Ciasteczka maślane na Boże Narodzenie. Zobacz, co zrobić, żeby ciasteczka maślane były miękkie

Ciasteczka maślane to jeden ze smaków Bożego Narodzenia. Nadają się nie tylko jako słodka przekąska, ale także jako własnoręcznie przygotowany prezent. W jaki sposób przygotować je, aby kusiły swoim smakiem? Podpowiadamy.

Doskonałe ciasteczka maślane na święta

Czemu warto postawić na ciasteczka maślane? Przede wszystkim te drobne łakocie bardzo mocno kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Ich delikatny smak jest powszechnie lubiany przez dzieci i dorosłych. Doskonale nadają się jako dodatek do świątecznej kawy. Jednocześnie przygotowanie takich ciasteczek nie jest trudne. Może sobie z tym poradzić nawet osoba, która niekoniecznie jest bardzo mocna w kwestiach kulinarnych.

Maślane ciasteczka - pieczenieMaślane ciasteczka - pieczenie July Prokopiv/shutterstock.com

Dlaczego jeszcze warto postawić na ciasteczka maślane właśnie w Boże Narodzenie? Własnoręcznie przygotowane słodycze mogą też świetnie spisywać się w roli ciekawego prezentu. Doskonale wypadną zwłaszcza wtedy, gdy zapakujemy je w eleganckie pudełko metalowe ze świątecznym wzorem.

Ciasteczka maślane - przepis. Jakie składniki trzeba przygotować?

Jaki przepis na ciasteczka maślane będzie najlepszy? Ten świąteczny deser na szczęście jest dość prosty w przygotowaniu. Dlatego właśnie każdy może zająć się jego wypiekiem. Do typowych składników będą należały: 

  • mąka krupczatka - 200 g;
  • zimne masło - 120 g;
  • przesiany cukier puder - 60 g;
  • żółtka jaja kurzego - 2 szt.;
  • cukier waniliowy.

Podane składniki wystarczą do przygotowania ok. 40 niedużych ciasteczek. 

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Co zrobić, żeby ciasteczka maślane były miękkie?

Jakość składników jest bardzo ważna. Co zrobić, żeby ciasteczka maślane były miękkie? Kluczowym zagadnieniem będzie dodawanie do ciasta zimnego tłuszczu. W tym przypadku jest to masło. Temperatura i konsystencja są tutaj kluczowe. Dodanie ciepłego masła sprawi, że zostanie bardzo szybko wchłonięte przez mąkę i ciasteczka wyjdą twarde. 

Przepis na ciasteczka maślane krok po kroku

Mamy już dobry przepis na miękkie ciasteczka maślane. Jak je przygotować krok po kroku? Należy zacząć od dodania mąki i cukru do masła, które powinno zostać pocięte na drobniutkie kawałeczki. Wszystkie składniki muszą zostać ze sobą połączone poprzez rozcieranie. Całość musi zostać zagnieciona w kulkę. Wkłada się ją do foliowej torebki i szybko umieszcza w lodówce. Mamy do wyboru: umieścić ciasto na kilka godzin w lodówce lub na ok. 25 min w zamrażarce.

Ciasteczka? Preferuję maślane (fot. Pexels.com CC0)Ciasteczka? Preferuję maślane (fot. Pexels.com CC0) Ciasteczka? Preferuję maślane (fot. Pexels.com CC0)

Po ostudzeniu wyjmujemy ciasto. Należy je rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wałkowanie powinno odbywać się na posypanej mąką stolnicy. Do wykrawania interesujących kształtów wykorzystujemy foremki o świątecznych kształtach. Wycięte w ten sposób ciasteczka delikatnie przenosimy na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Pieczenie ciasteczek powinno trwać przez ok. 8 min w temperaturze 200 stopni C. Można je wyjmować wtedy, gdy zaczną rumienić się na brzegach. 

Ciasteczka pozostawia się do ostudzenia i dekoruje. Można użyć lukru, polewy czekoladowej czy cukru pudru.

Zobacz też: Placki na święta, czyli bożonarodzeniowe słodkości. Sprawdź, co warto przygotować na ostatnią chwilę

Więcej o:
Copyright © Agora SA