Dania na bazie kapusty to w wielu domach obowiązkowe potrawy na wigilijnym stole. Kapusta z grochem, bigos, kapusta z grzybami, kapusta wigilijna, pierogi z kapustą i grzybami... Te potrawy niestety są dość ciężkostrawne, często wywołują wzdęcia, nieprzyjemne odczucia w żołądku i inne niezbyt mile widziane wrażenia. Zastanawiasz się, jak uniknąć problemów i wstydliwych dolegliwości? Są na to sposoby.
Więcej podobnych porad przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wzdęcia to nieprzyjemne uczucie pełności w żołądku czy brzuchu powodowane nadmierną ilością gazów w jelitach. To jeden z najczęściej występujących nieprzyjemnych objawów związanych z układem pokarmowym. Wzdęcia szczególnie nasilają się po obfitych posiłkach złożonych z ciężkostrawnych czy sprzyjających powstawaniu gazów potraw, takich jak kapusta czy nasiona warzyw strączkowych. Wzdęciom towarzyszą nie tylko gazy, lecz także bóle brzucha, kolki, zgaga i ogólny dyskomfort.
Pomocne w uniknięciu wzdęć jest... zapobieganie ich powstawaniu. Lekkostrawne potrawy i nieprzejadanie się to tylko niektóre z wyjść. Istnieje jednak pewna czynność, którą możemy wykonać już w trakcie przygotowywania wigilijnych potraw. Jaka? Mowa o kilku popularnych produktach i przyprawach. By uniknąć nieprzyjemnych objawów i wzdęć, wystarczy dodać do wigilijnych potraw z kapustą:
Warto też zmniejszyć ilość dodawanego do potraw tłuszczu oraz jeść powoli, bez pośpiechu i z umiarem.