Makówki - przepis na śląski rarytas. Świąteczne danie bazuje na masie makowej, orzechach i bakaliach

Makówki śląskie to przepis na tradycyjny rarytas wigilijny. To proste i tanie danie bazuje na odpowiednio przygotowanej masie makowej, bakaliach i orzechach. Chociaż receptura jest wyjątkowo prosta, warto poświęcić jej trochę czasu, a przed podaniem zadbać o kilka dni leżakowania.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród wigilijnych rarytasów nie brakuje domowych przepisów i łakoci. Obok pierogów, barszczu, krokietów i ryb przygotowanych na wiele sposobów, nie może zabraknąć także słodkich łakoci. Jednym ze śląskich dań podawanych na święta są makówki - rarytas z masy makowej, mleka i różnorodnych bakalii. 

Makówki śląskie - tradycyjny rarytas bożonarodzeniowy

Na tradycyjnym, polskim stole wigilijnym nie brakuje smacznych kąsków i dań, których przepisy znamy od pokoleń. Warto jednak wspomnieć, że w niektórych regionach naszego kraju, w ten wyjątkowy dzień serwuje się także nieco zapomniane rarytasy. Jednym z nich są śląskie makówki, podane zazwyczaj w ozdobnej misce jednak wyglądające nieco tajemniczo. 

Śląskie makówki to tradycyjne danie z ogromną ilością bakalii. Do słodkiego rarytasu dodaje się także mleko, prawdziwy miód, orzechy włoskie, suszone owoce i solidną łyżkę masła, która doda całości smaku. W niektórych domach dodaje się także chałkę lub sucharki. 

Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

Śląskie makówki - przepis na wigilijne danie

Składniki: 

  • 200 g maku mielonego,
  • litr mleka,
  • 50 g masła,
  • 50 g miodu,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g migdałów,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 50 suszonych śliwek,
  • 50 suszonych moreli. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od masy makowej. Mielony mak zalewamy mlekiem, dodajemy miód i gotujemy na średniej mocy palnika przez około 20 minut. 
  2. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy posiekane bakalie i podgrzewamy przez kilka minut. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. 
  3. Tak przygotowaną masę możemy przełożyć do ozdobnej misy (dno naczynia można wyścielić kawałkami chałki lub sucharków). Wierzch dekorujemy pozostałymi bakaliami. Naczynie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej sześć godzin, a najlepiej na całą noc. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA