Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sałatka jarzynowa to potrawa, bez której nie wyobrażamy sobie świąt. W każdym domu smakuje nieco inaczej i nie brakuje sporów o to, czy powinno dodawać się jabłko, kukurydzę lub fasolkę. Najważniejsze w sałatce jarzynowej jest to, że każdy powinien robić ją, jak lubi, a my ku inspiracji z chęcią zdradzimy wam, jak robi ja Magda Gessler. Restauratorka nie dodaje cebuli, za to dodaje marynowane grzybki i muszę przyznać - smak jest fantastyczny. Oto sałatka jarzynowa w wersji blond gwiazdy "Kuchennych Rewolucji".
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
Składniki:
- 2 większe ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 2 duże ugotowane marchewki
- 2 ugotowane pietruszki
- pół ugotowanego selera
- 3 kiszone ogórki
- 2 jabłka
- puszka groszku
- 3 jajka na twardo
- ok. 15 marynowanych grzybków (takich, które się "nie ślimaczą")
- majonez, musztarda, odrobina chrzanu
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Ugotowane warzywa pokrój w kostkę i przełóż do miski. Ziemniaki oczywiście wcześniej obierz.
- Ogórki także pokrój w kostkę i odsącz z nadmiaru soku. Obrane jajka oraz jabłka też pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Dodaj także pokrojone grzybki.
- Groszek odsącz z zalewy. Dodaj do miski, dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj majonez, łyżeczkę musztardy i chrzanu.
- Całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.