Zapomnij o rybie po grecku. Podhalański rarytas z ziemniakami i śliwkami to prawdziwy hit świąteczny

Wśród wigilijnych przysmaków i tradycyjnych przepisów nie może zabraknąć dań rybnych. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej ryby po grecku, koniecznie sprawdź góralską recepturę. Podhalański rarytas z dodatkiem ziemniaków, suszonych śliwek i warzyw to prawdziwy hit, który zaskoczy domowników i gości.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ryby są jednym z bazowych składników dań wigilijnych. Jarskie dania opierają się na tradycyjnych przepisach, jednak nieco się różnią w poszczególnych regionach kraju. Pod Tatrami rybę po grecku jada się zupełnie inaczej - przysmak bazuje na swojskich składnikach. 

Zapomnij o rybie po grecku - podhalański rarytas jest bezkonkurencyjny

Ryba po grecku to kultowe danie, które króluje na świątecznych stołach i wielu rodzinnych okazjach. Jak się okazuje, podhalańscy górale mają na nią swój autorski sposób. Dorsz zapiekany jest w warzywnej potrawce z dodatkiem ziemniaków i suszonych śliwek. Tak przygotowana wersja tradycyjnego dania smakuje o niebo lepiej!

Podhalański przepis na świąteczną rybę bazuje na warzywach rosołowych. Króluje marchew, cebula, ziemniaki, pietruszka i czosnek. Oryginalnym dodatkiem, który podkreśla smak ryby, są suszone śliwki, masło klarowane, sok pomidorowy i mieszanka odpowiednich przypraw. Receptura jest bardzo prosta w przygotowaniu, a wyjątkowy smak rozpieszcza wszystkie zmysły. 

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Przepis na tradycyjną rybę po podhalańsku

Składniki: 

  • 500 g filetów z dorsza,
  • 500 g ziemniaków,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera korzeniowego,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 120 ml soku pomidorowego,
  • sok i skórka z cytryny,
  • masło klarowane,
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz cytrynowy,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od dokładnego oczyszczenie filetów i pokrojenia ryby na mniejsze kawałki. Następnie skrapiamy ją cytryną, solimy, doprawiamy pieprzem cytrynowym i wkładamy do lodówki na pół godziny. 
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Z kolei marchew, pietruszkę i seler kroimy w słupki.
  3. Śliwki kroimy w cienkie paseczki. 
  4. Cebulę i czosnek drobno siekamy - podsmażamy z pozostałymi warzywami na patelni z dodatkiem masła klarowanego. Gdy całość nabierze kolorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skórką otartą z cytryny i odstawiamy. 
  5. Kawałki dorsza panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym.
  6. Przygotowujemy sos - łączymy sok pomidorowy, śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 
  7. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy warzywa, rybę a na wierzch ozdabiamy śliwkami. Tak przygotowane danie zalewamy sosem i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.