-
Haps
-
Jak przygotować
- Do tej zupy Pascal Brodnicki używa aż 3 gatunków grzybów. Podaj ją na wigilijnym stole zamiast barszczu
Do tej zupy Pascal Brodnicki używa aż 3 gatunków grzybów. Podaj ją na wigilijnym stole zamiast barszczu
Ile domów tyle tradycji i przepisów. U jednych znajdziemy barszcz, a u innych zupę grzybową. Pascal Brodnicki proponuję swoją wersję tego dania. Używa do niej aż trzech gatunków grzybów.
Pascal Brodnicki to francuski kucharz polskiego pochodzenia, autor wielu książek kucharskich, a także osobowość telewizyjna. Jego ciekawość do polskich smaków sprawiła, że na swoim kanale YouTube odtwarza tradycyjne receptury.
Tym razem postanowił podzielić się na platformie TikTok przepisem na niezawodną świąteczną zupę grzybową. Do jej wykonania wykorzystuje aż 3 gatunki grzybów, które połączone w jedno danie tworzą aromatyczną potrawę. Co więcej, aby zupa mogła odznaczać się smakiem z charakterem, dodaje przyprawy i warzywa, które podkręcą aromat. Na koniec kucharz dekoruje zupę grzankami i świeżo posiekaną pietruszką.
Przepis na zupę grzybową Pascala Brodnickiego
Składniki
- 300 g podgrzybków,
- 300 g borowików,
- 300 g boczniaków,
- 50 g masła,
- 1 szalotka,
- 100 ml białego wina,
- 3 ząbki czosnku,
- 500 ml bulionu,
- woda z moczenia grzybów,
- grzanki,
- 30 ml śmietany,
- sól,
- pieprz,
- świeża pietruszka do ozdobienia.
Zobacz wideo
Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Sposób przygotowania
- Jeśli posiadasz suszone grzyby kilka godzin wcześniej umieść je w kąpieli wodnej do namoczenia. Następnie pokrój je wszystkie w paski.
- Do garnka wrzuć połowę masła, rozpuść go. Szalotkę obierz i posiekaj w drobną kostkę, dodaj do garnka z masłem i delikatnie podsmaż.
- Do cebuli wlej wino, dodaj kolejną porcję masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie podduś i dodaj pokrojone grzyby.
- Całość zalej bulionem i wodą z moczenia grzybów. Gotuj na małym ogniu.
- Na koniec dodaj śmietanę, przyprawy i wszystko blenduj na gładką masę.
- Na talerzu udekoruj grzankami i świeżą pietruszką.