-
Haps
-
Jak przygotować
- Najprostszy przepis na barszcz czerwony. Nie potrzebujesz zakwasu, by wyszedł idealny, ale przyda się piekarnik
Najprostszy przepis na barszcz czerwony. Nie potrzebujesz zakwasu, by wyszedł idealny, ale przyda się piekarnik
Barszcz czerwony to w większości polskich domów obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole i to właśnie od niego zaczyna się uroczysta wieczerza. Niestety, w ferworze przedświątecznych przygotowań mogliśmy zapomnieć o zakwasie - teraz już za późno, by go nastawić. Na szczęście mamy bardzo prosty przepis na barszcz bez zakwasu. Będzie głęboki i pyszny, a pomoże w tym trik z piekarnikiem.
Więcej przepisów na potrawy wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dziś mamy dla was prosty przepis na barszcz czerwony, który wychodzi głęboki i esencjonalny i to bez dodatku zakwasu. Jeśli zapomnieliście nastawić zakwas, nic straconego - najlepszy barszcz zrobicie na dwóch wywarach - warzywnym i grzybowym, a trik z pieczonymi burakami zapewni piękny kolor i głęboki aromat.
Najprostszy barszcz czerwony bez zakwasu
Składniki:
Bulion warzywny:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki razem z nacią
- połowa selera
- 2 pory
- 2 opalone cebule
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- 2 l wody
Bulion grzybowy:
- duża garść suszonych grzybów
- pół cebuli
- sól, ziele angielskie
- 0,5 l wody
Ponadto:
- 1,5 kg buraków
- sok z cytryny lub ocet
- sól, pieprz, majeranek
- 3-4 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
- Zacznij od namoczenia grzybów. Skrusz je w dłoniach i włóż do miski. Następnie zalej dwiema szklankami zimnej wody i pozostaw na całą noc, by zmiękły. Następnego dnia ugotuj je do miękkości z dodatkiem cebuli, szczypty soli oraz 2 listków laurowych.
- Warzywa do bulionu obierz i pokrój na kawałki. Następnie włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Cebulę opal nad palnikiem, dodaj przyprawy i gotuj na bardzo wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie przecedź wywar. Ugotowane warzywa możesz odłożyć np. do sałatki jarzynowej.
- Kiedy warzy się bulion, zajmij się burakami. Oczyść je i zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Następnie odwiń z folii, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce i dodaj do wywaru. Dodaj także zmiażdżone ząbki czosnku. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
- Dodaj ugotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Jeśli uważasz, że grzybów jest za dużo - dodaj tyle ile chcesz, resztę wykorzystaj np. do uszek.
- Dopraw barszcz solą, pieprzem i majerankiem i gotuj kolejne 10 minut. Następnie wyłącz palnik i dodaj 3-4 łyżki octu lub soku z cytryny, by zachować kolor i wzmocnić smak barszczu.
Tak przygotowany barszcz jest gotowy do jedzenia, jednak najlepszy jest, kiedy trochę "odstoi".