Barszcz czerwony to w większości polskich domów obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole i to właśnie od niego zaczyna się uroczysta wieczerza. Niestety, w ferworze przedświątecznych przygotowań mogliśmy zapomnieć o zakwasie - teraz już za późno, by go nastawić. Na szczęście mamy bardzo prosty przepis na barszcz bez zakwasu. Będzie głęboki i pyszny, a pomoże w tym trik z piekarnikiem.
Fot. Shutterstock/ zi3000
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na potrawy wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Dziś mamy dla was prosty przepis na barszcz czerwony, który wychodzi głęboki i esencjonalny i to bez dodatku zakwasu. Jeśli zapomnieliście nastawić zakwas, nic straconego - najlepszy barszcz zrobicie na dwóch wywarach - warzywnym i grzybowym, a trik z pieczonymi burakami zapewni piękny kolor i głęboki aromat.
Najprostszy barszcz czerwony bez zakwasu
Składniki:
Bulion warzywny:
3 marchewki
2 pietruszki razem z nacią
połowa selera
2 pory
2 opalone cebule
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
2 l wody
Bulion grzybowy:
duża garść suszonych grzybów
pół cebuli
sól, ziele angielskie
0,5 l wody
Ponadto:
1,5 kg buraków
sok z cytryny lub ocet
sól, pieprz, majeranek
3-4 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
Zacznij od namoczenia grzybów. Skrusz je w dłoniach i włóż do miski. Następnie zalej dwiema szklankami zimnej wody i pozostaw na całą noc, by zmiękły. Następnego dnia ugotuj je do miękkości z dodatkiem cebuli, szczypty soli oraz 2 listków laurowych.
Warzywa do bulionu obierz i pokrój na kawałki. Następnie włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Cebulę opal nad palnikiem, dodaj przyprawy i gotuj na bardzo wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie przecedź wywar. Ugotowane warzywa możesz odłożyć np. do sałatki jarzynowej.
Kiedy warzy się bulion, zajmij się burakami. Oczyść je i zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Następnie odwiń z folii, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce i dodaj do wywaru. Dodaj także zmiażdżone ząbki czosnku. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
Dodaj ugotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Jeśli uważasz, że grzybów jest za dużo - dodaj tyle ile chcesz, resztę wykorzystaj np. do uszek.
Dopraw barszcz solą, pieprzem i majerankiem i gotuj kolejne 10 minut. Następnie wyłącz palnik i dodaj 3-4 łyżki octu lub soku z cytryny, by zachować kolor i wzmocnić smak barszczu.
Tak przygotowany barszcz jest gotowy do jedzenia, jednak najlepszy jest, kiedy trochę "odstoi".