Trudno wyobrazić sobie polskie Boże Narodzenie bez słodyczy. W niektórych domach pojawiają się tradycyjne słodkości, takie jak kutia. W innych sprawdzają się przepisy na modne ciasta w danym sezonie. Jakie placki na święta warto przygotować? Być może warto postawić na zróżnicowany asortyment wypieków. Stąd ciekawym pomysłem będzie przygotowanie nie tylko okazałych serników czy makowców, ale także niewielkich i aromatycznych ciasteczek. Często mają one posmak miodu i przypraw korzennych. Można się tutaj inspirować pierniczkami i ciasteczkami charakterystycznymi dla kuchni włoskiej, niemieckiej, szwedzkiej, a nawet portugalskiej.
Jakie ciasto na święta? Z pewnością na bożonarodzeniowym stole nie powinno zabraknąć tradycyjnych wypieków. Ich listę można wzbogacić o ciasta modne w ostatnich sezonach. Mogą się wśród nich znaleźć np.:
Z pewnością warto postawić także na drobne wypieki. Proste placki na święta można zastąpić ciasteczkami, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je ozdabiać i przechowywać w eleganckich metalowych pudełkach. Stanowią wówczas nie tylko przyjemny deser, ale mogą też być doskonałym prezentem świątecznym. Chodzi tu m.in. o:
Smak piernika z lekką pomarańczową nutą z pewnością mogą kojarzyć się ze świętami. Dobry przepis na placki na Boże Narodzenie może więc dotyczyć pomarańczowych pierniczków. Połączenie miodowego ciasta z kawałkami skórki pomarańczy może doskonale sprawdzić się właśnie na świątecznym stole. Na początku są miękkie, po kilku dniach stają bardziej chrupiące.
Do powstania ok. 50 ciasteczek potrzebujemy:
Zaczynamy od starcia skórki na tarce o drobnych oczkach. Składniki takie, jak miód, przyprawę do piernika, cukier puder i masło należy podgrzać po to, żeby mogły się rozpuścić i odczekać do ich ostudzenia.
Gładkie ciasto wyrabia się poprzez połączenie mąki, soli, sody z roztrzepanym jajem, przestudzoną masą miodową i skórką pomarańczy. Następnie ciasto powinno powędrować na 2 godz. do lodówki.
Po wyjęciu dzieli się je na 4 części. Każdą trzeba rozwałkowywać na oprószonym mąką blacie do grubości ok. 5 - 6 mm. Wykrojone foremkami kształty układa się na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Warto oddzielić od siebie poszczególne ciasteczka wolną przestrzenią po to, by nie zlały się ze sobą po wyrośnięciu. Ciasteczka piecze się w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 10 min. Powinny być lekko zarumienione na brzegach.
Zobacz też: Portugalskie ciasteczka, czyli Pasteis de Nata. W sam raz na Boże Narodzenie