Kapusta z grzybami. Przepis na tradycyjne wigilijne danie. Aromat grzybów w bożonarodzeniowym wydaniu

Kapusta z grzybami to jedna z podstawowych potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie niezwykle aromatyczna i pełna smaku. Przyprawy, jakie się do niej dodaje to liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz.

Do wigilijnej kapusty z grzybami najlepiej jest użyć prawdziwków lub podgrzybków. Oprócz podanych niżej przypraw świetnie sprawdzą się też jałowiec i wędzona papryka. Poza tym będą tutaj pasowały również wędzone śliwki. Jak przygotować kapustę z grzybami? Podajemy jeden z najprostszych przepisów.

Zobacz wideo

Przepis na kapustę z grzybami na Wigilię Bożego Narodzenia

Do przygotowania tego dania wigilijnego będą potrzebne kapusta, suszone grzyby, cebula, olej rzepakowy oraz przyprawy. Kapustę warto dobrze przyprawić, aby zyskała intensywny aromat i smak.

Składniki:

  • kilogram kiszonej kapusty,
  • szklanka suszonych grzybów,
  • duża cebula,
  • olej rzepakowy,
  • trzy liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Kapusta z grzybami jest dość prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować wszystkie składniki

Najważniejsze w przygotowywaniu kapusty to pilnowanie, żeby się nie przypaliła podczas gotowania, dlatego należy ją często mieszać.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj suszone grzyby. Zalej je wodą i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie odcedź i pokrój w paski.
  2. Kapustę odciśnij z soku. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
  3. Przygotuj garnek do gotowania kapusty. Włóż do niego kapustę, pokrojoną cebulę, namoczone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Polej wszystko olejem rzepakowym.
  4. Gotuj kapustę z grzybami przez około czterdzieści minut z dodatkiem wody z moczenia grzybów albo zwykłej wody. Co chwilę mieszaj całość, aby kapusta się nie przypaliła.
  5. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku. Kapusta powinna mieć wyrazisty smak.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA