Co dodajemy do kapusty wigilijnej, aby nadać potrawie świąteczny charakter? W tym przypadku mamy do czynienia z prostym daniem, którego wyróżnikiem będą właśnie dodatki. To one sprawiają, że wigilijny bigos będzie inaczej smakował w każdym daniu. Warto przy tym podkreślić, że niektóre spośród składników są częściej spotykane w danym regionie niż w innych.
Co nadaje się jako składnik kapusty wigilijnej? Oczywiście podstawą jest dobrej jakości kiszona kapusta. Oprócz niej niektóre osoby wykorzystują nieco kapusty świeżej po to, by danie miało łagodniejszy smak.
Postna wersja kapusty z mięsem może być przy tym bogata w inne składniki. Przede wszystkim powinny się w niej znaleźć grzyby. W tradycyjnych przepisach dominują gatunki leśne i suszone, ale niektóre osoby z powodzeniem stosują pieczarki. Pierwszy typ produktów powinien być wcześniej namoczony.
Do popularnych dodatków do kapusty wigilijnej zaliczają się także wędzone lub suszone śliwki. Czasami dodaje się do niej również groch. Mniej popularnymi składnikami pozostają rodzynki czy niewielka ilość czerwonego wina.
Kiedy gotować kapustę wigilijną? Duże znaczenie ma w tym przypadku dobór składników. Z reguły twierdzi się, że bigos wigilijny lubi zamrażanie i dlatego można go przygotować nawet tydzień wcześniej po to, by został zamrożony do czasu wykorzystania na wigilijnym stole. Można uznać, że jest to podejście praktyczne. Z drugiej strony pojawiają się jednak opinie, że idealnym czasem na przygotowanie kapusty jest dzień poprzedzający wigilię tak, aby wszelkie składniki mogły się ze sobą ''przegryźć''.
Jakie składniki powinna mieć kapusta wigilijna? Przepis na to popularne danie powinien zawierać:
Jak wykorzystać w praktyce przepis na kapustę wigilijną? Przygotowania warto zacząć ok. 12 godzin wcześniej od wstępnego opłukania i namoczenia grzybów. Po upływie tego czasu gotujemy grzyby w czystej wodzie przez 20 min. Przy odcedzaniu trzeba pamiętać o tym, że należy zachować wywar grzybowy.
Kapustę również odciskamy, siekamy i wkładamy do garnka po to, by zalać ją wywarem z grzybów. Dolewamy 2 szklanki bulionu, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy przez 45 min. Na ok. 10 min przed końcem dodajemy umytą, obraną i startą marchew.
Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na patelni i dodajemy do ugotowanej kapusty. Z pozostałych dwóch łyżek rozgrzanego oleju i mąki przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty razem z pokrojonymi grzybami. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia.
Zobacz też: Placki na święta, czyli bożonarodzeniowe słodkości. Sprawdź, co warto przygotować na ostatnią chwilę