Jak mrozić pierogi? Dzięki tej metodzie nie będą się ze sobą sklejać

Jak mrozić pierogi? To prawdopodobnie najpopularniejsze pytanie, które Polacy zadają sobie po świętach. Nie jest to wcale takie trudne, ale warto podążać za konkretną instrukcją, aby pierogi nie skleiły się ze sobą. Wyjaśniamy więc, jak to zrobić.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Z pierogami jest trochę jak z sałatką jarzynową. Zwykle na święta Bożego Narodzenia narobi się ich tyle, że później zostają. Próbujemy rozdawać rodzinie, ale nie każdy chce zabrać, więc zazwyczaj i tak zostajemy przynajmniej z kilkunastoma sztukami. Nie należy się jednak poddawać. Pierogi wcale nie muszą wylądować w koszu. Można je bez problemu dalej przechowywać, w zamrażarce. Jak mrozić pierogi? Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku.

Jak mrozić pierogi? Nie będą się sklejać dzięki tej metodzie

Żeby pierogi później, po rozmrożeniu, zachowały swój smak i strukturę, warto trzymać się tych siedmiu kroków:

  1. Zanim zabierzesz się za mrożenie sprawdź, czy masz tacę, którą możesz włożyć do zamrażarki, oraz woreczki do mrożenia jedzenia;
  2. Jeżeli wszystko jest gotowe, do dużego garnka wlej wodę i zagotuj;
  3. Wsyp odrobinę soli oraz trochę oleju rzepakowego;
  4. Włóż do garnka pierogi i podgotuj je;
  5. Na tacę, którą włożysz do zamrażarki, wysyp trochę mąki. Połóż na niej pierogi, zachowując odstępy, i poczekaj, aż wystygną;
  6. Gdy to się stanie, włóż tacę z pierogami do zamrażarki;
  7. Po kilku godzinach wyjmij i przełóż pierogi do woreczków. Ponownie włóż do zamrażki.

Tak przygotowane pierogi nie posklejają się, ponieważ podczas zamarzania nie stykały się na tacy. Dlatego tak ważne jest zachowanie między nimi pewnej odległości. 

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu

Co można mrozić? Bigos, zupy, a nawet niektóre ciasta

Nie tylko pierogi nadają się do zamrożenia na później. To samo można zrobić na przykład z bigosem, zupami czy ciastami (ale nie takimi z kremem). Więcej o tym, jak zamrozić te potrawy, dowiesz się z poniższego tekstu:

Pamiętaj jednak, że nie można mrozić sałatki jarzynowej, w której znajduje się majonez. Z jej resztek możesz jednak wyczarować wspaniałe dania. Jakie? Opowiedziała nam o tym Kasia Bosacka.

Więcej o: