Czemu warto postawić na ciasteczka maślane? Przede wszystkim te drobne łakocie bardzo mocno kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Ich delikatny smak jest powszechnie lubiany przez dzieci i dorosłych. Doskonale nadają się jako dodatek do świątecznej kawy. Jednocześnie przygotowanie takich ciasteczek nie jest trudne. Może sobie z tym poradzić nawet osoba, która niekoniecznie jest bardzo mocna w kwestiach kulinarnych.
Dlaczego jeszcze warto postawić na ciasteczka maślane właśnie w Boże Narodzenie? Własnoręcznie przygotowane słodycze mogą też świetnie spisywać się w roli ciekawego prezentu. Doskonale wypadną zwłaszcza wtedy, gdy zapakujemy je w eleganckie pudełko metalowe ze świątecznym wzorem.
Jaki przepis na ciasteczka maślane będzie najlepszy? Ten świąteczny deser na szczęście jest dość prosty w przygotowaniu. Dlatego właśnie każdy może zająć się jego wypiekiem. Do typowych składników będą należały:
Podane składniki wystarczą do przygotowania ok. 40 niedużych ciasteczek.
Jakość składników jest bardzo ważna. Co zrobić, żeby ciasteczka maślane były miękkie? Kluczowym zagadnieniem będzie dodawanie do ciasta zimnego tłuszczu. W tym przypadku jest to masło. Temperatura i konsystencja są tutaj kluczowe. Dodanie ciepłego masła sprawi, że zostanie bardzo szybko wchłonięte przez mąkę i ciasteczka wyjdą twarde.
Mamy już dobry przepis na miękkie ciasteczka maślane. Jak je przygotować krok po kroku? Należy zacząć od dodania mąki i cukru do masła, które powinno zostać pocięte na drobniutkie kawałeczki. Wszystkie składniki muszą zostać ze sobą połączone poprzez rozcieranie. Całość musi zostać zagnieciona w kulkę. Wkłada się ją do foliowej torebki i szybko umieszcza w lodówce. Mamy do wyboru: umieścić ciasto na kilka godzin w lodówce lub na ok. 25 min w zamrażarce.
Po ostudzeniu wyjmujemy ciasto. Należy je rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wałkowanie powinno odbywać się na posypanej mąką stolnicy. Do wykrawania interesujących kształtów wykorzystujemy foremki o świątecznych kształtach. Wycięte w ten sposób ciasteczka delikatnie przenosimy na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Pieczenie ciasteczek powinno trwać przez ok. 8 min w temperaturze 200 stopni C. Można je wyjmować wtedy, gdy zaczną rumienić się na brzegach.
Ciasteczka pozostawia się do ostudzenia i dekoruje. Można użyć lukru, polewy czekoladowej czy cukru pudru.
Zobacz też: Placki na święta, czyli bożonarodzeniowe słodkości. Sprawdź, co warto przygotować na ostatnią chwilę