Makowiec japoński na święta. Sekretny składnik, który sprawi, że ciasto będzie wilgotne

Makowiec japoński to wyjątkowy deser, który bardzo często pojawia się na świątecznym stole. Stanowi idealną propozycję dla osób, które nie są zwolennikami mącznych wypieków, ponieważ ciasto jest bez spodu. Sprawdź, jak zrobić makowiec japoński, aby był miękki i wilgotny.

Jak zrobić makowiec japoński? Sekretny składnik

Jak zrobić makowiec japoński? Charakterystyczną cechą tego deseru jest to, że jest on wyjątkowo subtelny w smaku, miękki i wilgotny. Makowiec japoński znany jest bardziej jako makowiec z jabłkami, ponieważ jabłka są jednym z głównych składników potrzebnych do przygotowania tego wypieku. To jabłka sprawiają, że ciasto jest wilgotne i miękkie, a żeby makowiec japoński był jeszcze lepszy, możemy do niego dosypać także kaszę mannę oraz większą porcję bakalii, co sprawi, że deser będzie miał idealną konsystencję. Warto też pokusić się o przygotowanie makowca na bazie sypkiego maku, który gotuje się na mleku. Z pewnością takie ciasto będzie smakować lepiej niż to, do którego użyjemy mielonego maku z puszki, w którym jest mnóstwo konserwantów.

Ciasta na święta - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy. Zdjęcie ilustracyjne Ciasta na święta - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy

Jak zrobić makowiec po japońsku? Lista potrzebnych składników

Nie wiesz, jak zrobić makowiec po japońsku? Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie tego ciasta jest bardzo skomplikowane i czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Wystarczy niewielka lista produktów, by zrobić to pyszne ciasto. Aby ułatwić wam to zadanie, przedstawiamy dokładną listę składników, które będą do tego potrzebne:

  • 8 jajek
  • 2 garście rodzynek
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g kaszy manny
  • 400 g maku
  • olejek migdałowy
  • 200 g masła
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g cukru pudru

oraz dodatkowo do polewy:

  • 50 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 ml mleka

Podana lista składników dotyczy blachy do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm.

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Przepis na miękkie ciasteczka świąteczne - wystarczą tylko 4 składniki, by je zrobić. Zdjęcie ilustracyjne Przepis na miękkie ciasteczka świąteczne - wystarczą tylko 4 składniki, aby je zrobić

Makowiec japoński - przepis i przygotowanie

Poniżej znajdziecie dokładny przepis na makowiec japoński.

Ciasto japońskie z makiem znane jako makowiec japoński lub japońska szarlotka z makiem to wypiek, który w polskich książkach kulinarnych pojawił się już w okresie PRL-u.Ciasto japońskie z makiem znane jako makowiec japoński lub japońska szarlotka z makiem to wypiek, który w polskich książkach kulinarnych pojawił się już w okresie PRL-u. Fot. Nada Sertic/shutterstock.com

  1. Mak wsypujemy do garnka, dodajemy do niego 2 szklanki mleka, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 30 minut. Po upływie tego czasu mak odcedzamy z nadmiaru mleka na sitku, delikatnie dociskając. Odciśnięty mak przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem.
  2. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Miksując, dodajemy żółtka i troszkę olejku migdałowego.
  3. Do masy dodajemy stopniowo zmielony mak, nadal miksując.
  4. 200 g kaszy manny mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy je do masy - całość miksujemy, aż składniki się połączą.
  5. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Starte jabłka dodajemy do masy makowej i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
  6. Do masy dodajemy rodzynki i mieszamy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  7. Tak powstałą masę przekładamy do blachy 24×24 cm, którą wykładamy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
  8. W tym czasie przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masło oraz mleko. Gotową polewę polewamy przestygnięte ciasto.

Zobacz też: Przystawki na święta Bożego Narodzenia - podajemy produkty, które trzeba dopisać do listy świątecznych zakupów

Więcej o: