Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ryby są jednym z bazowych składników dań wigilijnych. Jarskie dania opierają się na tradycyjnych przepisach, jednak nieco się różnią w poszczególnych regionach kraju. Pod Tatrami rybę po grecku jada się zupełnie inaczej - przysmak bazuje na swojskich składnikach.
Zapomnij o rybie po grecku - podhalański rarytas jest bezkonkurencyjny
Ryba po grecku to kultowe danie, które króluje na świątecznych stołach i wielu rodzinnych okazjach. Jak się okazuje, podhalańscy górale mają na nią swój autorski sposób. Dorsz zapiekany jest w warzywnej potrawce z dodatkiem ziemniaków i suszonych śliwek. Tak przygotowana wersja tradycyjnego dania smakuje o niebo lepiej!
Podhalański przepis na świąteczną rybę bazuje na warzywach rosołowych. Króluje marchew, cebula, ziemniaki, pietruszka i czosnek. Oryginalnym dodatkiem, który podkreśla smak ryby, są suszone śliwki, masło klarowane, sok pomidorowy i mieszanka odpowiednich przypraw. Receptura jest bardzo prosta w przygotowaniu, a wyjątkowy smak rozpieszcza wszystkie zmysły.
Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera
Przepis na tradycyjną rybę po podhalańsku
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza,
- 500 g ziemniaków,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera korzeniowego,
- cebula,
- 2 marchewki,
- 100 g suszonych śliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 120 ml soku pomidorowego,
- sok i skórka z cytryny,
- masło klarowane,
- 6 łyżek kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- pieprz cytrynowy,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od dokładnego oczyszczenie filetów i pokrojenia ryby na mniejsze kawałki. Następnie skrapiamy ją cytryną, solimy, doprawiamy pieprzem cytrynowym i wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Z kolei marchew, pietruszkę i seler kroimy w słupki.
- Śliwki kroimy w cienkie paseczki.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy - podsmażamy z pozostałymi warzywami na patelni z dodatkiem masła klarowanego. Gdy całość nabierze kolorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skórką otartą z cytryny i odstawiamy.
- Kawałki dorsza panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym.
- Przygotowujemy sos - łączymy sok pomidorowy, śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy warzywa, rybę a na wierzch ozdabiamy śliwkami. Tak przygotowane danie zalewamy sosem i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.