Ciasto bez pieczenia na święta to doskonała alternatywa dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu przy wypiekach. Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni, jeśli marzysz o odpoczynku, sprawdź koniecznie superszybkie przepisy na pyszne ciasta. Nie napracujesz się przy nich.
4
istock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepisy na ciasto bez pieczenia - ''śnieżny puch'' nie tylko za oknem
Przepisy na ciasto bez pieczenia cieszą się dość sporym zainteresowaniem. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ nie każdy lubi spędzać mnóstwo czasu w kuchni. Jednym z takich deserów jest pyszne, a zarazem wspaniale wyglądające ciasto o nazwie śnieżny puch. Przepis na ten deser znajdziecie poniżej.
REKLAMA
Składniki:
około 1 kg sera mielonego z wiaderka
20 dag herbatników kakaowych
0,5 l wrzątku
2 opakowania bitej śmietany w proszku
galaretki cytrynowe
szklanka mleka
5 łyżek cukru pudru
Składniki na posypkę kokosową:
łyżka cukru
100 dag wiórków kokosowych
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Blaszkę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy w niej herbatniki.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
Bitą śmietanę w proszku ubijamy na sztywno z mlekiem, dodając stopniowo ser mielony oraz cukier. Miksujemy, aż składniki się połączą i dolewamy powoli tężejącą galaretkę, po czym wylewamy wszystko na herbatniki.
Całość wstawiamy do lodówki, aby stężało.
Następnie przygotowujemy posypkę: topimy masło i dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe. Podsmażamy, mieszając do zarumienienia. Kiedy posypka wystygnie, posypujemy nią wierzch ciasta, które najlepiej odstawić na noc do lodówki przed podaniem.
Ciekawe ciasta bez pieczenia - deser, który zawsze wychodzi
Nie masz daru do pieczenia, a może po prostu nie lubisz tego robić? Przepisy na ciekawe ciasta bez pieczenia pomogą Ci przygotować deser łatwy, szybki, smaczny i efektowny. Naszą kolejną propozycją jest receptura na świąteczną zebrę kokosową z czarną porzeczką. To obłędne ciasto zrobi furorę na świątecznym stole.
Składniki:
8 opakowań kakaowych herbatników
12 sztuk pralinek kokosowych
1300 ml śmietany kremówki 30% dobrze schłodzonej
450 g dżemu z czarnej porzeczki
125 g serka mascarpone schłodzonego
3/4 szklanki wiórków kokosowych do posypania
7 łyżek cukru pudru
3 łyżki schłodzonego likieru Amaretto
4 łyżeczki żelatyny w proszku
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut, aby napęczniała. Następnie stawiamy ją na palniku. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, ale nie dopuszczamy do wrzenia. Żelatynę zestawiamy z palnika i czekamy, aż lekko przestygnie.
W misce miksera umieszczamy śmietanę, cukier puder, serek mascarpone oraz likier – wszystko miksujemy aż powstanie jednolity i sztywny krem.
Do lekko ciepłej żelatyny dodajemy łyżkę powstałego kremu i dokładnie rozprowadzamy. Dodajemy 2 kolejne łyżki i ponownie mieszamy, aby nie było grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodajemy do reszty kremu i od razu miksujemy. Krem dzielimy na 4 części (jedna z nich musi być troszkę większa od pozostałych).
Blaszkę o wymiarach 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie po kolei wykładamy do niej: warstwę herbatników, dżem z czarnej porzeczki, krem, warstwę herbatników, dżem, krem, ponownie herbatniki, dżem i ostatnią grubszą warstwę kremu. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na około 5 godzin. Ciasto kroimy na kwadraty, na każdym kładziemy połowę pralinki i podajemy.
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Ciasta bez pieczenia - przepisy na świąteczne słodkości
Przepisy na ciasta bez pieczenia mają same zalety. Są nie tylko smaczne i ładnie wyglądają, ale co najważniejsze szybko i łatwo się je robi. Wystarczy poświęcić kilkanaście minut, by na naszym świątecznym stole pojawił się smaczny deser i to bez użycia piekarnika. Poznajcie korzenne ciasto bez pieczenia.
Składniki na blachę 20 x 20 cm
600 g herbatników korzennych
0,5 l słoik powideł śliwkowych
100 g cukru pudru
30 ml likieru Amaretto schłodzonego
2 łyżeczki cynamonu
500 ml śmietany kremówki 30% dobrze schłodzonej
150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% schłodzonej
Przygotowanie:
Formę wykładamy papierem, obie śmietany ubijamy, w połowie dosypujemy stopniowo cukier. Pod koniec wlewamy likier oraz wsypujemy cynamon i jeszcze chwilę mieszamy.
Krem będzie ważyć ok. 750 g – dzielimy go na 5 części, stawiając go na wadze i odejmując po 150 g.
Dno formy wykładamy ciastkami i wykładamy na nie 150 g kremu i równo rozsmarowujemy.
5 warstw ciastek przekładamy 5 warstwami kremu – z czego drugą i czwartą przed nałożeniem kremu smarujemy powidłami (słoik dzielimy na pół) i dopiero na powidła nakładamy krem i dalej ciastka.
Ciasto przykrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.