Co zrobić z owocami z suszu? Zamiast wyrzucać - wykorzystaj na deser! Będzie smacznie

Suszone owoce to prawdziwy rarytas, źródło witamin i esencja eleganckich smaków. Co zatem z nich przygotować? Na liście znajdziemy dużo więcej ciekawych przepisów niż tradycyjny kompot wigilijny. Warto zwrócić uwagę na aromatyczne przetwory, dodatek do zimowej herbaty lub wypieków czy zdrową przekąskę.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na liście zimowych składników i świątecznych rarytasów nie brakuje oryginalnych przypraw, korzennych nut i tradycyjnych smaków. Jednym z wyjątkowych produktów są suszone owoce, które można wykorzystać na wiele sposobów. Jak się okazuje to świetny dodatek nie tylko do kompotu, ale i wypieków, deserów i przetworów. 

Co zrobić z owocami z suszu? Znamy najlepsze rozwiązania

Suszone owoce to coraz bardziej popularny i doceniany składnik. Poza wyjątkowymi walorami smakowymi to także prawdziwe źródło witamin i cennych minerałów. Warto wprowadzić je do codziennej diety, by poprawić funkcjonowanie organizmu i wspomóc dietę redukcyjną. Najważniejszy jest jednak smak i aromat, który potrafi zachwycić na wielu płaszczyznach. 

Co zatem można przygotować z dobrze znanego nam owocowego suszu? Na liście można wyróżnić sporo rarytasów. Na piedestale królują aromatyczne, eleganckie i wytrawne powidła, które świetnie pasują do pieczywa, ale i mięs. Owoce świetnie sprawdzą się także jako dodatek do zimowych deserów, naparów i herbat, dzięki czemu uzyskamy intensywny aromat i doskonały smak. Wigilijny kompot to prawdziwa perełka i jednocześnie tradycyjny przepis, którego nie sposób pominąć. Warto wspomnieć, że owoce z suszu świetnie sprawdzą się jako piękny garnisz do zimowych drinków i koktajli. 

Zobacz wideo Suszone śliwki odchudzają i poprawiają humor

Owoce z suszu - najlepsze przepisy 

Pierwszą recepturą, którą chcemy przedstawić, jest tradycyjny kompot wigilijny. Aby go przygotować, wystarczy, ulubione suszone owoce wrzuć do wody i gotować pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie odstawiamy napój na kilka godzin, by nabrał intensywnego smaku. Później wystarczy dodać  łyżkę miodu i gotowe! Świetnie sprawdzi się suszona żurawina, śliwki, czarna porzeczka, morele czy wędzone gruszki. 

Świąteczny kompot to przysłowiowa bułka z masłem, a pozostałe po nich owoce można dodatkowo wykorzystać. To wyjątkowo sprytna metoda, która ograniczy marnowanie żywności. Przecedzone owoce z kompotu wystarczy przełożyć do rondla, posypać cynamonem i gotować przez kilka minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Później całość blendujemy i gotowe! 

Innym sposobem jest dodanie suszonych owoców do wypieków - warto jednak podkreślić, że kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego ciasta do naszych suszonych dodatków. Jeśli dodamy zbyt dużą ilość śliwek czy moreli może wyjść zakalec. 

Więcej o: