Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Serniki to jeden z ulubionych rodzajów ciast, które goszczą niemal na wszystkich uroczystościach i spotkaniach rodzinnych. Zbliżające się święta to zatem idealny moment, by przygotować jeden z nich - mowa tu o Izaurze. Ciasto łączy ze sobą dwa idealne smaki - kremowy i puszysty ser z rozpływającym się w ustach czekoladowym spodem.
Kultowy sernik Izaura, czyli idealny duet sera i czekolady
Ciasto Izaura to dwukolorowy sernik, który spróbowany raz zostaje w naszej pamięci na długo. Idealny smak zawdzięczamy złotym proporcjom i perfekcyjnemu duetowi ciasta czekoladowego z puszystą masą serową. Efekt jest nie tylko spektakularny, ale i wyjątkowo smaczny.
Przygotowanie sernika Izaura może wydawać się czasochłonne, jednak z naszym sprawdzonym przepisem praca w kuchni mija szybko i do tego sprawia ogromną przyjemność! Kluczowe są najlepszej jakości składniki, takie jak swojskie jaja, odpowiedni rodzaj mąki i wielokrotnie zmielony ser. Na liście produktów nie może zabraknąć także masła czy naturalnego kakao.
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Przepis na warstwowy sernik Izaura
Składniki na czekoladowe ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 4 duże jajka,
- 4 łyżki kakao naturalnego,
- pół szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego dwukrotnie twarogu,
- 5 dużych jajek,
- 100 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- łyżeczka pasty waniliowej.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka przekładamy masło, mleko, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Gdy składniki się ładnie połączą, odkładamy naczynie do wystygnięcia.
- Białka oddzielamy od żółtek - białka ubijajmy z dodatkiem soli na sztywną pianę.
- Z kolei żółtka dodajemy do maślanej masy i ucieramy na puszysty krem. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia, mąkę i ponownie miksujemy. Łączymy z pianą z ubitych białek i delikatnie mieszamy łyżką.
- Ciasto wylewamy do formy 20 × 30 wyłożonej papierem do pieczenia. 3/4 zostawiamy na kolejną, górną warstwę.
- Przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek - białka ubijajmy z dodatkiem soli na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy ser i budyń.
- Cały czas miksujemy. Pod koniec dodajemy pastę waniliową.
- Na wcześniej wlane do formy ciasto przekładamy masę serową i ponownie czekoladową warstwę.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Spód warto nakłuć patyczkiem, by sprawdzić, czy jest gotowy. Tak przygotowane ciasto ozdabiamy cukrem pudrem lub polewą czekoladową.