To ostatni dzwonek na zrobienie świątecznych wypieków. Pierniki lubelskie warto upiec już dziś

Lubelskie pierniczki to ciastka, które idealnie sprawdzą się na tegoroczne święta. Możesz je wykorzystać jako ozdobę choinkową, a także podać na wigilijnym stole. Z tego przepisu wyjdą nie tylko smaczne, lecz także pięknie rumiane.

Przyprawy korzenne zawsze będą się wszystkim kojarzyć ze świątecznym klimatem, ubieraniem choinki i rodzinnym gotowaniem. Robienie pierniczków to w wielu domach tradycja, którą wykonuje się całą rodziną. Co dom, to różne receptury na ten wypiek. Jednak my proponujemy lubelskie pierniczki, które mają w sobie dużo aromatu i smaku, a po upieczeniu są pięknie brązowe. Przepisem na te ciastka podzieliła się oficjalna strona miasta Lublin. Aby ciastka mogły być przez długi czas miękkie, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przepis na pierniki lubelskie

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej,
  • 130 g mąki żytniej,
  • 250 g śmietany 18 proc.,
  • 250 g miodu,
  • 7 żółtek,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 150 g masła,
  • łyżeczka sody,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 opakowania przyprawy do piernika,
  • 4 łyżki kakao.
Zobacz wideo Chcesz ozdobić ciasteczka? Mamy przepis na doskonały lukier

Sposób przygotowania:

  1. Miód podgrzej w rondelku, by nabrał płynnej konsystencji. Następnie wsyp dwa opakowania przyprawy do piernika i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do przestudzenia.
  2. Mąkę żytnią i pszenną przesiej przez sitko do większej miski. Przesiej również sodę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszaj do połączenia składników.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem do momentu aż utworzy się jasna, puszysta masa.
  4. Na środku mąki zrób wgłębienie. Masło pokrój na małe kawałki i umieść je w nim. Następnie wlej przestudzony miód, utarte żółtka i śmietanę. Całość energicznie zagnieć i odstaw pod przykryciem ścierki na około godzinę.
  5. Po tym czasie podziel ciasto na kilka mniejszych części. Na posypaną mąką stolnicę umieść każdy z nich  i rozwałkuj kawałki na około 5 mm. Z każdego placka wytnij ciastka o dowolnym kształcie.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane ciastka. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 13-15 minut.
  7. Udekoruj za pomocą cukru pudru, czekolady lub lukru.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.