Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na noworocznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań z przepisów babci i kolorowych przystawek. Wówczas królują śledzie - warto więc przygotować je w nieco inny sposób. Magda Gessler w kilku krokach wyjaśnia jak zrobić idealny sos i które składniki warto dodać.
Ryby to prawdziwa klasyka na świątecznym stole. W menu nie brakuje apetycznych kąsków takich jak sałatki z dodatkiem śledzia, karp w galarecie, panierowane dzwonka czy oryginalny tatar. Jak wyjaśnia Magda Gessler, czystą perfekcją jest, połączenie śledzi z majonezowym sosem. Popularna restauratorka przyznaje, że długo próbowała odtworzyć ów przepis, którego spróbowała wiele lat temu w niemieckiej restauracji.
Kluczowe w przygotowaniu są odpowiednie składniki. Bazą sosu jest domowy majonez, musztarda, kwaśna śmietana, kawałek śledzia i aromatyczne anchois. Istotne są także jabłka marynowane w wodzie z octem jabłkowym, które nadadzą rybi perfekcyjnego smaku. Efekt? Obłędnie smaczna ryba w ciekawym i oryginalnym wydaniu.
Sposób przygotowania: