Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tradycja króluje na świątecznych stołach, co za tym idzie, odkopujemy babcine receptury i odtwarzamy smaki dzieciństwa. Jednym z prawdziwych rarytasów są drożdżowe kapuśniaczki nadziane pysznym farszem z kapusty, grzybów i aromatycznych przypraw. To nie tylko smaczny kąsek, ale i ciekawa alternatywa dla pierogów, pasztecików czy krokietów.
Kapuśniaczki wigilijne - domowy rarytas na cieście drożdżowym
Zapach ciasta drożdżowego w domu to jedna z przyjemniejszych rzeczy, która niemal natychmiast przywodzi beztroskie wspomnienia z dzieciństwa. Wigilijne przygotowania to idealny czas, by sięgnąć po rodzinne receptury i nieco zaszaleć w kuchni. Jednym z tradycyjnych rarytasów są kapuśniaczki, czyli urocze i przepyszne przekąski z dodatkiem aromatycznego farszu.
Jak mawia wiele gospodyń, kluczem do sukcesu jest pulchne, miękkie i delikatne w smaku ciasto drożdżowe. Pożądany efekt uzyskamy dzięki odpowiednim proporcją i dobrze dobranym składnikom. Z kolei nadzienie powinno zawierać swojską kapustę kiszoną, leśne grzyby, cebulę i dużo świeżo mielonego pieprzu.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Przepis na tradycyjne paszteciki wigilijne
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 10 g suchych drożdży,
- 560 g mąki pszennej
- 300 ml letniego mleka,
- 60 g masła, roztopionego i przestudzonego,
- pół łyżki cukru.
- łyżeczka soli,
- 2 duże jajka,
- dodatkowo - czarnuszka lub kminek do posypania, 50 g roztopionego masła.
Składniki na farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 100 g suszonych grzybów - kapelusze,
- 3 średniej wielkości cebule,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od namoczenia grzybów w zimnej wodzie - najlepeij zrobić do dzień wcześniej.
- Przygotowujemy ciasto - mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników - na samym końcu dodajemy roztopione i przestudzone masło. Energicznie wyrabiamy, by było miękkie i elastyczne. Formujemy kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski.
- Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
- Przechodzimy do robienia farszu - kapustę przekładamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy do miękkości. Następnie odsączamy i siekamy. Namoczone grzyby obgotowujemy do uzyskania miękkości. Osuszamy i drobno kroimy. Podsmażamy z cebulą. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy kapustę i przyprawy. Ponownie podsmażamy i po 10 minutach ściągamy z palnika.
- Gdy ciasto ładnie wyrośnie, dzielimy je na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na prostokąt i ponownie dzielimy na pół. Na każdym płacie hojnie układamy nadzienie i zawijamy w rulonik. Kroimy pod ukosem, tworząc w ten sposób kapuśniaczki. Czynność powtarzamy z resztą składników.
- Tak przygotowane kapuśniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy przez około 20 minut w 210 stopniach.