Śledzie w occie - przepis mojej teściowej. Wychodzą wyborne, a gwarancją smaku jest żelazna zasada 1:5

Podczas Bożego Narodzenia na naszych stołach królują przeróżne śledzie. Moja teściowa zawsze robi śledzie marynowane w occie z cebulką i muszę przyznać, że to chyba najlepsze śledzie na świecie. Przepis jest bardzo prosty, ale żeby ich nie zepsuć, trzymaj się złotych proporcji zalewy - jedna szklanka octu na pięć szklanek wody. Do tego kilka przypraw i mamy idealną przystawkę.

Więcej sprawdzonych przepisów na śledzie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Moja teściowa to mistrzyni klasycznych przepisów, a jej śledzie w occie to już legenda. Niby proste, łatwe danie, a smakuje po prostu wyśmienicie. Kluczem jest zalewa - dzięki proporcji 1:5 śledzie nie są za mocne, a dodatek cukru dodatkowo pogłębia ich smak. Oto przepis, który jest hitem każdych świąt.

Śledzie w occie - przepis mojej teściowej

Składniki:

  • ok. 1 kg solonych płatów śledziowych
  • kilka białych cebul (3-4 sztuki, w zależności od wielkości)
  • 1 szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • płaska łyżka cukru
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych

Sposób wykonania:

  1. Płaty śledziowe namocz w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Mocz je do momentu, aż będą miały odpowiedni dla ciebie smak. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. 
  2. Kiedy śledzie się moczą, przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj cukier oraz ziele angielskie i listki laurowe. Zagotuj i ostudź.
  3. Cebulę pokrój w piórka. Na dno dużego słoika połóż warstwę cebuli, na to warstwę śledzi i układaj warstwowo, aż skończą ci się składniki. 
  4. Do słoika wlej zalewę, lekko wstrząśnij słoikiem i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie śledzie są już gotowe do jedzenia.
Więcej o: