-
Haps
-
Jak przygotować
- Sernik last minute Magdy Gessler. Robiony na ostatnią chwilę będzie tak pyszny, jak z najlepszej cukierni
Sernik last minute Magdy Gessler. Robiony na ostatnią chwilę będzie tak pyszny, jak z najlepszej cukierni
Sernik to ciasto, które nieważne czy z rodzynkami, czy bez obowiązkowo musi pojawić się na wigilijnym stole. Z przepisem Magdy Gessler zrobisz go nawet na ostatnią chwilę, a smakiem będzie dorównywał najlepszym cukierniom.
Magda Gessler to ikona gastronomii w Polsce. Jest przede wszystkim właścicielką restauracji, a także osobowością telewizyjną. Program "Kuchenne rewolucja" zbiera przed telewizorami całe rodziny, które z zaciekawieniem oglądają poczynania restauratorów.
Autorskie przepisy Magdy Gessler można zobaczyć zarówno w telewizji, jak i w mediach społecznościowych. Dodatkowo restauratorka dzieli się trikami, które zna i stworzyła przez lata działalności. Sernik z jej przepisu zawsze wychodzi delikatny i aksamitny. Wszystko za sprawą odpowiedniego ubijania. Receptura jest tak banalnie prosta, że wykonasz go nawet na ostatnią chwilę.
Przepis na sernik Magdy Gessler
Składniki na ciasto
- 300 g mąki,
- kostka masła,
- 2 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- szczypta soli.
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu,
- 300 g masła,
- 200 g cukru pudru,
- 6 jajek,
- 2 laski wanilii,
- skórka pomarańczowa,
- łyżka śmietany,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- rodzynki.
Zobacz wideo Barszcz wigilijny na zakwasie
Sposób przygotowania
- Godzinę przed wyjmij wszystkie składniki z lodówki, mają mieć one temperaturę pokojową.
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Masło posiekaj, umieść w misce, dodaj mąkę, cukier i szczyptę soli.
- Następnie wbij żółtka i ugnieć całość na jednolite ciasto. Po ugnieceniu owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na przynajmniej pół godziny.
- Po tym czasie ciastem wyklej dno tortownicy i całość ponakłuwaj za pomocą widelca. Umieść w rozgrzanym do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
- W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj masę serową. Na początku masło posiekaj na mniejsze kawałki i umieść w misce. Dodaj do niego cukier i zetrzyj na gładko.
- Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze delikatnie roztrzep i dodaj do mieszanki masła z cukrem. Następnie dodaj miąższ z lasek wanilii i stopniowo twaróg. Na sam koniec przesiej do masy mąkę, cały czas miksuj.
- Białka ubij na sztywną pianę i również dodaj do masy serowej. Umieść w misce rodzynki i posiekaną drobno skórkę pomarańczy. Delikatnie lecz dokładnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki.
- Tak przygotowaną masę wylej na wcześniej podpieczony spód. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 1 godzinę.
- Po upieczeniu nie wyciągaj z piekarnika, tylko poczekaj do ostudzenia.
- Udekoruj za pomocą cukru pudru lub polewy czekoladowej.