Więcej przepisów na świąteczne przystawki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Śledzie z suszonymi pomidorami to fantastyczna przekąska, która pasuje nie tylko na Boże Narodzenie, ale także na sylwestrowe spotkanie ze znajomymi i każdą inną okazję. Przepis jest banalnie prosty, a niezwykłego smaku dodaje musztarda. Nie może być jednak byle jaka - najlepiej użyć francuskiej - śledziki wyjdą palce lizać.
Świąteczna ryba od mistrza kuchni. Michel Moran podaje ją w tym sosie
Śledzie z suszonymi pomidorami - najlepszy przepis na świąteczną przekąskę
Składniki:
- 8 solonych płatów śledziowych
- ok. 130 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 małe białe cebule
- posiekana natka pietruszki
- musztarda francuska
- grubomielony pieprz
Sposób wykonania:
- Solone płaty śledziowe namocz w wodzie lub mleku, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
- Cebule pokrój w piórka, suszone pomidory w kostkę. Dodaj do śledzi.
- Natkę drobno posiekaj, dołóż do reszty składników. Dodaj musztardę, pieprz, 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów i odrobinę octu, jeśli lubisz.
- Następnie całość wymieszaj i odstaw do lodówki na 12 godzin, by smaki się przegryzły.
Ryba w galarecie - tradycyjny i smaczny przepis na kultowe danie wigilijne