Świąteczny krem z pieczonych buraków. Ciekawa i oryginalna zupa w sam raz na Sylwestra

Krem z pieczonych buraków to przepis na świąteczny rarytas i ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki - mowa tu o bitej śmietana z dodatkiem chrzanu.

Więcej sprawdzonych i smaczny przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań, ale i nowości, które przekłują uwagę domowników i gości. Wśród rarytasów króluje barszcz czerwony - rozgrzewająca i bogata w aromaty zupa może jednak zagościć w menu w nieco innej wersji. Krem z pieczonych buraków z dodatkiem chrzanu i śmietany jest pomysłem na tegoroczny rarytas.

Krem z buraków - ciekawa alternatyw dla tradycyjnego barszczu

Do Nowego Roku pozostało coraz mniej czasu, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania. W sylwestrowym menu nie może zabraknąć śledzi, pasztecików i słodkich wypieków. Z kolei wśród zup króluje barszcz i w niektórych domach grochowa. Warto jednak nieco urozmaicić tegoroczny jadłospis i zaskoczyć najbliższych oryginalnym smakiem. 

Krem z pieczonych buraków to strzał w dziesiątkę. Jeśli chcesz przygotować nieco inne niż dotychczas dania, wystarczy odpowiednia lista składników, nasz sprawdzony przepis - reszta wręcz robi się sama. Kluczem są upieczone do miękkości buraki i ciekawe dodatki. Dekoracja z bitej śmietany z dodatkiem chrzanu podbije serca i kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. 

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Przepis na sylwestrowy krem z pieczonych buraków

Składniki: 

  • 6 dużych buraków,
  • 2 główki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 cebule,
  • gałązka rozmarynu,
  • 3 jabłka,
  • 150 ml dobrej jakości zakwasu,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 150 ml śmietanki 30 proc. 
  • 2 łyżki chrzanu tartego,
  • koperek,
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Buraki dokładnie myjemy i wykładamy na brytfankę wyłożoną folią aluminiową. Dodajemy przecięte u góry główki czosnku (tak by później móc wycisnąć ząbki), gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i zakrywamy kolejny płatem folii. Warzywa pieczemy w 200 stopniach przez około dwie godziny - ważne by warzywa były miękkie. 
  2. Upieczone warzywa obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. W garnku podsmażamy cebulę na oleju i maśle. Gdy nabierze kolorów, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, wyciskamy zapiekany czosnek, rozmaryn i smażymy przez pięć minut. 
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie buraków. Po kolejnych pięciu minutach wlewamy bulion i zagotowujemy. Na ostatnim etapie dodajemy zakwas z buraków, przyprawy i blendujemy całość na gładki krem. 
  5. Przygotowujemy dodatki - śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy sól, pieprz i chrzan. 
  6. Zupę podajemy w estetycznych talerzach - wierzch ozdabiamy kleksem chrzanowej śmietanki i świeżym koperkiem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.