Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Ruszają pierwsze przygotowanie, a w wielu domach roznosi się już zapach słodkich wypieków i świątecznych rarytasów. Daniem, którego wówczas nie może zabraknąć na stole, jest oczywiście tradycyjny karp. Rybę warto jednak odpowiednio przygotować, zaczynając do prawidłowego filetowania.
Jednym z bazowych elementów w świątecznym menu są ryby - świeże, pieczone, w sałatkach, podane jako tatar czy smażone w panierce. Niezależnie od ulubionej formy podania wymagają wcześniejszego przygotowania. Mowa tu o patroszeniu, oczyszczaniu z ości i filetowaniu. Jak się okazuje to prawdziwa sztuka, by zrobić to sprawnie, jednocześnie nie uszkadzając mięsa.
Jak zatem prawidłowo filetować karpia? Kluczem do sukcesu jest oczywiście odpowiedni patent. Mówi się, że ile przepisów na rybę, tyle samo na filetowanie. Zdradzamy jednak sprawdzoną metodę, która nie zajmie dużo czasu i sprawi, że cały proces będzie sprawy i efektowny.