Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Z pierogami jest trochę jak z sałatką jarzynową. Zwykle na święta Bożego Narodzenia narobi się ich tyle, że później zostają. Próbujemy rozdawać rodzinie, ale nie każdy chce zabrać, więc zazwyczaj i tak zostajemy przynajmniej z kilkunastoma sztukami. Nie należy się jednak poddawać. Pierogi wcale nie muszą wylądować w koszu. Można je bez problemu dalej przechowywać, w zamrażarce. Jak mrozić pierogi? Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku.
Żeby pierogi później, po rozmrożeniu, zachowały swój smak i strukturę, warto trzymać się tych siedmiu kroków:
Tak przygotowane pierogi nie posklejają się, ponieważ podczas zamarzania nie stykały się na tacy. Dlatego tak ważne jest zachowanie między nimi pewnej odległości.
Nie tylko pierogi nadają się do zamrożenia na później. To samo można zrobić na przykład z bigosem, zupami czy ciastami (ale nie takimi z kremem). Więcej o tym, jak zamrozić te potrawy, dowiesz się z poniższego tekstu:
Pamiętaj jednak, że nie można mrozić sałatki jarzynowej, w której znajduje się majonez. Z jej resztek możesz jednak wyczarować wspaniałe dania. Jakie? Opowiedziała nam o tym Kasia Bosacka.