-
Haps
-
Jak przygotować
- Śledzie w occie - przepis mojej teściowej. Wychodzą wyborne, a gwarancją smaku jest żelazna zasada 1:5
Śledzie w occie - przepis mojej teściowej. Wychodzą wyborne, a gwarancją smaku jest żelazna zasada 1:5
Podczas Bożego Narodzenia na naszych stołach królują przeróżne śledzie. Moja teściowa zawsze robi śledzie marynowane w occie z cebulką i muszę przyznać, że to chyba najlepsze śledzie na świecie. Przepis jest bardzo prosty, ale żeby ich nie zepsuć, trzymaj się złotych proporcji zalewy - jedna szklanka octu na pięć szklanek wody. Do tego kilka przypraw i mamy idealną przystawkę.
Więcej sprawdzonych przepisów na śledzie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Moja teściowa to mistrzyni klasycznych przepisów, a jej śledzie w occie to już legenda. Niby proste, łatwe danie, a smakuje po prostu wyśmienicie. Kluczem jest zalewa - dzięki proporcji 1:5 śledzie nie są za mocne, a dodatek cukru dodatkowo pogłębia ich smak. Oto przepis, który jest hitem każdych świąt.
Śledzie w occie - przepis mojej teściowej
Składniki:
- ok. 1 kg solonych płatów śledziowych
- kilka białych cebul (3-4 sztuki, w zależności od wielkości)
- 1 szklanka octu
- 5 szklanek wody
- płaska łyżka cukru
- kilka kulek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
Sposób wykonania:
- Płaty śledziowe namocz w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Mocz je do momentu, aż będą miały odpowiedni dla ciebie smak. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
- Kiedy śledzie się moczą, przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj cukier oraz ziele angielskie i listki laurowe. Zagotuj i ostudź.
- Cebulę pokrój w piórka. Na dno dużego słoika połóż warstwę cebuli, na to warstwę śledzi i układaj warstwowo, aż skończą ci się składniki.
- Do słoika wlej zalewę, lekko wstrząśnij słoikiem i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie śledzie są już gotowe do jedzenia.