Przepis na kultowy sernik Izaura. Sprawdzony sposób na połączenie ciasta czekoladowego z masą serową

Sernik Izaura to wypiek, który swą nazwę zawdzięcza kultowej postaci, z oglądanej niemal na całym świecie brazylijskiej telenoweli. Przepyszny wypiek bazuje na cieście czekoladowym, z kolei wierzch wypełnia kremowa i puszysta masa serowa. Przepis sprawdzi się na święta i gwarantuje zachwyt domowników i gości.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Serniki to jeden z ulubionych rodzajów ciast, które goszczą niemal na wszystkich uroczystościach i spotkaniach rodzinnych. Zbliżające się święta to zatem idealny moment, by przygotować jeden z nich - mowa tu o Izaurze. Ciasto łączy ze sobą dwa idealne smaki - kremowy i puszysty ser z rozpływającym się w ustach czekoladowym spodem. 

Kultowy sernik Izaura, czyli idealny duet sera i czekolady

Ciasto Izaura to dwukolorowy sernik, który spróbowany raz zostaje w naszej pamięci na długo. Idealny smak zawdzięczamy złotym proporcjom i perfekcyjnemu duetowi ciasta czekoladowego z puszystą masą serową. Efekt jest nie tylko spektakularny, ale i wyjątkowo smaczny. 

Przygotowanie sernika Izaura może wydawać się czasochłonne, jednak z naszym sprawdzonym przepisem praca w kuchni mija szybko i do tego sprawia ogromną przyjemność! Kluczowe są najlepszej jakości składniki, takie jak swojskie jaja, odpowiedni rodzaj mąki i wielokrotnie zmielony ser. Na liście produktów nie może zabraknąć także masła czy naturalnego kakao. 

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Przepis na warstwowy sernik Izaura

Składniki na czekoladowe ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 4 duże jajka,
  • 4 łyżki kakao naturalnego,
  • pół szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego dwukrotnie twarogu,
  • 5 dużych jajek,
  • 100 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • łyżeczka pasty waniliowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Do rondelka przekładamy masło, mleko, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Gdy składniki się ładnie połączą, odkładamy naczynie do wystygnięcia. 
  2. Białka oddzielamy od żółtek - białka ubijajmy z dodatkiem soli na sztywną pianę. 
  3. Z kolei żółtka dodajemy do maślanej masy i ucieramy na puszysty krem. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia, mąkę i ponownie miksujemy. Łączymy z pianą z ubitych białek i delikatnie mieszamy łyżką. 
  4. Ciasto wylewamy do formy 20 × 30 wyłożonej papierem do pieczenia. 3/4 zostawiamy na kolejną, górną warstwę. 
  5. Przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek - białka ubijajmy z dodatkiem soli na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy ser i budyń
  6. Cały czas miksujemy. Pod koniec dodajemy pastę waniliową. 
  7. Na wcześniej wlane do formy ciasto przekładamy masę serową i ponownie czekoladową warstwę. 
  8. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Spód warto nakłuć patyczkiem, by sprawdzić, czy jest gotowy. Tak przygotowane ciasto ozdabiamy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA