Czekoladowy wieniec z ciasta francuskiego. Spektakularny wypiek jest ekspresowy w przygotowaniu

Świąteczny wieniec czekoladowy to przepis na idealne ciasto świąteczne w wersji last minute. Słodki i spektakularny rarytas bazuje na cieście francuskim i czekoladzie. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie i estetyczne podanie.

Więcej słodkich przepisów na święta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli świąteczne przygotowania są dla ciebie sporym wyzwaniem lub brakuje ci czasu, warto poświęcić zaledwie kwadrans na słodki i spektakularny wieniec z ciasta francuskiego. Ekspresowy rarytas wymaga jedynie kilku składników. Kluczowy jest czekoladowy krem.

Świąteczne ciasto dla zabieganych - wieniec z ciasta francuskiego

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań i wypieków z przepisu babci. Wówczas króluje piernik staropolski, kruche ciasteczka, keks czy uwielbiany makowiec. Warto jednak zwrócić uwagę na nieco mniej popularne specjały. Produktem, który znacznie przyśpieszy przygotowania, bez dwóch zdań jest ciasto francuskie. Klasyczna baza świetnie smakuje z równymi dodatkami, jednak w duecie z czekoladą nie ma sobie równych. 

Świąteczny wieniec czekoladowy bazujący na cieście francuskim to przysłowiowa bułka z masłem. Efekt jest nie tylko spektakularny, ale i wyjątkowo szybki. Wystarczy gotowy produkt ze sklepu, czekolada, jajko i posiekane orzechy. Kluczem do sukcesu jest jednak ładny kształt - poniżej przedstawiamy krok po kroku jak gu uzyskać. 

Zobacz wideo 3 sposoby na ciasto francuskie

Przepis na świąteczny wieniec z ciasta francuskiego

Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego, 
  • kilka solidnych łyżek kremu czekoladowego, 
  • jajko, 
  • posiekane orzechy włoskie. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 stopni. 
  2. Ciasto francuskie delikatnie rozwijamy. 
  3. Płat ciasta dokładnie smarujemy kremem czekoladowym, a następnie zwijamy dłuższym bokiem w roladkę. 
  4. Tak przygotowany wałek ciasta przecinamy wzdłuż, zawijamy w warkocz, a ten z kolei zakręcamy w okrąg, by przypominał wieniec. Końce dociskamy do ciasta, by całość estetycznie wyglądała. 
  5. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy posiekanymi orzechami. 
  6. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. 
  7. Ciasto dodatkowo możemy oprószyć cukrem pudrem lub udekorować bakaliami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA