Magda Gessler zdradziła przepis na naleśniki, które są idealne na krokiety. Wskazała poważny błąd

Magda Gessler to ikona polskiej gastronomii, która bez wątpienia wie, jak powinno się gotować. Jakiś czas temu zdradziła, jak przygotowuje naleśniki. Przy okazji wspomniała o błędzie, który popełnia większość osób przy ich przygotowywaniu. To on wpływa na smak potrawy.

Naleśniki to proste i łatwe danie, za którym przepadają nie tylko najmłodsi. Podawane jako śniadanie, obiad i kolacja, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Najczęściej gotowe placki smarujemy domowymi konfiturami z dodatkiem owoców lub bitej śmietany. Osoby, które wolą wersję wytrawną, sięgają po naleśnikowe zapiekanki, a także farsz ze szpinaku lub sera.

Placki naleśnikowe idealnie sprawdzą się również jako zamiennik tortilli lub spód pod jajeczny omlet. Kombinacji smakowych z wykorzystaniem tego produktu jest wiele i każda wychodzi. W okresie świątecznym naleśniki wykorzystuje się również do przygotowywania krokietów, które podawane są w towarzystwie barszczu czerwonego.

Magda Gessler w programie "MasterChef" podzieliła się zarówno z uczestnikami, jak i z widzami swoim przepisem na tę potrawę. Restauratorka nie dodaje żadnego zaskakującego składnika, lecz wskazała, co większość robi źle. Wiele osób, gdy chce przygotować ciasto, zaczyna od wlania do miski mleka i wody, co jest zdaniem restauratorki dużym błędem.

Bardzo ważna rzecz. Nigdy nie zaczynamy naleśników od płynów. Zaczynamy od mąki

- podkreśliła.

Przepis na naleśniki Magdy Gessler

Składniki:

  • 260 g mąki,
  • szklanka mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • 3 jajka,
  • 50 go roztopionego klarowanego masła,
  • woda.
Zobacz wideo Plama z barszczu? Zszarzały obrus? Te i inne problemy rozwiążesz przy pomocy soli kuchennej. Sprawdź jak!

Sposób przygotowania

  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego przed gotowaniem wyjmij je z lodówki.
  2. W pierwszej kolejności przesiej przez sitko mąkę, dodaj mleko, cukier i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie wbij jajka i mieszaj do połączenia składników.
  4. Przedostatnim krokiem jest wlanie wody. To ona pomaga doprowadzić ciasto do odpowiedniej konsystencji. Dodaj jej tyle, aby ciasto było na tyle gęste, żeby pozostawało na namoczonym w nim nożu.
  5. Na samym końcu wlej masło klarowane, ponownie wymieszaj.
  6. Smaż na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru z dwóch stron.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA