Zupa rybna - przepis na rozgrzewający i aromatyczny bulion. Sprawdzi się idealnie na wigilijnym stole

Zimne dni mocno wpływają na domowe menu - wówczas królują rozgrzewające potrawy, buliony i dania jednogarnkowe. Ciekawą i jednocześnie elegancką propozycją jest zupa rybna z dodatkiem pomidorów i delikatnej kremówki. Niepowtarzalny smak gwarantują odpowiednie gatunki ryb, warzywa oraz pikantne dodatki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jedną z ciekawszych i bogatych w smaku zup jest klasyczny bulion rybny. Rozgrzewa, syci i wyjątkowo smakuje - wszystko to zawdzięczamy odpowiedniemu przepisowi i najlepszej jakości składnikom. Kluczowy jest gatunek ryb, mieszanka warzyw, dodatek pikantnych nut i odrobina kremowej śmietanki. 

Zupa rybna - znany przysmak na wigilijnym stole

Do świąt Bożego Narodzenia pozostało coraz mniej czasu, co za tym idzie, przygotowania do eleganckiej kolacji trwają w najlepsze. W tegorocznym menu warto uwzględnić zarówno tradycyjne potrawy takie jak barszcz z uszkami, karp, pierogi, krokiety czy kutia, ale i wypróbować nowych specjałów. Jednym z nich jest bogata w aromaty zupa rybna. 

Zupa rybna podana w wigilię lub pierwszy dzień świąt znacznie urozmaici kulinarne doznania, ale i miło zaskoczy gości. Bulion wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Jednym z ważniejszych czynników jest wybór odpowiednich gatunków ryb - warto postawić na te słodkowodne, z kolei idealną bazę zapewni kilogram głów i kręgosłupów różnego rodzaju. 

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Przepis na zupę rybną idealną na święta i nie tylko

Składniki na wywar rybny: 

  • 2 l wody,
  • kilogram głów i kręgosłupów różnych ryb,
  • marchewka,
  • seler,
  • pietruszka,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • sól i pieprz.

Składniki na zupę: 

  • 1,5 kg filetu z ryby słodkowodnej bez ości,
  • 2 pomidory,
  • 2 papryki,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 50 g garść oliwek,
  • 3 kiszone ogórki,
  • szklanka passaty lub koncentratu pomidorowego,
  • 5 marynowanych papryczek,
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
  • słodka i ostra papryka,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od bulionu - przygotowujemy duży garnek z grubym dnem. Głowy i kręgosłupy ryb, oczyszczamy, zalewamy wodą. Obieramy warzywa i razem z przyprawami dodajemy do bulionu. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Usuwamy szumowiny. Gotową bazę odcedzamy. 
  2. Do przygotowanego bulionu dodajemy orane i pokrojone warzywa - marchew, seler, pietruszkę, pomidory i papryki. Odsączamy oliwki i papryczki, kroimy, dodajemy do zupy. 
  3. Filet ryby dzielimy na części.
  4. Po 30 minutach gotowania zupy na niewielkim ogniu dodajemy passatę lub przecier i zagotowujemy. 
  5. Do zupy dodajemy rybę. Po 10 minutach hartujemy śmietankę i drobno siekamy natkę. Składniki dodajemy do zupy. Całość dokładnie mieszamy i podajemy. Jeśli bulion tego wymaga, dodajemy ulubione przyprawy. 
Więcej o: