Więcej sprawdzonych i smaczny przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań, ale i nowości, które przekłują uwagę domowników i gości. Wśród rarytasów króluje barszcz czerwony - rozgrzewająca i bogata w aromaty zupa może jednak zagościć w menu w nieco innej wersji. Krem z pieczonych buraków z dodatkiem chrzanu i śmietany jest pomysłem na tegoroczny rarytas.
Krem z buraków - ciekawa alternatyw dla tradycyjnego barszczu
Do Nowego Roku pozostało coraz mniej czasu, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania. W sylwestrowym menu nie może zabraknąć śledzi, pasztecików i słodkich wypieków. Z kolei wśród zup króluje barszcz i w niektórych domach grochowa. Warto jednak nieco urozmaicić tegoroczny jadłospis i zaskoczyć najbliższych oryginalnym smakiem.
Krem z pieczonych buraków to strzał w dziesiątkę. Jeśli chcesz przygotować nieco inne niż dotychczas dania, wystarczy odpowiednia lista składników, nasz sprawdzony przepis - reszta wręcz robi się sama. Kluczem są upieczone do miękkości buraki i ciekawe dodatki. Dekoracja z bitej śmietany z dodatkiem chrzanu podbije serca i kubki smakowe nawet najbardziej wymagających.
Zobacz wideo
Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Przepis na sylwestrowy krem z pieczonych buraków
Składniki:
- 6 dużych buraków,
- 2 główki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 cebule,
- gałązka rozmarynu,
- 3 jabłka,
- 150 ml dobrej jakości zakwasu,
- łyżka masła,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- litr bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki chrzanu tartego,
- koperek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie myjemy i wykładamy na brytfankę wyłożoną folią aluminiową. Dodajemy przecięte u góry główki czosnku (tak by później móc wycisnąć ząbki), gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i zakrywamy kolejny płatem folii. Warzywa pieczemy w 200 stopniach przez około dwie godziny - ważne by warzywa były miękkie.
- Upieczone warzywa obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
- W garnku podsmażamy cebulę na oleju i maśle. Gdy nabierze kolorów, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, wyciskamy zapiekany czosnek, rozmaryn i smażymy przez pięć minut.
- Kolejnym krokiem jest dodanie buraków. Po kolejnych pięciu minutach wlewamy bulion i zagotowujemy. Na ostatnim etapie dodajemy zakwas z buraków, przyprawy i blendujemy całość na gładki krem.
- Przygotowujemy dodatki - śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy sól, pieprz i chrzan.
- Zupę podajemy w estetycznych talerzach - wierzch ozdabiamy kleksem chrzanowej śmietanki i świeżym koperkiem.