Do wigilijnej kapusty z grzybami najlepiej jest użyć prawdziwków lub podgrzybków. Oprócz podanych niżej przypraw świetnie sprawdzą się też jałowiec i wędzona papryka. Poza tym będą tutaj pasowały również wędzone śliwki. Jak przygotować kapustę z grzybami? Podajemy jeden z najprostszych przepisów.
Przepis na kapustę z grzybami na Wigilię Bożego Narodzenia
Do przygotowania tego dania wigilijnego będą potrzebne kapusta, suszone grzyby, cebula, olej rzepakowy oraz przyprawy. Kapustę warto dobrze przyprawić, aby zyskała intensywny aromat i smak.
Składniki:
- kilogram kiszonej kapusty,
- szklanka suszonych grzybów,
- duża cebula,
- olej rzepakowy,
- trzy liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Kapusta z grzybami jest dość prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować wszystkie składniki
Najważniejsze w przygotowywaniu kapusty to pilnowanie, żeby się nie przypaliła podczas gotowania, dlatego należy ją często mieszać.
Przygotowanie:
- Przygotuj suszone grzyby. Zalej je wodą i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie odcedź i pokrój w paski.
- Kapustę odciśnij z soku. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
- Przygotuj garnek do gotowania kapusty. Włóż do niego kapustę, pokrojoną cebulę, namoczone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Polej wszystko olejem rzepakowym.
- Gotuj kapustę z grzybami przez około czterdzieści minut z dodatkiem wody z moczenia grzybów albo zwykłej wody. Co chwilę mieszaj całość, aby kapusta się nie przypaliła.
- Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku. Kapusta powinna mieć wyrazisty smak.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl