Śledzie według receptury Magdy Gessler. Sekretem aromatu jest odpowiednio przygotowany sos

Magda Gessler zdradza przepis na świąteczne śledzie, które podbiją kubki smakowe, nawet najbardziej wymagających gości. Sekretem aromatu jest odpowiednio przygotowany sos i nietypowe dodatki takie jak anchois czy marynowane jabłka.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na noworocznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań z przepisów babci i kolorowych przystawek. Wówczas królują śledzie - warto więc przygotować je w nieco inny sposób. Magda Gessler w kilku krokach wyjaśnia jak zrobić idealny sos i które składniki warto dodać. 

Śledzie w majonezie z przepisu Magdy Gessler

Ryby to prawdziwa klasyka na świątecznym stole. W menu nie brakuje apetycznych kąsków takich jak sałatki z dodatkiem śledzia, karp w galarecie, panierowane dzwonka czy oryginalny tatar. Jak wyjaśnia Magda Gessler, czystą perfekcją jest, połączenie śledzi z majonezowym sosem. Popularna restauratorka przyznaje, że długo próbowała odtworzyć ów przepis, którego spróbowała wiele lat temu w niemieckiej restauracji. 

Kluczowe w przygotowaniu są odpowiednie składniki. Bazą sosu jest domowy majonez, musztarda, kwaśna śmietana, kawałek śledzia i aromatyczne anchois. Istotne są także jabłka marynowane w wodzie z octem jabłkowym, które nadadzą rybi perfekcyjnego smaku. Efekt? Obłędnie smaczna ryba w ciekawym i oryginalnym wydaniu. 

Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie

Przepis na śledzie po niemiecku według Magdy Gessler

  • 6 płatów śledziowych - matias,
  • ocet jabłkowy, 
  • solidna szklanka domowego majonezu,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • dwa jabłka,
  • słoiczek anchois,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • duża cebula biała,
  • łyżka musztardy.

Sposób przygotowania: 

  1. Jak radzi Magda Gessler przygotowania zaczynamy od zrobienia sosu. Do dużego słoika przekładamy domowy majonez, kilka sztuk anchois, odrobinę octu, musztardę i kawałek śledzia. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. 
  2. W miseczce łączymy kwaśną śmietanę z trzema płaskimi łyżkami cukru. Dokładnie mieszamy i dodajemy do majonezu. Ponownie blendujemy, do połączenia wszystkich składników. 
  3. Do dużej miski przelewamy sos, dodajemy śledzie, wcześniej zamarynowane w wodzie z octem jabłka i cebulę. Całość delikatnie mieszamy. 
  4. Śledzie z sosem przekładamy do estetycznego półmiska, oprószamy pieprzem i podajemy na świąteczny stół. 
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.