-
Haps
-
Jak przygotować
- To ostatni dzwonek na zrobienie świątecznych wypieków. Pierniki lubelskie warto upiec już dziś
To ostatni dzwonek na zrobienie świątecznych wypieków. Pierniki lubelskie warto upiec już dziś
Lubelskie pierniczki to ciastka, które idealnie sprawdzą się na tegoroczne święta. Możesz je wykorzystać jako ozdobę choinkową, a także podać na wigilijnym stole. Z tego przepisu wyjdą nie tylko smaczne, lecz także pięknie rumiane.
Przyprawy korzenne zawsze będą się wszystkim kojarzyć ze świątecznym klimatem, ubieraniem choinki i rodzinnym gotowaniem. Robienie pierniczków to w wielu domach tradycja, którą wykonuje się całą rodziną. Co dom, to różne receptury na ten wypiek. Jednak my proponujemy lubelskie pierniczki, które mają w sobie dużo aromatu i smaku, a po upieczeniu są pięknie brązowe. Przepisem na te ciastka podzieliła się oficjalna strona miasta Lublin. Aby ciastka mogły być przez długi czas miękkie, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przepis na pierniki lubelskie
Składniki:
- 800 g mąki pszennej,
- 130 g mąki żytniej,
- 250 g śmietany 18 proc.,
- 250 g miodu,
- 7 żółtek,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 150 g masła,
- łyżeczka sody,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 opakowania przyprawy do piernika,
- 4 łyżki kakao.
Zobacz wideo Chcesz ozdobić ciasteczka? Mamy przepis na doskonały lukier
Sposób przygotowania:
- Miód podgrzej w rondelku, by nabrał płynnej konsystencji. Następnie wsyp dwa opakowania przyprawy do piernika i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do przestudzenia.
- Mąkę żytnią i pszenną przesiej przez sitko do większej miski. Przesiej również sodę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszaj do połączenia składników.
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem do momentu aż utworzy się jasna, puszysta masa.
- Na środku mąki zrób wgłębienie. Masło pokrój na małe kawałki i umieść je w nim. Następnie wlej przestudzony miód, utarte żółtka i śmietanę. Całość energicznie zagnieć i odstaw pod przykryciem ścierki na około godzinę.
- Po tym czasie podziel ciasto na kilka mniejszych części. Na posypaną mąką stolnicę umieść każdy z nich i rozwałkuj kawałki na około 5 mm. Z każdego placka wytnij ciastka o dowolnym kształcie.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane ciastka. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 13-15 minut.
- Udekoruj za pomocą cukru pudru, czekolady lub lukru.