Kapuśniaczki wigilijne - świąteczny rarytas z aromatycznym nadzieniem. Kluczowe jest drożdżowe ciasto

Jednym ze smaczniejszych rarytasów są kapuśniaczki wigilijne. Tradycyjna przekąska bazuje na puszystym i miękkim cieście drożdżowym, którego wnętrze hojnie wypełnia aromatyczny farsz. Kluczem do sukcesu są idealne proporcje, dodatek odpowiednich przypraw i leśnych grzybów.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycja króluje na świątecznych stołach, co za tym idzie, odkopujemy babcine receptury i odtwarzamy smaki dzieciństwa. Jednym z prawdziwych rarytasów są drożdżowe kapuśniaczki nadziane pysznym farszem z kapusty, grzybów i aromatycznych przypraw. To nie tylko smaczny kąsek, ale i ciekawa alternatywa dla pierogów, pasztecików czy krokietów

Kapuśniaczki wigilijne - domowy rarytas na cieście drożdżowym

Zapach ciasta drożdżowego w domu to jedna z przyjemniejszych rzeczy, która niemal natychmiast przywodzi beztroskie wspomnienia z dzieciństwa. Wigilijne przygotowania to idealny czas, by sięgnąć po rodzinne receptury i nieco zaszaleć w kuchni. Jednym z tradycyjnych rarytasów są kapuśniaczki, czyli urocze i przepyszne przekąski z dodatkiem aromatycznego farszu. 

Jak mawia wiele gospodyń, kluczem do sukcesu jest pulchne, miękkie i delikatne w smaku ciasto drożdżowe. Pożądany efekt uzyskamy dzięki odpowiednim proporcją i dobrze dobranym składnikom. Z kolei nadzienie powinno zawierać swojską kapustę kiszoną, leśne grzyby, cebulę i dużo świeżo mielonego pieprzu. 

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Przepis na tradycyjne paszteciki wigilijne 

Składniki na ciasto drożdżowe: 

  • 10 g suchych drożdży,
  • 560 g mąki pszennej
  • 300 ml letniego mleka,
  • 60 g masła, roztopionego i przestudzonego,
  • pół łyżki cukru.
  • łyżeczka soli,
  • 2 duże jajka,
  • dodatkowo - czarnuszka lub kminek do posypania, 50 g roztopionego masła.

Składniki na farsz: 

  • 1 kg kiszonej kapusty, 
  • 100 g suszonych grzybów - kapelusze, 
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od namoczenia grzybów w zimnej wodzie - najlepeij zrobić do dzień wcześniej. 
  2. Przygotowujemy ciasto - mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników - na samym końcu dodajemy roztopione i przestudzone masło. Energicznie wyrabiamy, by było miękkie i elastyczne. Formujemy kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. 
  3. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. 
  4. Przechodzimy do robienia farszu - kapustę przekładamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy do miękkości. Następnie odsączamy i siekamy. Namoczone grzyby obgotowujemy do uzyskania miękkości. Osuszamy i drobno kroimy. Podsmażamy z cebulą. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy kapustę i przyprawy. Ponownie podsmażamy i po 10 minutach ściągamy z palnika.
  5. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, dzielimy je na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na prostokąt i ponownie dzielimy na pół. Na każdym płacie hojnie układamy nadzienie i zawijamy w rulonik. Kroimy pod ukosem, tworząc w ten sposób kapuśniaczki. Czynność powtarzamy z resztą składników. 
  6. Tak przygotowane kapuśniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy przez około 20 minut w 210 stopniach. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA