Sernik last minute Magdy Gessler. Robiony na ostatnią chwilę będzie tak pyszny, jak z najlepszej cukierni

Sernik to ciasto, które nieważne czy z rodzynkami, czy bez obowiązkowo musi pojawić się na wigilijnym stole. Z przepisem Magdy Gessler zrobisz go nawet na ostatnią chwilę, a smakiem będzie dorównywał najlepszym cukierniom.

Magda Gessler to ikona gastronomii w Polsce. Jest przede wszystkim właścicielką restauracji, a także osobowością telewizyjną. Program "Kuchenne rewolucja" zbiera przed telewizorami całe rodziny, które z zaciekawieniem oglądają poczynania restauratorów.

Autorskie przepisy Magdy Gessler można zobaczyć zarówno w telewizji, jak i w mediach społecznościowych. Dodatkowo restauratorka dzieli się trikami, które zna i stworzyła przez lata działalności. Sernik z jej przepisu zawsze wychodzi delikatny i aksamitny. Wszystko za sprawą odpowiedniego ubijania. Receptura jest tak banalnie prosta, że wykonasz go nawet na ostatnią chwilę.

Przepis na sernik Magdy Gessler

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki,
  • kostka masła,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu,
  • 300 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 2 laski wanilii,
  • skórka pomarańczowa,
  • łyżka śmietany,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • rodzynki.
Zobacz wideo Barszcz wigilijny na zakwasie

Sposób przygotowania

  1. Godzinę przed wyjmij wszystkie składniki z lodówki, mają mieć one temperaturę pokojową.
  2. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Masło posiekaj, umieść w misce, dodaj mąkę, cukier i szczyptę soli.
  3. Następnie wbij żółtka i ugnieć całość na jednolite ciasto. Po ugnieceniu owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na przynajmniej pół godziny.
  4. Po tym czasie ciastem wyklej dno tortownicy i całość ponakłuwaj za pomocą widelca. Umieść w rozgrzanym do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  5. W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj masę serową. Na początku masło posiekaj na mniejsze kawałki i umieść w misce. Dodaj do niego cukier i zetrzyj na gładko.
  6. Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze delikatnie roztrzep i dodaj do mieszanki masła z cukrem. Następnie dodaj miąższ z lasek wanilii i stopniowo twaróg. Na sam koniec przesiej do masy mąkę, cały czas miksuj.
  7. Białka ubij na sztywną pianę i również dodaj do masy serowej. Umieść w misce rodzynki i posiekaną drobno skórkę pomarańczy. Delikatnie lecz dokładnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki.
  8. Tak przygotowaną masę wylej na wcześniej podpieczony spód. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 1 godzinę.
  9. Po upieczeniu nie wyciągaj z piekarnika, tylko poczekaj do ostudzenia.
  10. Udekoruj za pomocą cukru pudru lub polewy czekoladowej.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.