-
Haps
-
Jak przygotować
- Nietypowe pierogi z Małopolski. Nie szukaj w nich grzybów i kapusty - regionalny owoc nadaje im wyjątkowości
Nietypowe pierogi z Małopolski. Nie szukaj w nich grzybów i kapusty - regionalny owoc nadaje im wyjątkowości
Pierogi zajmują szczególne miejsce w sercach Polaków, a z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, na samą myśl o pysznych pierożkach cieknie nam ślinka. Najbardziej popularne są oczywiście te z kapustą i grzybami, jednak w Małopolsce jada się pierogi w innej wersji. Pierogi z suszonymi, wędzonymi śliwkami to kwintesencja smaku regionu.
Więcej przepisów na regionalne potrawy wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Co region, to tradycja. Jeśli chodzi o tradycje bożonarodzeniowe, tak naprawdę każde miejsce Polski może poszczycić się swoimi, niepowtarzalnymi daniami. Pierogi jada się w całej Polsce, jednak w Małopolsce próżno szukać w nich kapusty i grzybów. Mieszkańcy południa naszego kraju stawiają na pierogi z dodatkiem regionalnego owocu, czyli suszonych, podwędzanych śliwek. Wbrew pozorom, to wcale nie są pierogi na słodko - aromat dymu wędzarniczego nadaje śliwkom wytrawnego charakteru, a pierogi przygotowane w ten sposób są po prostu wyśmienite. Oto nietypowy przepis z Małopolski.
Nietypowe pierogi z Małopolski
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml bardzo gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Ponadto:
- suszone, podwędzane śliwki bez pestek (najlepiej sprawdzi się suska sechlońska, ale jeśli nie masz dostępu, postaw na zwykłe wędzone śliwki)
- woda do namoczenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Śliwki suszone zalej niewielką ilością wody, żeby zmiękły. Pozostaw na godzinę. W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi.
- Na stolnicę przesiej mąkę i wymieszaj ją z drobną solą. Następnie wlej gorącą wodę i olej. Energicznie zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Następnie przykryj ją ściereczką lub miską nagrzaną w piekarniku, by gluten dodatkowo spęczniał - wówczas ciasto będzie delikatne i elastyczne.
- Ciasto podziel na kawałki, każdy z nich cienko rozwałkuj i wycinaj kółeczka. Na środku każdego z nich połóż śliwkę. Następnie szczelnie zalep, tworząc ozdobną falbankę.
- Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj ok. 3 minut od czasu wypłynięcia.