Suszone pomarańcze na choinkę to doskonały pomysł na udekorowanie świątecznego drzewka. Suszone plasterki pomarańczy same w sobie są bardzo efektowną ozdobą, można je również wykorzystać do wykonania bardziej wymyślnych dekoracji na choinkę. Jeśli przygotowujemy suszone pomarańcze na choinkę, plasterki pomarańczy warto podczas suszenia posypać cukrem. Sprawi to, że ususzone pomarańcze będą pokryte ciekawą, delikatnie błyszczącą poświatą. W plasterki pomarańczy można także wbić goździki, w ten sposób nie tylko będą bardziej dekoracyjne, ale również zyskają niepowtarzalny aromat. Aby przyozdobić choinkę suszonymi pomarańczami, wystarczy za pomocą grubej igły przewlec przez nie sznurek lub wstążkę i zawiesić na gałęziach drzewka. Suszone pomarańcze warto jednak przed powieszeniem udekorować. Można do tego wykorzystać na przykład brokat i lakier do paznokci, które dodadzą naszym ozdobom blasku w świetle świec czy lampek choinkowych. Jeśli pomalujemy suszoną pomarańczę bezbarwnym lakierem do paznokci, na przykład po przekątnej czy w kształcie gwiazdki, wystarczy pomalowane miejsce obsypać brokatem, po chwili otrzepać plasterek z nadmiaru brokatu, przewlec wstążkę lub sznurek – i ozdoba gotowa. Możemy też użyć gotowych elementów dekoracyjnych, np. srebrnych gwiazdek czy serduszek, które do suszonej pomarańczy przykleimy klejem na gorąco. Plastry pomarańczy doskonale komponują się też z gwiazdkami anyżu lub korą cynamonu.
Jak przygotować suszone pomarańcze? Przepis jest niezwykle prosty. Potrzebne będą:
Pomarańcze należy dokładnie wyszorować, a jeśli mają służyć do celów spożywczych, warto je również sparzyć wrzątkiem. W przypadku cytrusów pochodzących z upraw ekologicznych powinno to wystarczyć, jednak jeśli owoce były opryskiwane, najlepiej jest w takim wypadku usunąć skórkę. Przygotowując pomarańcze do ozdoby, skórki nie usuwamy, dzięki temu plasterki będą trwalsze, a przede wszystkim ładniejsze. Owoce kroimy na plastry o grubości nie mniejszej niż 5 i nie większej niż 8 milimetrów. Zbyt cienkie plasterki mogłyby w czasie suszenia ulec zniszczeniu, zbyt grube natomiast są trudne do ususzenia, a ponadto zawieszone na choince nie będą przepuszczały światła. Każdy plaster należy dokładnie osuszyć kawałkiem papierowego ręcznika. Jeśli mają posłużyć do ozdoby, warto je przed suszeniem zanurzyć w cukrze, by zyskały połyskującą glazurę.
Pomarańcze suszone można wykorzystać do drinków lub ozdoby świątecznych potraw, wspaniale dopełnią kubek z rozgrzewającą herbatą. Nie tylko będą stanowiły piękną dekorację napoju, ale też dodadzą mu aromatu. Warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoju, by nie straciły nic ze swoich właściwości. Pomarańcze suszone jednak najczęściej wieszane są na choince lub używane w stroikach świątecznych. Aby je przygotować wcale nie trzeba mieć specjalistycznego sprzętu, wystarczy zwykły domowy grzejnik. Odsączone plastry pomarańczy układa się na papierowych tackach, które następnie umieszcza się na kaloryferze. Suszenie potrwa co prawda kilka dni, ale jest to metoda najbardziej ekologiczna, a ponadto dom wypełni się cudownym zapachem. Należy pamiętać, by przekładać plasterki codziennie na drugą stronę – wówczas wyschną równomiernie.
Suszenie pomarańczy na święta z pomocą kaloryfera należy rozpocząć odpowiednio wcześniej. Jeśli jednak zależy nam na czasie, możemy sięgnąć po urządzenia, które ten proces znacznie przyspieszą. Najbardziej profesjonalną metodą suszenia pomarańczy na święta jest zastosowanie suszarki do żywności (tzw. dehydratora). Gwarantuje ona ładny wygląd suszonych plastrów pomarańczy oraz uzyskanie owoców dokładnie i równomiernie wysuszonych. Aby wysuszyć pomarańcze z pomocą takiego urządzenia, należy rozłożyć plastry na sitach lub tackach i postępować zgodnie z zaleceniami podanymi w instrukcji obsługi. Niektórzy do suszenia pomarańczy używają kuchenki mikrofalowej, jednak ta metoda niesie ze sobą duże ryzyko pomarszczenia i zbrązowienia cytrusów. Na talerzu mikrofalówki należy położyć 3 warstwy papieru do pieczenia, na nich ułożyć plastry pomarańczy i przykryć je kolejnymi trzema arkuszami papieru. W kuchence ustawionej na 50 procent mocy umieścić talerz z pomarańczami na 3 minuty. Następnie przewrócić owoce na drugą stronę i wstawić do urządzenia na kolejne 3 minuty.
Najbardziej efektywne, ale i ryzykowne, jest suszenie pomarańczy w piekarniku. Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem i ułożyć na nim plastry pomarańczy. Umieścić na środkowej półce piekarnika i ustawić niezbyt wysoką temperaturę, najlepiej nie więcej niż 100 stopni Celsjusza. Co 30 minut należy przewracać plastry na drugą stronę. Cały proces powinien zająć około 3 – 4 godzin. Można lekko uchylić drzwiczki od piekarnika, by suszenie przebiegało wolniej i z lepszą wentylacją. Jeśli piekarnik posiada termoobieg, warto skorzystać z tej funkcji – wówczas temperatura suszenia nie powinna przekroczyć 80 stopni Celsjusza.
Zobacz też: Śledzie korzenne - ich niepowtarzalny smak i aromat zapamiętasz na długo. Najlepsza przystawka na święta