Surówka z czerwonej kapusty - klasyka gatunku w nowej wersji. Wystarczy dodać owoc i słodki dodatek

Surówka z czerwonej kapusty to prawdziwy klasyk, który chętnie podajemy do obiadu. Idealnie chrupiąca, bogata w smaki i aromaty i pełna witamin. Przygotujesz ją z kilku prostych składników, jednak kluczem do sukcesu są oryginalne dodatki. Mowa tu o jesiennych owocach, słodkich rarytasach i odpowiednim sosie.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jednym ze smaczniejszych dodatków do obiadów i nie tylko, jest bez dwóch zdań surówka z czerwonej kapusty. Zjawiskowy, smaczny, pełen witamin i aromatów rarytas to prawdziwy must have w domowym menu. Najważniejsza jest jednak lista składników, aromatyczne przyprawy i zachowanie proporcji. 

Surówka z czerwonej kapusty - klasyka w nowej wersji 

Wśród tradycyjnych polskich dań i obiadów nie brakuje prawdziwych perełek i rarytasów. Do dań mięsnych, jak i jarskich często dodajemy zdrowe składniki jak warzywa na parze, surówki czy fikuśne sałatki. Prawdziwą klasyką, którą ciężko zastąpić jest jednak czerwona kapusta. To swojskie warzywo to prawdziwa bomba witamin, ale i rarytas ceniony w kulinarnym świecie. 

Surówka z czerwonej kapusty to prawdziwa klasyka w polskich domach. Warto jednak nieco urozmaicić tradycyjny przepis i stworzyć oryginalną wersję. Kluczowe są proporcje i ciekawe dodatki takie jak marchew, jabłko i czerwona cebula. Z kolei sos z miodu, musztardy, jogurtu i majonezu podkreśli całość i idealnie połączy wszystkie smaki. Spektakularny i wyjątkowosmaczny efekt jest gwarantowany! 

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Składniki: 

  • mała główna czerwonej kapusty,
  • marchewka,
  • duże jabłko,
  • 2 cebule czerwone,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • odrobina soku z cytryny,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę oczyszczamy i pozbawiamy zewnętrznych liści. Drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Podobnie postępujemy z marchewką, cebulą i jabłkiem - składniki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z kapustą. 
  2. Przygotowujemy sos - w miseczce łączymy majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, miód i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, tak by składniki ładnie się połączyły. Sos dodajemy do warzyw. 
  3. Tak przygotowaną sałatkę doprawiamy i dodajemy posiekany szczypior. Przed podaniem chłodzimy przez minimum godzinę - dzięki temu wszystkie smaki się ładnie przegryzą. 
Więcej o: