Barszczyk wigilijny bez zakwasu. Prosty, pyszny i aromatyczny

Aromatyczny barszcz jest jedną z tradycyjnych potraw na świątecznych stołach. W dodatku z krokiecikami, pasztecikami czy uszkami stanowi absolutny klasyk okresu świąt Bożego Narodzenia. Jak go przygotować bez zakwasu?

Jedną z tych potraw, bez których wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia jest wigilijny barszcz czerwony. Co ciekawe, niektórzy przyrządzają również bardziej kojarzony z Wielkanocą barszcz biały. Niezależnie od wersji, każdą z nich można przygotować bez wykorzystania zakwasu.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Wigilijny barszcz czerwony bez zakwasu

Poniższa wersja wigilijnego barszczu czerwonego to świetna opcja dla tych, którzy zapomnieli o przygotowaniu zakwasu. Ten tradycyjny przepis jest pozbawiony zakwasu, a opiera się na wywarze, który dodaje aromatu całej zupie.

Składniki:

  • 4 duże buraki,
  • 0,5 l bulionu (może być mięsny lub tylko warzywny),
  • 1 l wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków lub borowików),
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny,
  • sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku. 

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy i kroimy w plasterki, a czosnek na małe kawałki. Zagotowujemy wywar z wodą, dodajemy ocet, buraki, czosnek i grzyby. Doprawiamy pieprzem, po czym gotujemy przez około 40 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec dodajemy łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru.

Ugotowany barszcz zostawiamy na noc. Na drugi dzień ponownie podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Barszcz przecedzamy przez sitko i doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Trzeba uważać, aby barszcz się nie zagotował - wówczas straci swój naturalny kolor.

Wigilijny barszcz biały bez zakwasu

W niektórych domach na wigilijnych stołach pojawia się również aromatyczny barszcz biały, którego podstawą są grzyby. Do jego przygotowania również nie trzeba wykorzystywać zakwasu, ale uwaga, poniższy przepis wykorzystuje "gotowca" z torebki. Jeśli marzysz o szybkiej zupie grzybowej a'la barszcz biały, ale bez zakwasu i bez gotowca, przepis znajdziesz tutaj

Składniki:

  • 2 opakowania barszczu białego w torebce,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 40 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Kilka godzin przed gotowaniem zupy przepłukujemy grzyby i zalewamy je 0,5 l zimnej wody, odstawiamy. Po kilku godzinach przekładamy je do garnka i zalewamy wodą, w której się moczyły. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Następnie podduszamy posiekaną cebulę na maśle klarowanym, a grzyby siekamy na drobne kawałki i dodajemy na chwilę do cebuli.

Barszcz biały rozprowadzamy w 1 l zimnej wody i ciągle mieszamy. Potem dodajemy do niego grzyby z cebulką i gotujemy przez pięć minut. Po zestawieniu barszczu z ognia dodajemy zahartowaną kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Na koniec dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Zobacz też: Najprostszy przepis na barszcz czerwony. Nie potrzebujesz zakwasu, by wyszedł idealny, ale przyda się piekarnik

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.