Uparta i zassana nakrętka, która nie daje się odkręcić ręką, to problem, który dotyczy nie tylko samodzielnie przygotowywanych przetworów. Niepozorny słoik z ogórkami czy gotowymi daniami staje się poważnym problemem, z którym nawet siłacz może sobie nie poradzić. Co wtedy? Zazwyczaj sięgamy po domowe sposoby. Nie wszystkie jednak są bezpieczne.
Więcej sprawdzonych trików kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zazwyczaj, gdy okazuje się, że nakrętka nie daje się otworzyć tak łatwo, sięgamy po nóż, by przy jego pomocy podważyć brzeg nakrętki. Nie jest to jednak bezpieczny trik. Wpychanie cienkiego i ostrego noża pomiędzy nakrętkę a brzeg szklanego słoika jest ryzykowne, szczególnie gdy nie zachowamy odpowiedniej ostrożności. Nóż może odskoczyć czy złamać się, a to już proszenie się o kłopoty. Czy istnieje prostszy sposób? Jeśli nie zależy ci na ponownym wykorzystaniu nakrętki, wypróbuj tę metodę.
Gdy usłyszysz syknięcie, to znak, że nakrętka się rozszczelniła, a ciśnienie wewnątrz słoika się zmieniło. Dzięki temu z łatwością go otworzysz.
Istnieje wiele innych równie skutecznych metod, które ułatwią poradzenie sobie z zassanym słoikiem. Oto kilka z nich.