Strucla makowa siostry Anastazji. Tradycyjny przepis, którego nie może zabraknąć na noworocznym stole

Strucla makowa to nieodzowny wypiek, który gości na świątecznym stole. Przepis siostry Anastazji to prawdziwy rarytas wśród tradycyjnych wypieków domowych. Kluczowa jest delikatna i kremowa masa makowa i drożdżowe ciasto.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych wypieków na święta królują domowe specjały takie jak keks, piernik czy kruche ciasteczka. Strucla z makiem to jeden z tradycyjnych przepisów, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Siostra Anastazja zdradza przepis na doskonałą masę makową i puszyste ciasto drożdżowe

Strucla makowa siostry Anastazji - idealny deser na Nowy Rok

Tradycyjny przepis siostry Anastazji na struclę makową to przysłowiowe niebo na talerzu. Jest to prawdziwy rarytas bożonarodzeniowy, który bazuje na tradycyjnych składnikach. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje, delikatne masa makowa i puszyste ciasto drożdżowe. Jak zdradza autorka receptury to bakalie i miód podkreślają wyjątkowe aromaty wypieku. Chociaż przygotowanie może wydawać się trudne, jest zupełnie inaczej. Wystarczy podążać krok po kroku za przepisem siostry Anastazji, a makowy rarytas wyjdzie nie tylko spektakularnie, ale i wyjątkowo smacznie. 

Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

Przepis na struclę makową według siostry Anastazji 

Składniki na ciasto: 

  • 750 g mąki pszennej,
  • 80 g świeżych drożdży,
  • 350 g zimnego masła,
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • 3 żółtka jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na masę makową: 

  • 400 g mielonego maku niebieskiego,
  • 125 ml miodu płynnego,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 4 żółtka jajek,
  • 7 białek,
  • 100 g siekanych orzechów,
  • 100 g siekanych migdałów,
  • 100 g rodzynek,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • szczypta łyżeczki soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ciasta - w miseczce rozdrabniamy świeże drożdże z dodatkiem cukru. Dodajemy połowę śmietany i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy - odstawiamy i czekamy, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło - składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy zaczyn, żółtka i sól. Ciasto energicznie zagniatamy i formujemy kulę. 
  3. Przygotowujemy masę makową. Łączymy mak, miód, cukier, wanilię, bakalie, żółtka, sól. Tak przygotowana masę przekładamy na patelnię, dokładnie mieszamy i podsmażamy do odparowania płynu. Studzimy. 
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z przestudzoną masa makową. 
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na identyczne prostokąty o grubości centymetra. Na każdy płat ciasta nakładamy masę makową. 
  6. Ciasto zawijamy w roladę. Przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek
  7. Piekarnik nastawiamy na 50 st. Celsjusza. Makowce wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. 
  8. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.