-
Haps
-
Jak przygotować
- Puszysty i aksamitny sernik Mateusza Gesslera. Kluczowe są proporcje i cukier. ?Takiego sernika nie upiecze każdy?
Puszysty i aksamitny sernik Mateusza Gesslera. Kluczowe są proporcje i cukier. "Takiego sernika nie upiecze każdy"
Sernik to ciasto, które doskonale sprawdzi się na wszystkie święta oraz imprezy. Jego aksamitność porywa serca niejednych smakoszy. Podawany z różnymi dodatkami jest idealnie pyszny. Jednak aby taki wyszedł ważne są składniki i proporcje. Mateusz Gessler zdradza jakiego wyboru dokonać.
Przygotowanie sernika może wydawać się prostym przedsięwzięciem kulinarnym. Jednak próba jego przygotowania może zakończyć się fiaskiem już na samym starcie. Aby ciasto wyszło aksamitne i puszyste trzeba przestrzegać kilku kluczowych zasad. Jedna mówi o tym, że wszystkie składniki wykorzystywane do niego powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego zadbaj o to, aby minimum godzinę przed pieczeniem wyjąć wszystko z lodówki. Dodatkowo zapamiętaj, że blacha, w której będziesz piekł ciasto powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Sprawi to, że masa nie przyklei się do jej boków, a wyjęcie sernika z formy będzie dużo prostsze.
Mateusz Gessler podzielił się swoim przepisem na ten wypiek na kanale YouTube "Uczymy Jak Słodzić". Jego zdaniem najważniejsze jest przestrzeganie proporcji, a także wybór odpowiedniego cukru. Jak sam mówi
Drobny cukier albo cukier puder to element, który deklasuje domowe ciasto w czołówce doznań smakowych. Takiego sernika nie upiecze każdy. To jest wersja dla tych, którzy wydobywają na jego powierzchni najlepsze, prawdziwe emocje kulinarne - delikatną słodycz i puszystość. Nie ma tu ryzyka banału.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Przepis na sernik Mateusza Gesslera
Składniki
- 1 kg twarogu półtłustego,
- 400 g drobnego cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 10 jajek,
- 200 g masła,
- 100 ml śmietanki 36%,
- 80 g mąki pszennej,
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- 120 g rodzynek.
Sposób przygotowania
- Cukier, masło i cukier waniliowy utrzyj na puszystą pianę.
- Stopniowo do ubitej masy dodawaj jajka, cały czas mieszając.
- Do miseczki wlej śmietanę, a następnie ją ubij.
- Mąkę przesiej przez sitko do większej miski, stopniowo dodawaj do niego ser, cały czas miksując, a następnie rodzynki i wcześniej startą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj na gładko.
- Do masy serowej dodaj wcześniej wyrobioną śmietanę oraz masę jajeczną. Dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia tak aby pokrył spód i boki.
- Do blaszki wlej masę i wyrównaj ją na wierzchu.
- Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez godzinę. Po tym czasie wystudź ciasto w wyłączonym piekarniku.
- Udekoruj cukrem pudrem lub polewą czekoladową.