Naleśniki to proste i łatwe danie, za którym przepadają nie tylko najmłodsi. Podawane jako śniadanie, obiad i kolacja, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Najczęściej gotowe placki smarujemy domowymi konfiturami z dodatkiem owoców lub bitej śmietany. Osoby, które wolą wersję wytrawną, sięgają po naleśnikowe zapiekanki, a także farsz ze szpinaku lub sera.
Placki naleśnikowe idealnie sprawdzą się również jako zamiennik tortilli lub spód pod jajeczny omlet. Kombinacji smakowych z wykorzystaniem tego produktu jest wiele i każda wychodzi. W okresie świątecznym naleśniki wykorzystuje się również do przygotowywania krokietów, które podawane są w towarzystwie barszczu czerwonego.
Magda Gessler w programie "MasterChef" podzieliła się zarówno z uczestnikami, jak i z widzami swoim przepisem na tę potrawę. Restauratorka nie dodaje żadnego zaskakującego składnika, lecz wskazała, co większość robi źle. Wiele osób, gdy chce przygotować ciasto, zaczyna od wlania do miski mleka i wody, co jest zdaniem restauratorki dużym błędem.
Bardzo ważna rzecz. Nigdy nie zaczynamy naleśników od płynów. Zaczynamy od mąki
- podkreśliła.
Składniki:
Sposób przygotowania