Jak upiec boczek, żeby był delikatny i chrupiący jednocześnie? Zrobi furorę w święta, ale daj mu czas i trzy przyprawy

Boże Narodzenie to okazja do wspólnych spotkań przy stole i rozkoszowania się pysznymi potrawami w gronie bliskich osób. Wielu z nas szuka inspiracji na bożonarodzeniowy obiad i dziś mamy dla was coś ekstra. Jak upiec boczek, żeby był delikatny i chrupiący jednocześnie? Oto przepis, który nie zawodzi, ale lepiej uzbroić się w cierpliwość - powinien piec się 10 godzin.

Więcej przepisów na pieczone mięsa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Długo pieczony boczek to idealny pomysł na obiad w święta, albo jako popisowa przystawka, która świetnie sprawdzi się podczas różnych uroczystości. Przepis jest bardzo prosty, ale niestety - wykonanie tego rarytasu zajmuje aż 10 godzin. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze boczek nabiera delikatnego smaku, a skórka robi się pyszna i chrupiąca. Co ważne, dzięki temu sposobowi pieczenia, wytapia się nadmiar tłuszczu, dzięki czemu boczek jest lżejszy i łagodniejszy dla żołądka. 

Jak upiec boczek na święta?

Przygotuj:

  • boczek w całości ze skórą (ok. 1 kg)
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek

Sposób wykonania:

  1. Mięso oczyść i włóż do miski. Następnie dodaj 3 łyżki soli i zalej je zimną wodą. Włóż do lodówki na dobę. 
  2. Kiedy mięso się zamarynuje, wyjmij je z solanki. Skórę natnij ostrym nożem w kratkę. Następnie natrzyj mięso czosnkiem i majerankiem. 
  3. Boczek połóż na zimnej patelni skórą do dołu i podsmaż, by skórka się zarumieniła. Następnie włóż boczek do brytfanny i włóż do piekarnika nagrzanego do 80 stopni. Piecz przez 10 godzin.

Wskazówka: Jeśli masz mięso o wadze większej niż 1 kg, wydłuż czas pieczenia do 12 godzin.

Więcej o: