Przepisy na ciasto bez pieczenia - ''śnieżny puch'' nie tylko za oknem
Przepisy na ciasto bez pieczenia cieszą się dość sporym zainteresowaniem. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ nie każdy lubi spędzać mnóstwo czasu w kuchni. Jednym z takich deserów jest pyszne, a zarazem wspaniale wyglądające ciasto o nazwie śnieżny puch. Przepis na ten deser znajdziecie poniżej.
Składniki:
- około 1 kg sera mielonego z wiaderka
- 20 dag herbatników kakaowych
- 0,5 l wrzątku
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku
- galaretki cytrynowe
- szklanka mleka
- 5 łyżek cukru pudru
Składniki na posypkę kokosową:
- łyżka cukru
- 100 dag wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
Sernik na szybko z masłem orzechowym. Przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia Fot. iStock
Przygotowanie:
- Blaszkę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy w niej herbatniki.
- Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
- Bitą śmietanę w proszku ubijamy na sztywno z mlekiem, dodając stopniowo ser mielony oraz cukier. Miksujemy, aż składniki się połączą i dolewamy powoli tężejącą galaretkę, po czym wylewamy wszystko na herbatniki.
- Całość wstawiamy do lodówki, aby stężało.
- Następnie przygotowujemy posypkę: topimy masło i dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe. Podsmażamy, mieszając do zarumienienia. Kiedy posypka wystygnie, posypujemy nią wierzch ciasta, które najlepiej odstawić na noc do lodówki przed podaniem.
Makowiec japoński - ciasto, do którego potrzebne jest tylko kilka składników
Ciekawe ciasta bez pieczenia - deser, który zawsze wychodzi
Nie masz daru do pieczenia, a może po prostu nie lubisz tego robić? Przepisy na ciekawe ciasta bez pieczenia pomogą Ci przygotować deser łatwy, szybki, smaczny i efektowny. Naszą kolejną propozycją jest receptura na świąteczną zebrę kokosową z czarną porzeczką. To obłędne ciasto zrobi furorę na świątecznym stole.
Składniki:
- 8 opakowań kakaowych herbatników
- 12 sztuk pralinek kokosowych
- 1300 ml śmietany kremówki 30% dobrze schłodzonej
- 450 g dżemu z czarnej porzeczki
- 125 g serka mascarpone schłodzonego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych do posypania
- 7 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki schłodzonego likieru Amaretto
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
Przygotowanie:
- Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut, aby napęczniała. Następnie stawiamy ją na palniku. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, ale nie dopuszczamy do wrzenia. Żelatynę zestawiamy z palnika i czekamy, aż lekko przestygnie.
- W misce miksera umieszczamy śmietanę, cukier puder, serek mascarpone oraz likier – wszystko miksujemy aż powstanie jednolity i sztywny krem.
- Do lekko ciepłej żelatyny dodajemy łyżkę powstałego kremu i dokładnie rozprowadzamy. Dodajemy 2 kolejne łyżki i ponownie mieszamy, aby nie było grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodajemy do reszty kremu i od razu miksujemy. Krem dzielimy na 4 części (jedna z nich musi być troszkę większa od pozostałych).
- Blaszkę o wymiarach 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie po kolei wykładamy do niej: warstwę herbatników, dżem z czarnej porzeczki, krem, warstwę herbatników, dżem, krem, ponownie herbatniki, dżem i ostatnią grubszą warstwę kremu. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na około 5 godzin. Ciasto kroimy na kwadraty, na każdym kładziemy połowę pralinki i podajemy.
Zobacz wideo
Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Przepis na miękkie ciasteczka świąteczne - wystarczą tylko 4 składniki, aby je zrobić
Ciasta bez pieczenia - przepisy na świąteczne słodkości
Przepisy na ciasta bez pieczenia mają same zalety. Są nie tylko smaczne i ładnie wyglądają, ale co najważniejsze szybko i łatwo się je robi. Wystarczy poświęcić kilkanaście minut, by na naszym świątecznym stole pojawił się smaczny deser i to bez użycia piekarnika. Poznajcie korzenne ciasto bez pieczenia.
Składniki na blachę 20 x 20 cm
- 600 g herbatników korzennych
- 0,5 l słoik powideł śliwkowych
- 100 g cukru pudru
- 30 ml likieru Amaretto schłodzonego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 500 ml śmietany kremówki 30% dobrze schłodzonej
- 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% schłodzonej
Ciasto bez pieczenia. Zdjęcie ilustracyjne istock / AnnaPustynnikova
Przygotowanie:
- Formę wykładamy papierem, obie śmietany ubijamy, w połowie dosypujemy stopniowo cukier. Pod koniec wlewamy likier oraz wsypujemy cynamon i jeszcze chwilę mieszamy.
- Krem będzie ważyć ok. 750 g – dzielimy go na 5 części, stawiając go na wadze i odejmując po 150 g.
- Dno formy wykładamy ciastkami i wykładamy na nie 150 g kremu i równo rozsmarowujemy.
- 5 warstw ciastek przekładamy 5 warstwami kremu – z czego drugą i czwartą przed nałożeniem kremu smarujemy powidłami (słoik dzielimy na pół) i dopiero na powidła nakładamy krem i dalej ciastka.
- Ciasto przykrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.
Zobacz też: Ciasta na święta - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy. Poznaj złote zasady benedyktynki