 l zimnej wody i ciągle mieszamy. Potem dodajemy do niego grzyby z cebulką i gotujemy przez pięć minut. Po zestawieniu barszczu z ognia dodajemy zahartowaną kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Na koniec dekorujemy świeżą natką pietruszki.