Świąteczne ciasteczka last minute Katarzyny Bosackiej. Potrzebujesz tylko 5 składników i 30 minut

Gdy świąteczny szał opanuje każdy dom do granic możliwości nietrudno o wpadkę lub popsucie dania. Ten przepis na ekspresowe ciasteczka Katarzyny Bosackiej może uratować każdego, komu zabrakło czasu na bardziej wymagające wypieki. Potrzebujesz kilku składników i kilkunastu minut.

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka i osobowość telewizyjna, która edukuje i podpowiada jak jeść zdrowo, ekologicznie i tanio. Na swoim kanale na YouTube „EkoBosacka" nie tylko opowiada jak czytać etykiety produktów albo jak marnować mniej żywności, a także przedstawia budżetowe przepisy za kilka złotych.

W najnowszym filmie pokazała jak przygotować migdałowe ciasteczka bezowe. Do przyrządzenia tego słodkiego przysmaku użyła białek, które pozostały z poprzednich wypieków. Ich przygotowanie trwa zaledwie 30 minut, potrzebujesz do nich tylko 5 składników, a smak wpasuje się w nadchodzące święta. Odpowiednio przechowywane będą mogły przetrwać nawet do imprezy sylwestrowej.

Przepis na migdałowe ciasteczka Katarzyny Bosackiej

Składniki

  • 3 białka,
  • 300 g zmielonych migdałów,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 30 ml likieru Amaretto lub kilka kropli naturalnego zapachu (olejku) migdałowego,
  • kilka migdałów ze skórką do dekoracji.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Sposób przygotowania

  1. Białka ubij na sztywno. Ma z nich wyjść piana, do której dodaj stopniowo cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia.
  2. Następnie dodaj likier lub olejek migdałowy, ponownie wymieszaj.
  3. Zmielone migdały wsyp do mieszanki i delikatnie połącz składniki.
  4. Blachę wysmaruj niewielką ilością masła lub wyłóż na niej papier do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki formuj na niej niewielkie ciasteczka. Na wierz każdego ciastka ułóż świeżego migdała.
  5. Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz przez około 15 minut.
  6. Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
 
Więcej o:
Copyright © Agora SA