-
Haps
-
Jak przygotować
- Świąteczne ciasteczka last minute Katarzyny Bosackiej. Potrzebujesz tylko 5 składników i 30 minut
Świąteczne ciasteczka last minute Katarzyny Bosackiej. Potrzebujesz tylko 5 składników i 30 minut
Gdy świąteczny szał opanuje każdy dom do granic możliwości nietrudno o wpadkę lub popsucie dania. Ten przepis na ekspresowe ciasteczka Katarzyny Bosackiej może uratować każdego, komu zabrakło czasu na bardziej wymagające wypieki. Potrzebujesz kilku składników i kilkunastu minut.
Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka i osobowość telewizyjna, która edukuje i podpowiada jak jeść zdrowo, ekologicznie i tanio. Na swoim kanale na YouTube „EkoBosacka" nie tylko opowiada jak czytać etykiety produktów albo jak marnować mniej żywności, a także przedstawia budżetowe przepisy za kilka złotych.
W najnowszym filmie pokazała jak przygotować migdałowe ciasteczka bezowe. Do przyrządzenia tego słodkiego przysmaku użyła białek, które pozostały z poprzednich wypieków. Ich przygotowanie trwa zaledwie 30 minut, potrzebujesz do nich tylko 5 składników, a smak wpasuje się w nadchodzące święta. Odpowiednio przechowywane będą mogły przetrwać nawet do imprezy sylwestrowej.
Przepis na migdałowe ciasteczka Katarzyny Bosackiej
Składniki
- 3 białka,
- 300 g zmielonych migdałów,
- pół szklanki drobnego cukru,
- 30 ml likieru Amaretto lub kilka kropli naturalnego zapachu (olejku) migdałowego,
- kilka migdałów ze skórką do dekoracji.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Sposób przygotowania
- Białka ubij na sztywno. Ma z nich wyjść piana, do której dodaj stopniowo cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia.
- Następnie dodaj likier lub olejek migdałowy, ponownie wymieszaj.
- Zmielone migdały wsyp do mieszanki i delikatnie połącz składniki.
- Blachę wysmaruj niewielką ilością masła lub wyłóż na niej papier do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki formuj na niej niewielkie ciasteczka. Na wierz każdego ciastka ułóż świeżego migdała.
- Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz przez około 15 minut.
- Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu.