Śledź pod pierzynką. Jak zrobić sałatkę ''szubę''? Proste, ale bardzo efektowne danie z ciekawą historią

Śledź pod pierzynką to kolejny wariant dla kulinarnego zastosowania tej ryby. Z pewnością sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole - sałatka rodem z ZSRR ma też ciekawą historię.

Sałatka szuba, czyli co?

Sałatka szuba, czyli śledź pod pierzynką, nie jest zbyt popularnym daniem świątecznym na polskich stołach. O wiele częściej można się z nią spotkać w krajach byłego ZSRR, bo stamtąd danie się wywodzi. Zimna zakąska serwowana m.in. na Ukrainie może występować w kilku wersjach, ale za klasyczną uznaje się tę z burakami ćwikłowymi.

Jak powstało danie? Pewne jest, że filety śledziowe z ułożonymi warstwami dodatkami w postaci ugotowanych ziemniaków, cebuli, jajek na twardo i ugotowanych buraków cukrowych doceniono po raz pierwszy w latach 60. i 70. XX w. Istnieje jednak przekonanie, że sałatka mogła powstać jeszcze w przedrewolucyjnej Rosji. Bogata reprezentacja warzyw i majonezu miała przy tym kamuflować nieświeże mięso. 

Oczywiście z daniem związane są też legendy: podobno miano zaprzestać przygotowywania go w trakcie II wojny światowej, którą rosyjska propaganda nazwała ''wielką wojną ojczyźnianą''. Dodatkowo w poszczególnych składnikach dania miano dopatrywać się symbolu rewolucji - śledź miał symbolizować proletariat, majonez zaś wrogów ludu. 

Oczywiście tłumaczenia te są naciągane i można patrzeć na nie z przymrużeniem oka, ale zaciekawienie może budzić nazwa ''szuba''. To nawiązanie do rosyjskiego określenia futra - ''sieledka pod szuboj'', czyli śledź pod futrem. 

Jaki śledź do śledzia pod pierzynką? Składniki

Jakimi składnikami należy się posłużyć? Jaki śledź do śledzia pod pierzynką będzie najlepszy? Sałatka może występować w różnych odmianach, niektóre z nich są głęboko zmodyfikowane. W tym przypadku przedstawiony zostanie przepis w podstawowej wersji. Potrzebne do niego będą:

  • filety śledziowe z oleju - 500 g (5 - 6 sztuk);
  • cebula - 1 szt.;
  • ziemniaki - 500 g;
  • buraki - 500 g;
  • marchewka - 250 g;
  • majonez - 250 g;
  • sól, pieprz i koperek jako przyprawy.
Zobacz wideo Kilka propozycji, jak przyrządzić śledzia na święta

Jak się robi sałatkę szubę?

Jak się robi sałatkę szubę? Jak przygotować warstwową sałatkę ze śledzia? Warto zacząć od przygotowania warzyw. W tym celu należy umyć buraki, ziemniaki i marchew bez ich obierania. Ziemniaki i marchew gotować w osolonej wodzie przez 45 min aż będą miękkie. Oddzielnie ugotować buraki, które potrzebują dłuższego gotowania - będzie to ok. 60 min. Po ugotowaniu obieramy je.

W czasie gotowania się warzyw kroimy śledzie w kostkę i umieszczamy na dnie głębokiej szklanej salaterki. Kolejną warstwę nad rybą robimy z obranej i pokrojonej w kostkę cebuli. 

Sałatka śledziowa z burakami, zwana również śledziami pod pierzynką, to pyszne danie o zaskakującym smaku.Sałatka śledziowa z burakami, zwana również śledziami pod pierzynką, to pyszne danie o zaskakującym smaku. Fot. Shutterstock

Trzecią warstwę stanowić będą ziemniaki starte na tarce o grubych oczkach. Na nich znajdą kolejne elementy ''pierzynki'', czyli tarta marchew i buraki. Warto pamiętać o tym, by poszczególne części były na bieżąco doprawiane solą i pieprzem. 

Na wierzchu wykłada się majonez z koperkiem lub natką pietruszki. W bogatszej wersji znajdą się tutaj również siekane jaja na twardo. 

Zobacz też: Kluski z makiem na wigilijnym stole. Prosty przepis na pyszne świąteczne danie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.