Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród wigilijnych rarytasów nie brakuje domowych przepisów i łakoci. Obok pierogów, barszczu, krokietów i ryb przygotowanych na wiele sposobów, nie może zabraknąć także słodkich łakoci. Jednym ze śląskich dań podawanych na święta są makówki - rarytas z masy makowej, mleka i różnorodnych bakalii.
Na tradycyjnym, polskim stole wigilijnym nie brakuje smacznych kąsków i dań, których przepisy znamy od pokoleń. Warto jednak wspomnieć, że w niektórych regionach naszego kraju, w ten wyjątkowy dzień serwuje się także nieco zapomniane rarytasy. Jednym z nich są śląskie makówki, podane zazwyczaj w ozdobnej misce jednak wyglądające nieco tajemniczo.
Śląskie makówki to tradycyjne danie z ogromną ilością bakalii. Do słodkiego rarytasu dodaje się także mleko, prawdziwy miód, orzechy włoskie, suszone owoce i solidną łyżkę masła, która doda całości smaku. W niektórych domach dodaje się także chałkę lub sucharki.
Składniki:
Sposób przygotowania: