Więcej kuchennych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Na Boże Narodzenie, w naszych kuchniach królują grzyby. Znajdziemy je w co drugiej potrawie i żeby cieszyć się najlepszymi pierogami, czy uszkami - trzeba je wcześniej odpowiednio przygotować. Najczęściej używamy suszonych grzybów - tak jest w większości domów. Zanim jednak przygotujemy aromatyczny farsz grzybowy, trzeba je ugotować. Jak to zrobić dobrze? Pomoże w tym metoda 4 x 15. O co w niej chodzi? Czas gotowania grzybów podziel na 4 kwadranse - to naprawdę dużo ułatwi i sprawi, że będziesz mieć wszystko pod kontrolą.
Suszone grzyby powinny gotować się od 45 minut nawet do godziny. Jednak bezpieczniejszą opcją jest gotowanie ich właśnie 60 minut, ale na bardzo wolnym ogniu i najlepiej pod przykryciem. Jak do tego wykorzystać metodę czterech kwadransów? Oto wskazówki:
1. Suszone grzyby skrusz w dłoniach i włóż do garnka. Zalej gorącą wodą i mocz przez 15 minut.
2. Po tym czasie włącz palnik na średnią moc i gotuj pod przykryciem kolejne 15 minut.
3. Do gotujących się grzybów dodaj kawałek cebuli (świetnie wydobędzie ich smak), dołóż także kilka listków laurowych oraz szczyptę soli. Gotuj kolejny kwadrans.
4. Grzyby powinny być już miękkie. Jeśli jednak masz wątpliwości, gotuj je jeszcze kwadrans. Kiedy będą już miękkie, odcedź je, ale zachowaj wywar. Następnie drobno posiekaj i używaj do świątecznych potraw.