Śledź pod pierzynką. Jak zrobić sałatkę ''szubę''? Proste, ale bardzo efektowne danie z ciekawą historią

Śledź pod pierzynką to kolejny wariant dla kulinarnego zastosowania tej ryby. Z pewnością sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole - sałatka rodem z ZSRR ma też ciekawą historię.

Sałatka szuba, czyli co?

Sałatka szuba, czyli śledź pod pierzynką, nie jest zbyt popularnym daniem świątecznym na polskich stołach. O wiele częściej można się z nią spotkać w krajach byłego ZSRR, bo stamtąd danie się wywodzi. Zimna zakąska serwowana m.in. na Ukrainie może występować w kilku wersjach, ale za klasyczną uznaje się tę z burakami ćwikłowymi.

Jak powstało danie? Pewne jest, że filety śledziowe z ułożonymi warstwami dodatkami w postaci ugotowanych ziemniaków, cebuli, jajek na twardo i ugotowanych buraków cukrowych doceniono po raz pierwszy w latach 60. i 70. XX w. Istnieje jednak przekonanie, że sałatka mogła powstać jeszcze w przedrewolucyjnej Rosji. Bogata reprezentacja warzyw i majonezu miała przy tym kamuflować nieświeże mięso. 

Oczywiście z daniem związane są też legendy: podobno miano zaprzestać przygotowywania go w trakcie II wojny światowej, którą rosyjska propaganda nazwała ''wielką wojną ojczyźnianą''. Dodatkowo w poszczególnych składnikach dania miano dopatrywać się symbolu rewolucji - śledź miał symbolizować proletariat, majonez zaś wrogów ludu. 

Oczywiście tłumaczenia te są naciągane i można patrzeć na nie z przymrużeniem oka, ale zaciekawienie może budzić nazwa ''szuba''. To nawiązanie do rosyjskiego określenia futra - ''sieledka pod szuboj'', czyli śledź pod futrem. 

Stół wigilijnyPrzesądy wigilijne - czy znasz je wszystkie?

Jaki śledź do śledzia pod pierzynką? Składniki

Jakimi składnikami należy się posłużyć? Jaki śledź do śledzia pod pierzynką będzie najlepszy? Sałatka może występować w różnych odmianach, niektóre z nich są głęboko zmodyfikowane. W tym przypadku przedstawiony zostanie przepis w podstawowej wersji. Potrzebne do niego będą:

  • filety śledziowe z oleju - 500 g (5 - 6 sztuk);
  • cebula - 1 szt.;
  • ziemniaki - 500 g;
  • buraki - 500 g;
  • marchewka - 250 g;
  • majonez - 250 g;
  • sól, pieprz i koperek jako przyprawy.
Zobacz wideo Kilka propozycji, jak przyrządzić śledzia na święta

Kapusta z grzybamiKapusta wigilijna. O czym pamiętać przy jej przyrządzaniu?

Jak się robi sałatkę szubę?

Jak się robi sałatkę szubę? Jak przygotować warstwową sałatkę ze śledzia? Warto zacząć od przygotowania warzyw. W tym celu należy umyć buraki, ziemniaki i marchew bez ich obierania. Ziemniaki i marchew gotować w osolonej wodzie przez 45 min aż będą miękkie. Oddzielnie ugotować buraki, które potrzebują dłuższego gotowania - będzie to ok. 60 min. Po ugotowaniu obieramy je.

W czasie gotowania się warzyw kroimy śledzie w kostkę i umieszczamy na dnie głębokiej szklanej salaterki. Kolejną warstwę nad rybą robimy z obranej i pokrojonej w kostkę cebuli. 

Sałatka śledziowa z burakami, zwana również śledziami pod pierzynką, to pyszne danie o zaskakującym smaku.Sałatka śledziowa z burakami, zwana również śledziami pod pierzynką, to pyszne danie o zaskakującym smaku. Fot. Shutterstock

Trzecią warstwę stanowić będą ziemniaki starte na tarce o grubych oczkach. Na nich znajdą kolejne elementy ''pierzynki'', czyli tarta marchew i buraki. Warto pamiętać o tym, by poszczególne części były na bieżąco doprawiane solą i pieprzem. 

Na wierzchu wykłada się majonez z koperkiem lub natką pietruszki. W bogatszej wersji znajdą się tutaj również siekane jaja na twardo. 

Zobacz też: Kluski z makiem na wigilijnym stole. Prosty przepis na pyszne świąteczne danie

Więcej o: