Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Znajdziesz tam dodatek, którego się nie spodziewasz. Zaskakujące, jak poprawia smak

Sałatka jarzynowa to wręcz narodowa świętość i każdy mam na nią swój ulubiony sposób, Magda Gessler także. Restauratorka oprócz warzyw i jabłka dodaje także jeden nietypowy składnik, który nadaje sałatce fantastycznego smaku. Chodzi o marynowane grzybki.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sałatka jarzynowa to potrawa, bez której nie wyobrażamy sobie świąt. W każdym domu smakuje nieco inaczej i nie brakuje sporów o to, czy powinno dodawać się jabłko, kukurydzę lub fasolkę. Najważniejsze w sałatce jarzynowej jest to, że każdy powinien robić ją, jak lubi, a my ku inspiracji z chęcią zdradzimy wam, jak robi ja Magda Gessler. Restauratorka nie dodaje cebuli, za to dodaje marynowane grzybki i muszę przyznać - smak jest fantastyczny. Oto sałatka jarzynowa w wersji blond gwiazdy "Kuchennych Rewolucji".

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 większe ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 2 duże ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • pół ugotowanego selera
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 jabłka
  • puszka groszku
  • 3 jajka na twardo
  • ok. 15 marynowanych grzybków (takich, które się "nie ślimaczą")
  • majonez, musztarda, odrobina chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę i przełóż do miski. Ziemniaki oczywiście wcześniej obierz.
  2. Ogórki także pokrój w kostkę i odsącz z nadmiaru soku. Obrane jajka oraz jabłka też pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Dodaj także pokrojone grzybki.
  3. Groszek odsącz z zalewy. Dodaj do miski, dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj majonez, łyżeczkę musztardy i chrzanu.
  4. Całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.
Więcej o:
Copyright © Agora SA