Przepisy na sałatki na imprezy - sałatki, które pasują do każdej imprezy
Zaletą przepisów na sałatki na imprezy jest przede wszystkim to, że szybko się je przygotowuje oraz to, że sałatki te cechuje uniwersalność, a więc bez problemu przygotujesz je z tych składników, które aktualnie posiadasz w domu. Przedstawiamy przepisy na sałatki, które bez wątpienia spełnią upodobania smakowe waszych gości i gwarantujemy, że częściej będą pojawiać się na waszych stołach.
Sałatka makaronowa – przygotujesz ją w zaledwie 15 minut. Bardzo uniwersalna, dzięki czemu pasuje do każdej pory roku i imprezy. Składniki, które będą potrzebne do jej przygotowania to: 10 dag makaronu penne, 3 paski marynowanej papryki, 20 dag szynki wędzonej, 1 czerwona cebula oraz 2 gruntowe ogórki. Ponadto do sosu będą potrzebne: 1 łyżka stołowa musztardy, 4 łyżki stołowe majonezu oraz 1 łyżka octu jabłkowego.
Szybka sałatka z makaronem shutterstock
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Paprykę oraz szynkę kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę także, ale w mniejszą kosteczkę.
- Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Ugotowany makaron odcedzamy, studzimy, mieszamy z resztą składników i polewamy sosem.
Sałatka gyros – ta wielowarstwowa przekąska imprezowa to zdecydowanie klasyk. Składniki, których potrzebujesz to: 1 kapusta pekińska, ogórek gruntowy, 700 g piersi z kurczaka, czerwona cebula, 1 łyżeczka przyprawy gyros, 200 g pomidorków koktajlowych, 2 łyżki oleju, 1 puszka kukurydzy oraz 100 g ogórków konserwowych. Ponadto na sos czosnkowy: szczypta soli i pieprzu, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego, 2 ząbki czosnku.
Przykładowa sałatka warstwowa, jak sałatka gryos Shutterstock
Przygotowanie:
- Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z małą ilością oleju i doprawiamy przyprawą gyros, majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy solą oraz pieprzem.
- Ogórki konserwowe i świeżego ogórka kroimy w drobną kostkę, a cebulę siekamy w cienkie piórka. Pomidorki koktajlowe z kolei kroimy na połówki, a kapustę pekińską siekamy.
- Do większej (najlepiej szklanej, przezroczystej miski) układamy następujące warstwy: połowa podsmażonego kurczaka, cebula, świeży ogórek, kukurydza, 3/4 sosu czosnkowego, pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe, kapusta pekińska, reszta sosu czosnkowego oraz reszta kurczaka.
Zobacz wideo
Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową
Jaką sałatką zaskoczyć gości ? Przepis na sałatkę jajeczną z porem i szynką w muszlach
Jaką sałatką zaskoczyć gości? Najlepiej taką, której smak i wygląd zapamiętają na długo. Doskonale sprawdzi się sałatka jajeczna z porem i szynką w muszlach, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 14 muszli makaronowych
- sól, pieprz
- 3 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 pora (biała część)
- 3 łyżki majonezu
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag szynki
Sałatka jajeczna zdjęcie ilustracyjne; fot. OlegD / shutterstock.com
Przygotowanie:
- Pora myjemy i kroimy w kostkę, jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę, a kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Szynkę także kroimy w kostkę, po czym wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem, śmietaną oraz przeciśniętym czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Muszle makaronowe gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy i wypełniamy je sałatką. Do czasu podania przechowujemy w lodówce przykryte folią spożywczą, aby nie obeschły.
Jak zrobić sałatkę na szybko? Tricki, które sprawią, że Twoja sałatka będzie smaczna, zdrowa i efektowna
Jak zrobić sałatkę na szybko, aby była smaczna i ładnie wyglądała? Do najczęściej przyrządzanych w Polsce sałatek zalicza się sałatki warzywne, które przygotowywane są z warzyw sezonowych lub całorocznych. Warto wiedzieć, jak prawidłowo przygotować warzywa, aby nasza sałatka nie straciła walorów smakowych i odżywczych.
- Warzywa myjemy w całości – należy robić to krótko, aby nie wypłukać z nich cennych substancji. Jeśli to możliwe, najlepiej ich nie obieraj.
- Po ugotowaniu warzywa powinny być lekko twarde.
- Sałatkę najlepiej przygotować na chwilę przed podaniem. Jeśli musisz przyrządzić ją wcześniej – nie doprawiaj jej solą (zwłaszcza gdy są w niej pomidory i ogórki) ani ostrymi sosami.
- Najlepszym dodatkiem do takich sałatek są świeże zioła i przyprawy.
- Makaron, kasza czy ryż będą świetnym dopełnieniem warzywnych sałatek.
- Najważniejszy w sałatce warzywnej jest sos – najpopularniejszy jest majonez lub sos winegret. Jeśli chcesz uniknąć majonezu, możesz sałatkę doprawić sokiem z cytryny lub jogurtem.
Zobacz też: Sałatka na święta - ciekawy przepis Ewy Wachowicz i nie tylko. Wypróbuj je przed świętami