Szybkie potrawy wigilijne. Proste dania, które przygotujesz na ostatnią chwilę

W ferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia przyrządzanie wielu potraw potrafi zabrać naprawdę sporo czasu. Na szczęście istnieją przepisy na pyszne dania, które nie wymagają zbyt wiele pracy, dzięki czemu przyrządzimy je w mgnieniu oka. To świetna opcja dla tych, którzy cierpią na świąteczny "niedoczas".

Szybkie i łatwe w przygotowaniu proste dania na wigilię to coś, co potrafi uratować życie wielu osobom. Przygotowując spotkanie z rodziną i bliskimi, możliwość poświęcenia małej ilości czasu na smaczny posiłek potrafi być ratunkiem w obliczu natłoku innych obowiązków.

Zobacz wideo Czy alkohol może pojawić się na wigilijnym stole?

3 pomysły na szybkie potrawy wigilijne

Choć mogłoby się wydawać, że pieczenie ciasta jest czasochłonnym zadaniem, wiele z nich można przyrządzić dość szybko. Po włożeniu wypieku do piekarnika bez problemu można się zająć innymi obowiązkami. Przykładem szybkiej wigilijnej potrawy jest błyskawiczny przekładany makowiec, na który trzeba poświęcić maksymalnie 30 minut.

Składniki:

  • 200 g masy makowej,
  • 200 g mleka,
  • 120 g cukru,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy żółtka jajek, mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wykładamy je na oprószony mąką blat i dzielimy na cztery części.

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na koła o średnicy 30 centymetrów. Potem ubijamy dwa białka z jajek i łączymy z masą makową. Pierwszą warstwę ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy 1/3 masy makowej. Układamy na niej kolejną warstwę ciasta i smarujemy połową masy makowej, przykrywamy kolejną warstwą i wykładamy resztę masy. Na górę kładziemy ostatni kawałek ciasta.

Na środku ciasta zaznaczamy szklanką okrąg i przy użyciu ostrego noża dzielimy gotowe ciasto na 12 części, na kształt promieni słońca. Każdy kawałek zwijamy dwa razy do środka. Tak przygotowany wypiek pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.

_____________________

Kolejnym pomysłem na szybką wigilijną potrawę jest lekki tatar ze śledzia, który znakomicie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do głównego dania. Na jego przygotowanie potrzebujemy zaledwie kilkanaście minut.

Składniki:

  • 3 płaty śledziowe,
  • 10-15 marynowanych pieczarek,
  • pół cebuli,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pół pęczka pietruszki,
  • olej,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Płaty śledzia drobno kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulę i pieczarki, a także posiekaną pietruszkę. Na koniec dodajemy musztardę, olej i świeżo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

_____________________

Jeśli chcemy wyłożyć na stół coś słodszego w formie deseru lub przygotować posiłek na śniadanie w dzień po wigilii, warto postawić na pyszny bananowy chlebek, który uchodzi za ciasto, którego nie da sie zepsuć. Jego przygotowanie zajmuje około 20-30 minut i doskonale sprawdzi się jako baza do rozpoczęcia kosztowania pozostałych dań. Z dodatkiem orzechów czy żurawiny świetnie wpisze się w świateczne aromaty. 

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego,
  • 1/3 szklanki mleka sojowego,
  • pół szklanki syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rodzynek lub żurawiny,
  • sól, przyprawa piernikowa.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy ją z solą i proszkiem do pieczenia. Banany rozgniatamy widelcem i w drugiej misce łączymy z mlekiem sojowym, olejem i syropem klonowym. Wszystkie składniki z obu misek ze sobą łączymy i dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy, żurawinę i drobno posiekaną czekoladę. Masę przelewamy do wysmarowanej olejem keksówki i pieczemy przez 40-50 minut w 180 stopniach.

Zobacz też: Przesądy wigilijne - czy znasz je wszystkie?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.