Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na liście zimowych składników i świątecznych rarytasów nie brakuje oryginalnych przypraw, korzennych nut i tradycyjnych smaków. Jednym z wyjątkowych produktów są suszone owoce, które można wykorzystać na wiele sposobów. Jak się okazuje to świetny dodatek nie tylko do kompotu, ale i wypieków, deserów i przetworów.
Suszone owoce to coraz bardziej popularny i doceniany składnik. Poza wyjątkowymi walorami smakowymi to także prawdziwe źródło witamin i cennych minerałów. Warto wprowadzić je do codziennej diety, by poprawić funkcjonowanie organizmu i wspomóc dietę redukcyjną. Najważniejszy jest jednak smak i aromat, który potrafi zachwycić na wielu płaszczyznach.
Co zatem można przygotować z dobrze znanego nam owocowego suszu? Na liście można wyróżnić sporo rarytasów. Na piedestale królują aromatyczne, eleganckie i wytrawne powidła, które świetnie pasują do pieczywa, ale i mięs. Owoce świetnie sprawdzą się także jako dodatek do zimowych deserów, naparów i herbat, dzięki czemu uzyskamy intensywny aromat i doskonały smak. Wigilijny kompot to prawdziwa perełka i jednocześnie tradycyjny przepis, którego nie sposób pominąć. Warto wspomnieć, że owoce z suszu świetnie sprawdzą się jako piękny garnisz do zimowych drinków i koktajli.
Pierwszą recepturą, którą chcemy przedstawić, jest tradycyjny kompot wigilijny. Aby go przygotować, wystarczy, ulubione suszone owoce wrzuć do wody i gotować pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie odstawiamy napój na kilka godzin, by nabrał intensywnego smaku. Później wystarczy dodać łyżkę miodu i gotowe! Świetnie sprawdzi się suszona żurawina, śliwki, czarna porzeczka, morele czy wędzone gruszki.
Świąteczny kompot to przysłowiowa bułka z masłem, a pozostałe po nich owoce można dodatkowo wykorzystać. To wyjątkowo sprytna metoda, która ograniczy marnowanie żywności. Przecedzone owoce z kompotu wystarczy przełożyć do rondla, posypać cynamonem i gotować przez kilka minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Później całość blendujemy i gotowe!
Innym sposobem jest dodanie suszonych owoców do wypieków - warto jednak podkreślić, że kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego ciasta do naszych suszonych dodatków. Jeśli dodamy zbyt dużą ilość śliwek czy moreli może wyjść zakalec.