-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Znajdziesz tam dodatek, którego się nie spodziewasz. Zaskakujące, jak poprawia smak
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Znajdziesz tam dodatek, którego się nie spodziewasz. Zaskakujące, jak poprawia smak
Sałatka jarzynowa to wręcz narodowa świętość i każdy mam na nią swój ulubiony sposób, Magda Gessler także. Restauratorka oprócz warzyw i jabłka dodaje także jeden nietypowy składnik, który nadaje sałatce fantastycznego smaku. Chodzi o marynowane grzybki.
Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sałatka jarzynowa to potrawa, bez której nie wyobrażamy sobie świąt. W każdym domu smakuje nieco inaczej i nie brakuje sporów o to, czy powinno dodawać się jabłko, kukurydzę lub fasolkę. Najważniejsze w sałatce jarzynowej jest to, że każdy powinien robić ją, jak lubi, a my ku inspiracji z chęcią zdradzimy wam, jak robi ja Magda Gessler. Restauratorka nie dodaje cebuli, za to dodaje marynowane grzybki i muszę przyznać - smak jest fantastyczny. Oto sałatka jarzynowa w wersji blond gwiazdy "Kuchennych Rewolucji".
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
Składniki:
- 2 większe ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 2 duże ugotowane marchewki
- 2 ugotowane pietruszki
- pół ugotowanego selera
- 3 kiszone ogórki
- 2 jabłka
- puszka groszku
- 3 jajka na twardo
- ok. 15 marynowanych grzybków (takich, które się "nie ślimaczą")
- majonez, musztarda, odrobina chrzanu
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Ugotowane warzywa pokrój w kostkę i przełóż do miski. Ziemniaki oczywiście wcześniej obierz.
- Ogórki także pokrój w kostkę i odsącz z nadmiaru soku. Obrane jajka oraz jabłka też pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Dodaj także pokrojone grzybki.
- Groszek odsącz z zalewy. Dodaj do miski, dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj majonez, łyżeczkę musztardy i chrzanu.
- Całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.