Śledzie z suszonymi pomidorami, czyli najlepszy przepis na świąteczną rybę. Idealne na Wigilię i w sylwestra

Więcej przepisów na świąteczne przystawki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Śledzie z suszonymi pomidorami to fantastyczna przekąska, która pasuje nie tylko na Boże Narodzenie, ale także na sylwestrowe spotkanie ze znajomymi i każdą inną okazję. Przepis jest banalnie prosty, a niezwykłego smaku dodaje musztarda. Nie może być jednak byle jaka - najlepiej użyć francuskiej - śledziki wyjdą palce lizać.

Łosoś Michel MoranŚwiąteczna ryba od mistrza kuchni. Michel Moran podaje ją w tym sosie

Śledzie z suszonymi pomidorami - najlepszy przepis na świąteczną przekąskę

Składniki:

  • 8 solonych płatów śledziowych
  • ok. 130 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 małe białe cebule
  • posiekana natka pietruszki
  • musztarda francuska
  • grubomielony pieprz

Sposób wykonania:

  1. Solone płaty śledziowe namocz w wodzie lub mleku, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
  2. Cebule pokrój w piórka, suszone pomidory w kostkę. Dodaj do śledzi. 
  3. Natkę drobno posiekaj, dołóż do reszty składników. Dodaj musztardę, pieprz, 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów i odrobinę octu, jeśli lubisz.
  4. Następnie całość wymieszaj i odstaw do lodówki na 12 godzin, by smaki się przegryzły.

Karp w galarecieRyba w galarecie - tradycyjny i smaczny przepis na kultowe danie wigilijne

Więcej o: